Wijngebied

WijngebiedApulië

We schrijven de 2e eeuw voor Christus. Een groep rondtrekkende Feniciërs, het zwerven moe, besluiten zich te vestigen op een heuvel op het schiereiland Apulië. Korte tijd later wordt in de nabijheid van de jonge nederzetting een wijngaard aangelegd; de eerste in zijn reeks.

Ze zijn de pioniers die in Apulië rode wijn gaan verbouwen- in feite zwarte wijnen. En wat ze toen nog niet wisten, is dat die wijn het plasma vormt voor heel wat slappen wijnen uit het noorden van Italië en menig wijnbouwgebeid in Frankrijk. Het spreekt daarom vanzelf dat de boeren van vandaag trots zijn op een zo rijke erfenis uit het verleden, en vooral van de oeroude wijnrassen van weleer. Maar daarbij zijn de wijnboeren realistisch genoeg om, waar dat nuttig is, gebruik te maken van de technologie van nu. 

Primitivo's

Het gegeven van Apulië als “de wijnschuur van Italië” is achterhaald. Zoals overal elders in Italië legt men zich ook in Apulië de laatste jaren steeds meer toe op de productie van kwaliteitswijnen en komt kwantiteit niet langer op de eerste plaats. Parker schreef al in diverse publicaties; de Primitivo is “schaamteloos ondergewaardeerd” Uit ervaring weet ik hoezeer hij gelijk heeft. De primitivo’s, voornamelijk afkomstig uit het dorpje Manduria, behoren echt tot ’s werelds topwijnen. Helaas hebben nog maar weinig mensen dit ontdekt. En dat terwijl de Calafornische Zinfandel wel zijn naam waar heeft gemaakt. Het oeroude ras Primitivo is echter de voorvader van deze Calafornische druif. De prijs van de Italiaanse Primitivo is tevens stukken aantrekkelijker en eveneens is de kwaliteit betrouwbaarder. De reden hiervoor is voornamelijk het gelijkmatige klimaat wat warm en gunstig is voor de kleine druif Primitivo. Ook de bodemkwaliteiten , die variëren van kalk en kleihoudende tot zanderig, zorgen ervoor dat er kwalitatief goede wijnen worden geproduceerd. 

De wijn van de Primitivo druif kenmerkt zich vrijwel altijd door het hogere alcoholgehalte dat net als bij de Châteauneuf du Pape kan oplopen tot 14%. De wijnen zijn verder zeer aromatische en met een flinke ruggengraat en smaak. Vooral de volle impressies van zoete pruimen, dadels, pure chocolade/ mokka, jamachtige rode bessen en de romig zwoelkruidge lange afdronk zijn karakteristiek voor deze wijnen. Wijnen die zeer goed combineren met edel wild, rood vlees en krachtige (oude) kazen

Naast de Primitivo staat het zuidelijkste deel van de regio, de provincie Salento, bekend om zijn goede rode wijnen op basis van de Negroamaro en de Malvasia Nera. De beste witte wijnen zijn afkomstig uit het karakteristieke gebied dat gedomineerd wordt door de zogeheten “Trulli”, spierwitte kegelvormige huizen. Deze witte wijnen worden voornamelijk gemaakt van de inheemse druivenvariëteiten Verdeca, Bianco d’Alessano, Malvasia, Trebbiano en Bombino bianco  

1 - 4 van 4
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
10,95
8,75
48+ 8,48
144+ 7,80

Gezegend met een frisse en verkwikkende zuurgraad. De dubbele fermentatie 'net zoals bij een Ripasso' geeft 'm structuur en body. De schillen weken lang in het sap waardoor een sterke concentratie ontstaat. De aromatische eigenschappen samen met de zachte tannines zorgen voor een smaakexplosie. Gevarieerde smaakimpressies van zoete kirsch, vijg, rozijntjes. De 15 jaar oude stokken en de strikte -20 % !- opvoeding op Frans eiken zorgen voor een stevige basis in deze klassewijn. Buitengewoon interessant en geroemd om z'n harmonische tongstrelende karakter.

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
13,95
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77

Deze grote en krachtige 'Verdi' -selectie is sterk en geconcentreerd. Het interessante in z'n neus zijn de zwart fluwelige aroma's van gestoofd fruit, pruim, kruiden, vanille en chocolade. De kleur is intens met mysterieus donkere, paarsige tinten. De smaak is mooi open met behoorlijk wat Amarone- trekjes. Niet verwonderlijk want de oeroude rassen worden in optimale gezondheid geoogst. In een iets uitgedroogde toestand, intens dus! Klassiek, breed smaakpalet. Stokken van maar liefst 30 jaar oud en de grand cru- behandeling -40% op Frans eiken- zorgen voor onberispelijke klasse.

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
18,95
14,99
48+ 14,54
144+ 13,37

Uitzonderlijke kwaliteit en zeer geconcentreerd. De typische smaak van Primitivo is direct herkenbaar: zongerijpte zwarte kersen, pruimenjam en overrijpe bramen. Gevolgd door specerijen, chocolade, vanille en zoethout. Simpelweg een prachtwijn die iconisch is voor een klassieke Primitivo!! De fluweelzachte, heerlijke smaak kan voor een verrassing zorgen: de extra zware fles lijkt nog een glas te beloven maar is al leeg! Geen nood, er zijn er meer ....

96 PUNTI LUCA MARONI
GOLD MEDAL Berliner Wine Trophy

Images
Stock
Zeer beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
19,95
17,50
48+ 16,97
144+ 15,61

Een oude inheemse druivensoort die zijn origine kent in Zuid-Italië (Valle d'Itria). Omdat de Susumaniello druif maar beperkt staat aangeplant is zijn opmars pas langzaam op gang aan het komen. Maar wel terecht, want het levert karakteristieke wijnen op met veel fruit en kracht. Tevens is de druif uitermate geschikt voor vat rijping. De top cuvee van Tagaro heeft maar liefst 18 maanden op eiken gerijpt! Een kanjer met veel gekonfijt rood fruit, specerijen, vanille en cacao. Robuust, maar heeft ook wat frisheid weten te behouden.