Toscane | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Toscane

Toscane is ongeveer de bekendste streek van Italië. Samen met Piemonte is het het gerenommeerde wijnbouwgebied van Italië. Verder staat het gebied bekend om de mooie (groene) heuvels en prachtige statige cipresse en de vele olijfgaarden. Voor de wijn, met als boegbeeld de rode druivensoort “Sangiovese”, is het een goudmijn. Wijnnamen als Chianti, Brunelle di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano zijn in de hele wereld bekend en elke wijnliefhebber weet wat hij zich daarbij moet voorstellen. Deze wijnen die in de hoogste classificatie (DOCG) worden ingedeeld komen later nog aan bod. 

Supertuscans

Toscane heeft namelijk naast de traditionele DOCG en DOC-classificaties wereldwijd grote bekendheid verworven door de zogeheten Supertuscans. De “Super Toscanen” kwamen van zeer ambitieuze producenten af  die in de jaren zeventig de toenmalige regels van de wijnwetgeving links van zich lieten liggen. De wijn werden daarom gedeclasseerd en kwamen op de markt als Vino di tavola. De Sassicaia van Tenuta San Guido en de Tignanello van Antinori zijn de twee bekendste voorbeelden, waarvan Sassicaia momenteel de vaandeldrager is. De eerste wijn wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon aangevuld met Sangiovese, de tweede gemaakt van overwegend Sangiovese aangevuld met Cabernet Sauvignon. Deze “tafelwijnen” behoren tot op vandaag tot de duurste wijnen van Italië of zelfs de wereld. 

Geen Vino di Tavola

Door de nieuwe wijnwet in 1992 werd het echter onmogelijk om deze top wijnen nog onder de noemer Vino di Tavola op de markt te brengen. De nieuwe wet schreef namelijk voor dat VdT geen jaartal en geen oorsprongbenaming meer op het etiket mocht vermelden. Dit maakte het natuurlijk erg moeilijk voor de wijnproducent om hun dure top-wijnen voor een select publiek van wijnliefhebbers aan te bieden. De autoriteiten zorgden er echter voor dat er een andere vorm van regulatie kwam. De wijnen mochten op de markt komen onder de nieuwe noemer IGT (indicazione geografica tipica), met jaartal en oorsprongbenaming…. Sinds 2001 heeft Sassicaia zelf een DOC status. 

Langdurig onderzoek en experimenten dragen er zorg voor dat Toscane, nog steeds, betere kwaliteiten levert. Diverse klonen van de Sangiovese hebben hieraan bijgedragen, maar ook de experimentele resultaten met de franse druivensoorten als de Cabernet Sauvignon , Merlot en  in mindere mate  de Syrah en Pinot Noir dragen hier hun steentje aan bij!

Filter