Dramatisch mooi en van een majestueuze schoonheid | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Dramatisch mooi en van een majestueuze schoonheid

QUINTA DO MONTE BRAVO RESERVA
10,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
DOP Douro 2017

Single winery gelegen aan de Rio Torto, een zijrivier van de Douro. Francisco Dona-Botto Roodrigues samenwerkingsverband met de top-oenoloog Jean-Hugues Gros werpt z'n vruchten af. De overtreffende trap in leeftijd van de wijnstok - 60 jaar !- staat garant voor perfectie! Geoogst vroeg in de morgen, om aroma en geurstoffen in optimale conditie te houden. De voorname houtopvoeding op 70 % nieuw Frans eiken accentueert de klasse. Verrukkelijk zwart fruit, donkere kersen, beetje cacao maar ook zachte rijpe tannines, zoete ceder enz..

QUINTA DOS CURRAIS RESERVA
11,95
9,95
48+ 9,65
144+ 8,88
Rode wijn
DOC beira interior 2019

Absolute top compositie met maar liefst 80 % Touriga Nacional geholpen door 15 % Aragones en 5 % Castelão. Weelderige, zachte tannines worden gedomineerd door de typische ceder touch die zo kenmerkend is voor een top Cuvée. Zeldzaam in zijn klasse en daarom is hij al meerdere malen naar voren gekomen in de top 50 van beste Portugese wijnen! Kortom, zeer de moeite waard en van zeer hoge komaf. De opvoeding op nieuw Frans eiken -12 maanden !- is vanzelfsprekend en dat is te proeven !! Superbe...

EXCENTRIC RUBIN Medi Valley
13,95
11,95
48+ 11,59
144+ 10,66
Rode wijn
thracian Valley 2020

Dikke dichte wijn met een krachtig en stoer karakter. Voor velen een wijn waarbij mes en vork snel noodzakelijk worden geacht... Echter persoonlijk een van de mijn favorieten waar ik ook zo van kan genieten, veel concentratie, mooie dosering van het houtgebruik (12 maanden Frans eiken) en een verrassend en onderscheidend karakter waarbij fruit en kruiden elkaar speels blijven afwisselen. Elke slok weer een verrassing!!!!

[node:title] Wanneer de oogsttijd aanbreekt, rijden open vrachtwagens met laadbakken vrolijke  druivenplukkers de hellingen op, mannen en vrouwen. Ze zijn gebruind door de zon en zien er opgewekt uit, kennelijk hebben ze er zin in om de hoogzwangere druiven van de stam te knippen. Zingend en zwaaiend arriveren zij op akkers, waar ze druk converserend de pluk van de oeroude rassen beginnen. Midden in het hart van het streng gemarkeerd ‘CIMA CORO’ -gebied bevinden zich de uitstekend gesitueerde wijngaarden van Francisco op de Quinta do Monte Bravo.  

UITDETIJDSE VARIETEITEN

[node:title] Het terras op een hoog, ruw en ongerept stukje land aan de oevers van de TORTO rivier is mijn plekje van bezinning. Even rust na alle opwinding over de wijngaarden van QUINTA D MONTE BRAVO. Het uitzicht is adembenemend. Aan de voeten twinkelt de zon hypnotiserend in het water van dat nog nauwelijks bekende wijngebiedje ‘CIMA CORO’. In de valleien liggen de wijngaarden van FRANCISCO DONA-BOTTO RODRIGUES. Het is een opmerkelijk wijngebied aan de oevers van een zijrivier van de Douro- die bijna 900 kilometer lange slagader van Noord-Spanje en Portugal.  De ochtendzon besprenkelt de dauw op de druiven van de autochtone rassen met schitterende diamantjes. Wat de zon niet weet is dat die rassen rigoureus zijn geselecteerd en variëteiten kent waarvan het bestaan ooit bedreigd werd! Gelukkig overleefden zij, met dank aan de herontdekking van het kwaliteitspotentieel..

MONTE BRAVO

Het landschap op Quinta  Monte Bravo oogt als een enorme plooirok, die is gedrapeerd tot aan de natte voeten van het verder gortdroge gebied. Onvoorstelbaar hoe mensenhanden deze weerbarstige leisteenruigte in cultuur hebben kunnen brengen. Het is ook een fascinerende en raadselachtige gedachte dat zo’n woest gebied zulke verfijnde en opmerkelijke rode wijn kan voortbrengen. Diep in het dal slingert de TORTO rivier als een guirlande,  met [node:title] uitkijk op de beste BRAVO wijngaarden. Prachtig is het uitzicht op de terrassen waar de druiven tot wasdom komen. De oogst is handmatig met diep respect voor de natuur. Tijdens het gistingsproces wordt slechts corrigerend opgetreden zodat er een pur sang wijn kan ontstaan. Traditie staat hoog in het vaandel geschreven en handmatig plukken is  vanzelfsprekend. Een metalen vijzel vermaalt de zeldzame autochtone druivenrassen (TOURIGA NACIONAL, TINTA RORIZ, TOURINGA FRANCA en de TINTA BARROCA) tot schuimend sap, dat twee etmalen mag gisten. Onder controle van de temperatuur  vindt dan inweking plaats om concentratie en complexiteit van het aroma te optimaliseren. Terug op mijn plekje van bezinning schenkt FRANCISCO, die mij heeft rondgeleid, een glas Reserva 2017 in, uit oude stokken. Bijna ceremonieel. Hij kijkt, snuift en analyseert. Praat over die ene wijngaard aan de overkant van het water hoog op een terras. Lyrisch als een poëet.  De wijn huilt. Rode tranen lopen traag langs de binnenkant van het glas omlaag. Francisco lacht en kijkt gelukzalig. Herkent  de trage rode druppels, als een typische eigenschap van zijn wijngaard. De oude wijnstokken moeten hier vechten voor hun bestaan. Hoe dieper de wortels moeten penetreren in de  voedselrijke ondergrond, hoe beter de wijn. Bedachtzaam neemt Francisco een slokje. Hij is bijna ontroerd en citeert de Portugese schrijver J. Rentes de Carvalho:  “dramatisch mooi” en  van “een majestueuze ruwheid”..

HET LEVEN IS NOG NIET…….

[node:title] Het leven is zo slechts nog niet. Oxalá, zeggen de Portugezen . Wat moet gebeuren, moet gebeuren. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Daar op de zuidelijke flanken van de Dourovallei, liggen ze nog steeds bij elkaar: de wijngaarden van Quinta  Monte Bravo. Met mensen die met veel zorg en volgens ambachtelijke tradities RESERVA- wijnen maken. Zes  maanden opgevoed in eiken vaten (-70 % nieuw Frans eiken  en 30 % second-use casks)  en gerijpt tot onberispelijke kwaliteit. Al vijf generaties lang zetten zij hun traditie voort. De kunst van het creëren van wijnen van hoog niveau wordt bovendien geperfectioneerd door advies en inspiratie van een van de beste wijnmakers van Portugal, Jean-Hugues Gros. Robert Parker, van het toonaangevende ‘Wine Advocate’, heeft er alle vertrouwen in. Noemde hem een rijzende ster en beloonde een van zijn creaties met maar liefst 90 punten.  Toevallige voorbijgangers zijn overigens altijd welkom bij Quinta Monte Bravo. In de Bed and Breakfast  worden ze als vrienden onthaald en met gepaste trots rond geleid over het domein. Francisco zal je alles vertellen over zijn wijngaarden, over het rijpen op hout. En natuurlijk over de verschillen in behandeling voor zijn bijzondere Reserva selectie.

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen