Deze grote en krachtige 'Verdi' -selectie is sterk en geconcentreerd. Het interessante in z'n neus zijn de zwart fluwelige aroma's van gestoofd fruit, pruim, kruiden, vanille en chocolade. De kleur is intens met mysterieus donkere, paarsige tinten. De smaak is mooi open met behoorlijk wat Amarone- trekjes. Niet verwonderlijk want de oeroude rassen worden in optimale gezondheid geoogst. In een iets uitgedroogde toestand, intens dus! Klassiek, breed smaakpalet. Stokken van maar liefst 30 jaar oud en de grand cru- behandeling -40% op Frans eiken- zorgen voor onberispelijke klasse. Alc.15 % (!) Een topper, ontstaan uit het zuidelijke trio Primitivo, Negroamaro en Malvasia Negra
Zie voor meer achtergrondinformatie : https://www.storms.nl/nieuws/italiaanse-jubileumwijnen-onge%C3%ABvenaard-hun-klasse
Production area: In the south of Italy where particular pedoclimatic conditions, the sun, the soil, the sea and the winds make easy the production of full-bodied, soft, fruity and intense wines.
Land: Red earth, clavey and calcareous.
Age of vines: 30 years old.
Cultivation system: Espalier system with a density per hectare of 6000 plants.
Grapes: primitivo, negramaro, malvasia.
Per hectare production: 80 tons of grapes.
Vinification: grapes picked and temperatures immediately reduced to 10?C. 10-15 days of maceration for alcoholic fermentation, racking and soft pressing.
Maturation: the 40% of this wine is transferred in French oak barrels.
Colour: Red crimson with tendency to garnet.
Fragrance and taste: the wine is particularly rich, with a robust structure and depthness, full and harmonious. Aromatic, complex, intense and persistent.
Alcohol content: 15%vol.
As an accompaniment to: roasted red meat, game, grilled meats, seasonal chesses. A wine to be appreciated on special occasions.