Bordeaux heeft een imago van luxe en prestige, en er zijn maar weinig gebieden die zoveel erkenning op wereldniveau hebben als Bordeaux. Natuurlijk hebben de Bourgogne en de Champagne ook de nodige naam en faam verworven. En bij menig wijnliefhebber zal het hart sneller gaan kloppen bij de topwijnen uit andere regio’s als Barolo, Rioja, Napa Valley en dergelijke. Vaak en veelal gedragen door een oenoloog of wijnbedrijf die als godfather worden gezien omdat ze deze regio’s op de (wijn)kaart hebben weten te zetten. Aan het uitzonderlijke imago van Bordeaux hebben echter ook nadelen gekleefd…
Lastige periode
De sterke marketingstrategieën en de verkoop van de welbekende ‘primeur’, droegen lang bij aan een ongenaakbare positie binnen de wijnwereld. Namen van chateaus zoals Château Margaux, Petrus, Latour en Lafite Rothschild werden synoniem voor de topwijnen van Bordeaux … De werkelijkheid is echter dat (m.u.v. de iconische wijnen) de regio het al lange tijd moeilijk heeft. De gewone wijnboer heeft namelijk lang meegelift op de reputatie vanuit het verleden. Ze verkochten de wijn eenvoudig en ook nog eens voor een behoorlijke prijs. Enerzijds hebben ze zich dus langzaam uit de markt geprijsd, maar er was natuurlijk nog meer gaande … Terwijl de rest van de wijnwereld hun kwaliteiten verbeterde, bewandelde de gewone Bordeaux-wijn de omgekeerde weg. Opbrengsten werden groter, de transitie naar biologische wijnbouw bleef veelal uit. Kortom, gedurende lange tijd kwamen we in het basis- en middensegment wijnen tegen van middelmatige kwaliteit tegen veelal te hoge prijzen.
Ommekeer
Natuurlijk was er steeds ook de kleine, hardwerkende wijnboer die het wel goed voor elkaar had, maar lange tijd zijn we vaker teleurgesteld dan verrast. Dat er een ommekeer gaande is, bleek tijdens onze proeverijen de afgelopen twee jaar. Het viel ons op dat de kwaliteit weer naar een ouderwets goed niveau is gestegen, waarbij het opmerkelijk was dat die overall gedragen wordt door de kleine wijnhuizen van de algemene appellations. Dit ging ook nog eens gepaard met eerlijke en soms opvallend concurrerende prijzen!! Een selectie maken werd daarbij zelfs een beetje uitdagend gezien de 'keuzestress’ die ontstond. Dat we uiteindelijk de juiste selectie gemaakt hebben en de markt goed aanvoelen, blijkt ook wel uit de recensie van Harold Hamersma van o.a. de Fronsac. Hamersma schreef het volgende over de Château Tasta, die hij als sterwijn aanmerkte en ook nog een ongekend mooi cijfer (9-) toekende:
“Heel fijn, maar eigenlijk ook heel treurig. Dat zo'n prachtbordeaux, buur van Pomerol, voor zo weinig geld te koop is. Puur Merlot, puur Bordeaux. Statig en voornaam, gedistingeerd, ouderwets en degelijk. Donker fruit, leer, aards, landelijk. Een landedelman. Merlot zoals je 'm slechts vind in Bordeaux. Maar zelden voor deze prijs.”
Een buitenkansje doet zich nu dus voor om een mooie selectie van 3 rode kwaliteitswijnen aan te prijzen. Afkomstig uit het meest klassieke wijngebied van de wereld, waarbij alle factoren die Bordeaux zo bijzonder maken naar voren komen: de bodem, de druivenrassen, het klimaat, assemblages en tradities! Onderschat daarbij het rijpingspotentieel ook niet. Nu zijn de wijnen al voortreffelijk, maar in de komende jaren zullen ze blijven verrassen als ze de kans krijgen op een mooie flesrijping. En vergeet de ongekende culinaire mogelijkheden niet! De mooie structuur, de complexiteit en het opvallende evenwicht van onze selectie zijn simpelweg GROOTS! En natuurlijk is het aanbevelen van dure wijnen geen kunst, die zijn al snel mooi en lekker. Maar goede betaalbare wijnen, daar zit de uitdaging. Je moet er wel actief naar op zoek, maar dat is onze passie. U kunt dus nu eindelijk ervaren hoe de kloof tussen de top van de classificaties en de basis al een beetje gedicht wordt. De beroemde grote wijnen zijn nog steeds onaantastbaar, maar hoelang nog?