Italië en Frankrijk staan bekend als de grootste wijnproducerende landen ter wereld. Ja, er is veel wijn van naam en faam in beide landen, maar er zijn ook regio’s waar het om volume draait. Als Moeder Natuur één van de landen goed gezind is, strijkt dit wijnland graag met de titel ’Grootste wijnproducerende land’. Spanje wint deze strijd eigenlijk nooit. Maar om het land een kleinduimpje te noemen, is niet correct. Spanje spant namelijk de kroon als je de totale oppervlakte aan wijngaarden bekijkt. De geringe opbrengst per hectare zorgt er alleen voor dat het volume achterblijft. Hierdoor kun je dan gelukkig wel stellen dat de gemiddelde kwaliteit dus behoorlijk goed is! Zo ook bij onze nieuwste ontdekking van verleidelijke Spaanse witte wijnen. Onze selectie heeft geen grote volumes maar de wijnen zijn van vertrouwde klassieke kwaliteit. Heel uitnodigend om te ontdekken. We nemen u hier graag in mee.
De laatste decennia heeft de kwaliteit van Spaanse witte wijnen een fraaie afslag genomen. Traditioneel wordt Spanje geassocieerd met rode wijnen, maar sinds een goede 15 tot 20 jaar mogen we ons ook verheugen op authentieke witte wijnen. Precies en zuiver gemaakt, waarbij men de natuurlijke elementen respecteert en opbrengsten per hecatere strikt bij de hand houdt. Hoe dat werkt, vertellen we u aan de hand de vier elementen uit de natuur.
Als eerste is er vuur. Meer dan 300 dagen per jaar baden de wijngaarden in de Spaanse zon. Perfecte rijpheid en gezonde druiven zijn dan bijna vanzelfsprekend. Maar niet alle druivensoorten (in het bijzonder veel witte variëteiten) kunnen goed tegen hitte. Gelukkig beschikken Bodega Alejandro en Bodega Coloma met de lokale druiven Merseguera en Alerija over de perfect kandidaten voor het soms extreme warme klimaat.
De lucht is het tweede en speciale element dat hier zeker ook een belangrijke rol in speelt. Deze zorgt op veel plekken voor balans. Op de hoger gelegen wijngaarden of vanuit zee brengt de wind namelijk verkoeling in de wijngaarden. Ook zorgt de wind ervoor dat de grond en de wijnstokken worden gedroogd na regen- en onweersbuien.
I n Spanje (met uitzondering van Galicië en Baskenland) speelt dit niet vaak. Daar is eerder een schaarste aan water: het derde element. Zonder water geen leven maar bij wijnstokken geldt dat ze moeten lijden om hoogstaande kwaliteitsdruiven te kunnen voortbrengen. Gebrek aan water zorgt er tevens voor dat de wijnstokken diep wortelen waardoor ze met verschillende bodemlagen in aanraking komen. Hierdoor zijn er waterreserves beschikbaar. Kalk- en kleibodems zorgen voor gestructureerde en diep smakende wijnen. (Lei)steen levert smakelijkheid en mineraliteit op. Zand en grind dragen veelal bij aan een ronde, volle smaak. Zo drukt het vierde en laatste element aarde ook zijn stempel op het eindresultaat.
De veelzijdigheid van Spanje komt perfect naar voren in onze selectie van drie (h)eerlijke wijnen. Samen met de aangename gewoontes van het Spaanse leven zoals paella, tapas, flamencodansen, siësta en het buitenleven, weten deze wijnen elk op hun eigen manier te verleiden! Nevenstaande proefpakket geeft al een eerste indruk van wat u kunt verwachten.