De D.O. Rueda en de stad met dezelfde naam liggen ongeveer 170 km ten noordwesten van Madrid. Het gebied is relatief vlak, maar hoog gelegen op het Mesetagebergte met een brede horizon en zacht glooiende heuvels. De wijngaarden zijn verdeeld over drie districten: de meerderheid ligt in Valladolid, en de overige twee liggen in Avila en Segovia. De Duerorivier stroomt van oost naar west door het noordelijk deel van het wijnbouwgebied. Dichtbij de rivier vindt men leemachtige, alluviale bodem met een kalksteengehalte tot 24%. In het zuiden is de bovenlaag bruin en zanderig met een onderlaag van zandsteen en klei.
Opkomst van Verdejo
In het verleden waren de wijngaarden van Rueda voor een belangrijk deel beplant met Palomino. Men produceerde hier pálido-wijnen (van het sherry type). Nu maakt Rueda furore met lichtvoetige, frisse, sappige en fruitige wijnen van de Verdejo, soms aangevuld met Sauvignon Blanc. De Verdejo is uniek en komt enkel en alleen in Rueda voor. Zij heeft verder geen enkele verwantschap met de Italiaanse Verdicchio of de Portugese Verdelho. De aromatische cepage heeft veel fraîcheur en een natuurlijke mineraliteit. Hoewel er nog altijd Palomino Fino (18%) staat aangeplant, is nieuwe aanplant van deze druif verboden. Om deze appellatie een commerciële hit te maken is dit nodig. Tegenwoordig vraagt de buitenlandse- en de binnenlandse markt namelijk naar frisse witte wijnen met een aangenaam prijskaartje.
De invloed van Marqués de Riscal
Het succes van deze witte wijnen uit Rueda is voor een groot deel te danken aan Marqués de Riscal uit Rioja die in 1972 begonnen met het produceren van authentieke wijnen uit dit gebied. Mede door de impuls van Marqués de Riscal mag Rueda zich inmiddels tot de topgebieden voor witte wijn in Spanje rekenen!!
Ondanks dat de DO decennia lang uitsluitend voor witte wijnen golden, is het sinds 2001 ook mogelijk om rode en rosé wijnen onder de appellation te produceren. Niettemin is het merendeel van de productie altijd wit.