Bestellijst laden
Rheingau
Rheingau, traditie in kwaliteit; Het hart van de Duitse wijnbouw
Rheingau is het hart van de Duitse wijnbouw en vormt de historische bakermat voor de Duitse Riesling en de rieslingcultuur. In het bijzonder doel ik dan op het monumentale Kloster Eberbach, maar wanneer men Rheingau zegt dan heb je het natuurlijk ook over het beroemde Scholss Johannisberg en Schloss Vollrads. Het is een compact, aaneengesloten wijngebied met aristocratische allure. De compactheid is noodgedwongen en direct ook uniek.
De rol van het Taunusgebergte en de Rijn
Het gebied ligt namelijk ingeklemd tussen het Taunusgebergte en de Rijn. Het Taunusgebergte beschermt de wijngaarden tegen koude wind en de Rijn, die hier bij wijze van uitzondering van oost naar west stroomt en breed is, is een terroirfactor van doorslaggevend belang.
De wijngaarden liggen op hellingen met het zicht op het zuiden, op de zon. De brede Rijn zorgt voor een groot spiegelend oppervlakte die de zon weerkaats en hierdoor een matigend effect op de temperaturen heeft. Vooral in de herfst en de winter is dit belangrijk; in de herfst krijgen de druiven nog wat extra warmte en in de winter bevriezen de stokken minder snel.
Edele rotting als uitvinding?
De Rijn zorgt daarnaast ook voor herfstnevel. Een omstandigheid die ideaal is voor de edele rotting ofwel edelfaule. De Rieslingdruiven die aangetast zijn door dit natuurlijk wonder komen op de markt als Auslese, maar vooral als beerenauslese en trockenbeerenauslese en zijn zoet waarbij het tegenspel van de zuren opwindend is!
Enkele jaren rijpen is noodzakelijk voor deze wijnen en decenia’s later staan deze wijnen nog steeds als een dijk boven water. De Rheingauers gebruikte als eerste de edele rotting voor hun botrytuswijnen, dit was echter meer geluk dan wijsheid. In 1775 wachten de Benedictijnen monniken van Schloss Johannisberg op de opdracht van vorst van Fulda om met de oogsten te beginnen. Maar de boodschapper van de vorst had vertraging en intussen zagen de monniken de (toen) gevreesde schimmel op de druiven ontstaan.
Ze waren gehoorzaam en grepen niet in; de druiven bleven hangen. Toen ze uiteindelijk gingen oogsten en wijn van deze druiven maakten, bleek deze heerlijk en bijzonder te zijn. Zo werd de Duitse wijn van overrijpe verschrompelde druiven met edele rotting geboren. Daarnaast heeft dit gebied ook zorg gedragen voor de uitvinding spätlese en de ontwikkeling van de Muller Thurgau.
Spätburgunder
Naast de Riesling heeft de Rheingau ook een goede reputatie op gebied van de Spätburgunder (Pinot Noir). Vooral Assmannshausen profileert zich hierin en mag derhalve tot de specialisatie gerekend worden. De kostbare rode wijnen van dit gebied worden vooral in Duitsland gewaardeerd. Hoewel deze Duitse wijnen licht lijken kunnen ook deze zeer goed rijpen.