Tim Atkins: 91 points
Meer achtergrond informatie via:
http://www.storms.nl/domaine-j-laurens
Coteaux du Languedoc is de appellation die in de jaren 80 ontstaan is, omdat men hoopte zich hiermee te kunnen onderscheiden van de vele massawijnen uit de regio. Sinds de oogst van 2006 is het echter ook mogelijk dat de afzonderlijke gebieden ten zuiden deze naam voeren. Het is dus een naam voor een uitgerekt en versnipperd gebied. Specifieker wordt het als je over de subgebieden Minervois, Corbières, Malpère, St Chinian, Faugères gaat praten. Met uitzondering van de Malpère worden deze wijnen gemaakt van de druivensoorten syrah, grenache, carignan en mouvèdre.
De Malpère daar tegen bestaat voornamelijk uit merlot, cabernet franc, cot en cabernet sauvignon. Het is een tamelijk klein gebiedje wat tot de weinige gebieden in Frankrijk gerekend kan worden met een VDQS-status. De andere gebieden hebben allen een AOC status. Door de overhand te geven aan één van de basis druivensoorten (dit is per gebied vastgesteld) zal er een verschillend karakter ontstaan in structuur. Ook de unieke microklimaten en de grondsoorten als kalk en graniet drukken hun stempel uiteindelijk op de wijn. Zo zul je merken dat de wijnen licht, vol, fruitig en verfijnd kunnen zijn maar ook stoer krachtig, kruidig en robuust. Naast rode wijnen maken deze gebieden ook een klein gedeelte rosé. Witte wijn kom je er echter sporadisch tegen.
Ruim 150 jaar voor het ontstaan van de champagne hebben de benedictijen van de abdij de prise de mousse ontdekt. Doorslag gevend was het inheemse witte druivenras blanquette, elders ook wel mauzac genoemd. Deze druivensoort heeft als kenmerk dat het meestal niet doorgist, waardoor de restsuikers in het voorjaar omgezet worden in alcohol. Bij dit proces ontstaat koolzuur, wat tot op de dag van vandaag het typerende feestelijke en frisse karakter van een mousserende wijn geeft. De methode wordt “méthode ancestrale” genoemd. Deze methode bestaat nog steeds, maar sinds de 19e eeuw worden de mousserende wijnen uit de Limoux voornamelijk gemaakt volgens de méthode champenoise. De komst van de druivenvariëteiten chardonnay en chenin hebben ervoor gezorgd dat de Limoux tegenwoordig bij de top van mousserende wijnen hoort. Daarnaast heeft de Limoux ook zeer goede witte droge wijnen en goede rode wijnen die op vat gerijpt worden
Tim Atkins: 91 points
Meer achtergrond informatie via:
http://www.storms.nl/domaine-j-laurens
Deze uitzonderlijke Crémant heeft een rijping 'sur lattes' van maar liefst 18 maanden ondergaan. Een mooie complexe neus van gedroogde vruchten, citrus en zelfs een beetje honing is het resultaat. Sappige, ronde en rijpe fruittonen maken de smaak compleet. Deze Crémant van Domaine Laurens wordt samengesteld uit 60% Chardonnay, 5% Mauzac, 30% Chenin en 5% Pinot Noir. Een heerlijk alternatief voor de beroemde champagne. Bij oesters en andere zeevruchten zal hij zeker niet misstaan.
Volgens Michel Dervin, eigenaar van Domaine Laurens, bezit dit wijndomein in Limoux de potentie de allerbeste Méthode Champenoise van Frankrijk voort te brengen. Dat hij het gelijk aan zijn kant heeft, bewees een uitgebreide proeverij waar 'vins mousseaux' met de méthode traditionelle en Champagnes door elkaar stonden. De Méthode Champenoise 'MOULIN' ging met de hoogste eer strijken. En dat terwijl de supérieure cuvée demoisselle nog niet geproefd was... Deze vintage BRUT 2019 zal al uw verwachtingen overtreffen!