Historisch gezien werden in Extremadura veel wijnen gedistilleerd om alcohol te maken voor de bodega’s die Brandy de Jerez produceren. De geschiedenis van wijnbouw gaat dus ook in dit gebied ver terug, maar niettemin is de streek pas onlangs weer tot leven gekomen. Dit is mede te danken aan de Ribera del Guadiana die in 1997 de DO-status verworven heeft. Deze denominación ligt midden in de Extremadura, waar ook de grootste bossen met kurkeik van Spanje zijn. De denominación ontleent zijn naam aan de rivier de Guadiana welke het gebied doorsnijdt.
Rijke historie, dun bevolkt
Tal van monumenten getuigen in Extremadura van een rijke historie. Desondanks is het gebied sterk ontvolkt. In de 13e eeuw was dit te wijten aan de verdrijving van de Moren en dit gebeurde opnieuw in de 16e eeuw, toen duizenden Extremeños deelnamen aan de verovering van de nieuwe wereld. Het is daarom tegenwoordig nog steeds een desolaat en dun bevolkt gebied waar meer schapen dan mensen leven
Kwalitatief steeds beter
Het gebied verbouwt onder de eerder genoemde DO druiven voor witte, rode en rosé wijnen. Het gebied omvat zes subzones die in twee gewesten van het district liggen: Badajoz in het zuiden en Cáceres in het noorden. Tegenwoordig ziet men in het gebied het overtuigend bewijs van het geloof in modernisering van wijnbouw en oenologie. Tegelijkertijd wil iedere producent graag zijn eigen stijl behouden. Als gevolg hiervan is er een uitzonderlijke verbetering opgetreden in de kwaliteit van de wijnen die hier gemaakt worden.
Tierra de Barros
De grootste subzone is Tierra de Barros, die ook al een zekere faam oogstte toen deze nog wijn exporteerde als Vino de la Tierra. De D.O. stimuleert nieuwe werkwijzen, zoals de vernieuwing van de druivensoorten, het actualiseren van oogstmethodes en de modernisering van de voorzieningen die nodig zijn om de groei in het aantal vaten dat geproduceerd wordt te kunnen hanteren.
Dankzij al deze factoren verandert geleidelijk aan het imago van de regio van een producent van wijnen met een hoog alcoholpercentage en weinig structuur. Tegenwoordig ligt de nadruk op meer fruit in de jonge wijnen en een elegante vermenging van houtaroma’s in de oudere wijnen. Hierdoor komen we ze mondjesmaat steeds meer tegen op de Nederlandse markt!