Wanneer de oogsttijd aanbreekt, rijden open vrachtwagens met laadbakken vrolijke druivenplukkers de hellingen op, mannen en vrouwen. Ze zijn gebruind door de zon en zien er opgewekt uit, kennelijk hebben ze er zin in om de hoogzwangere druiven van de stam te knippen. Zingend en zwaaiend arriveren zij op akkers, waar ze druk converserend de pluk van de oeroude rassen beginnen. Midden in het hart van het streng gemarkeerd ‘CIMA CORO’ -gebied bevinden zich de uitstekend gesitueerde wijngaarden van Francisco op de Quinta do Monte Bravo.
UITDETIJDSE VARIETEITEN
Het terras op een hoog, ruw en ongerept stukje land aan de oevers van de TORTO rivier is mijn plekje van bezinning. Even rust na alle opwinding over de wijngaarden van QUINTA D MONTE BRAVO. Het uitzicht is adembenemend. Aan de voeten twinkelt de zon hypnotiserend in het water van dat nog nauwelijks bekende wijngebiedje ‘CIMA CORO’. In de valleien liggen de wijngaarden van FRANCISCO DONA-BOTTO RODRIGUES. Het is een opmerkelijk wijngebied aan de oevers van een zijrivier van de Douro- die bijna 900 kilometer lange slagader van Noord-Spanje en Portugal. De ochtendzon besprenkelt de dauw op de druiven van de autochtone rassen met schitterende diamantjes. Wat de zon niet weet is dat die rassen rigoureus zijn geselecteerd en variëteiten kent waarvan het bestaan ooit bedreigd werd! Gelukkig overleefden zij, met dank aan de herontdekking van het kwaliteitspotentieel..
MONTE BRAVO
Het landschap op Quinta Monte Bravo oogt als een enorme plooirok, die is gedrapeerd tot aan de natte voeten van het verder gortdroge gebied. Onvoorstelbaar hoe mensenhanden deze weerbarstige leisteenruigte in cultuur hebben kunnen brengen. Het is ook een fascinerende en raadselachtige gedachte dat zo’n woest gebied zulke verfijnde en opmerkelijke rode wijn kan voortbrengen. Diep in het dal slingert de TORTO rivier als een guirlande, met
uitkijk op de beste BRAVO wijngaarden. Prachtig is het uitzicht op de terrassen waar de druiven tot wasdom komen. De oogst is handmatig met diep respect voor de natuur. Tijdens het gistingsproces wordt slechts corrigerend opgetreden zodat er een pur sang wijn kan ontstaan. Traditie staat hoog in het vaandel geschreven en handmatig plukken is vanzelfsprekend. Een metalen vijzel vermaalt de zeldzame autochtone druivenrassen (TOURIGA NACIONAL, TINTA RORIZ, TOURINGA FRANCA en de TINTA BARROCA) tot schuimend sap, dat twee etmalen mag gisten. Onder controle van de temperatuur vindt dan inweking plaats om concentratie en complexiteit van het aroma te optimaliseren. Terug op mijn plekje van bezinning schenkt FRANCISCO, die mij heeft rondgeleid, een glas Reserva 2017 in, uit oude stokken. Bijna ceremonieel. Hij kijkt, snuift en analyseert. Praat over die ene wijngaard aan de overkant van het water hoog op een terras. Lyrisch als een poëet. De wijn huilt. Rode tranen lopen traag langs de binnenkant van het glas omlaag. Francisco lacht en kijkt gelukzalig. Herkent de trage rode druppels, als een typische eigenschap van zijn wijngaard. De oude wijnstokken moeten hier vechten voor hun bestaan. Hoe dieper de wortels moeten penetreren in de voedselrijke ondergrond, hoe beter de wijn. Bedachtzaam neemt Francisco een slokje. Hij is bijna ontroerd en citeert de Portugese schrijver J. Rentes de Carvalho: “dramatisch mooi” en van “een majestueuze ruwheid”..
HET LEVEN IS NOG NIET…….
Het leven is zo slechts nog niet. Oxalá, zeggen de Portugezen . Wat moet gebeuren, moet gebeuren. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Daar op de zuidelijke flanken van de Dourovallei, liggen ze nog steeds bij elkaar: de wijngaarden van Quinta Monte Bravo. Met mensen die met veel zorg en volgens ambachtelijke tradities RESERVA- wijnen maken. Zes maanden opgevoed in eiken vaten (-70 % nieuw Frans eiken en 30 % second-use casks) en gerijpt tot onberispelijke kwaliteit. Al vijf generaties lang zetten zij hun traditie voort. De kunst van het creëren van wijnen van hoog niveau wordt bovendien geperfectioneerd door advies en inspiratie van een van de beste wijnmakers van Portugal, Jean-Hugues Gros. Robert Parker, van het toonaangevende ‘Wine Advocate’, heeft er alle vertrouwen in. Noemde hem een rijzende ster en beloonde een van zijn creaties met maar liefst 90 punten. Toevallige voorbijgangers zijn overigens altijd welkom bij Quinta Monte Bravo. In de Bed and Breakfast worden ze als vrienden onthaald en met gepaste trots rond geleid over het domein. Francisco zal je alles vertellen over zijn wijngaarden, over het rijpen op hout. En natuurlijk over de verschillen in behandeling voor zijn bijzondere Reserva selectie.