Apulië | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Apulië

We schrijven de 2e eeuw voor Christus. Een groep rondtrekkende Feniciërs, het zwerven moe, besluiten zich te vestigen op een heuvel op het schiereiland Apulië. Korte tijd later wordt in de nabijheid van de jonge nederzetting een wijngaard aangelegd; de eerste in zijn reeks.

Ze zijn de pioniers die in Apulië rode wijn gaan verbouwen- in feite zwarte wijnen. En wat ze toen nog niet wisten, is dat die wijn het plasma vormt voor heel wat slappen wijnen uit het noorden van Italië en menig wijnbouwgebeid in Frankrijk. Het spreekt daarom vanzelf dat de boeren van vandaag trots zijn op een zo rijke erfenis uit het verleden, en vooral van de oeroude wijnrassen van weleer. Maar daarbij zijn de wijnboeren realistisch genoeg om, waar dat nuttig is, gebruik te maken van de technologie van nu. 

Primitivo's

Het gegeven van Apulië als “de wijnschuur van Italië” is achterhaald. Zoals overal elders in Italië legt men zich ook in Apulië de laatste jaren steeds meer toe op de productie van kwaliteitswijnen en komt kwantiteit niet langer op de eerste plaats. Parker schreef al in diverse publicaties; de Primitivo is “schaamteloos ondergewaardeerd” Uit ervaring weet ik hoezeer hij gelijk heeft. De primitivo’s, voornamelijk afkomstig uit het dorpje Manduria, behoren echt tot ’s werelds topwijnen. Helaas hebben nog maar weinig mensen dit ontdekt. En dat terwijl de Calafornische Zinfandel wel zijn naam waar heeft gemaakt. Het oeroude ras Primitivo is echter de voorvader van deze Calafornische druif. De prijs van de Italiaanse Primitivo is tevens stukken aantrekkelijker en eveneens is de kwaliteit betrouwbaarder. De reden hiervoor is voornamelijk het gelijkmatige klimaat wat warm en gunstig is voor de kleine druif Primitivo. Ook de bodemkwaliteiten , die variëren van kalk en kleihoudende tot zanderig, zorgen ervoor dat er kwalitatief goede wijnen worden geproduceerd. 

De wijn van de Primitivo druif kenmerkt zich vrijwel altijd door het hogere alcoholgehalte dat net als bij de Châteauneuf du Pape kan oplopen tot 14%. De wijnen zijn verder zeer aromatische en met een flinke ruggengraat en smaak. Vooral de volle impressies van zoete pruimen, dadels, pure chocolade/ mokka, jamachtige rode bessen en de romig zwoelkruidge lange afdronk zijn karakteristiek voor deze wijnen. Wijnen die zeer goed combineren met edel wild, rood vlees en krachtige (oude) kazen

Naast de Primitivo staat het zuidelijkste deel van de regio, de provincie Salento, bekend om zijn goede rode wijnen op basis van de Negroamaro en de Malvasia Nera. De beste witte wijnen zijn afkomstig uit het karakteristieke gebied dat gedomineerd wordt door de zogeheten “Trulli”, spierwitte kegelvormige huizen. Deze witte wijnen worden voornamelijk gemaakt van de inheemse druivenvariëteiten Verdeca, Bianco d’Alessano, Malvasia, Trebbiano en Bombino bianco  

Filter
Apulië