Bordeaux is veruit het grootste kwaliteitswijngebied van niet alleen Frankrijk, maar van de hele wereld. Toch is er rond dit alles wel wat scheef. Het nieuws uit Bordeaux wordt doorgaans beheerst door de ‘grands crus’ Deze vormen echter een fractie van wat Bordeaux als geheel voortbrengt. Feitelijk wordt de dienst uitgemaakt door de ‘petits châteaux’. Stille machtige krachten waar Bordeaux mee voor de dag kan komen.
TRADITIE HANDHAVING
Balancerend tussen triomf en rampspoed houden de propriétaires in Bordeaux angstvallig de nieuwe trends in de gaten. Duizenden kleinere wijnboeren, die met elkaar met handen en voeten gebonden zijn aan de eisen van de Appellation d'origine protégée (AOP) vormen een unieke visvijver voor de geïnteresseerde wijnliefhebbers. Enkele heb ik eruit gevist omdat zij afkomstige zijn uit zorgvuldig onderhouden wijngaarden, waar respectvol met de natuur wordt omgesprongen en vooral om hun onberispelijke traditionele kwaliteiten. Of zij nu afkomstig zijn uit de Médoc, Pauillac, Pomerol, Blay, Fronsac, Bourg, Graves of zomaar ontdekt zijn ergens in het grote Bordeaux gebied, weten zij met z’n alle dat hun wijnen zich onderscheiden door de overlevering van vakmanschap van generatie op generatie. En als, zoals wel gezegd, grote wijnen stammen uit de wijngaarden die uitkijken op stromend water, dan is de lotsbestemming wel buitengewoon gunstig in Bordeaux. Wereldwijd bekend om z’n karakteristieke wijnen, alom gevolgd en geapprecieerd door een trouwe groep volgers. Authenticiteit staat voorop en zij trekken zich dan ook niets aan van die trendy wijnen. Laatst, treffend getypeerd door mijn Belgische collega: zij zijn de trompetten, maar Bordeaux is de viool. Het unieke samenspel van de zon, de bodem en de mens, wordt soms op ondoorgrondelijke wijze ontladen. Smaakpapillen die het herkennen als: LES VRAIS BORDEAUX. Het kaft van het koren scheiden is verheven tot een alles omvattende proeverij met herkenning van de oorspronkelijke Bordeaux eigenschappen. Kansloos, in dit gezelschap, zijn dan ook de allemans vrienden. De VRAI Bordeaux onderscheidt zich namelijk moeiteloos in het typische Bordeaux karakter in smaak en ragfijne aroma’s….
VRAGEN DIE OPGEROEPEN WORDEN
De werkelijke vragen zijn dan ook: wordt ie met de jaren beter? Is ie opdronk of kan ie beter nog eventjes blijven liggen? Vragen die ik me ter harte neem en waaruit mijn buffervoorraad is ontstaan voor de echte wijnliefhebber. Een kans die je niet graag aan je voorbij laat gaan. Zullen zij het overleefd hebben die oudjes uit de jaren 2002, 2004, 2005,2006,2009 ? Het antwoord hierop wordt gegeven door een groep onafhankelijke deskundige proevers, die een mondjevol wijn over hun tong laten rollen, uitspuwen en dan het type, het jaar en de herkomst opnoemen, zelfs tot op één bepaalde wijngaard nauwkeurig. Hun oordeel wordt door mij zeer gewaardeerd en wordt in plastische en soms nogal sensuele termen vervat. Zo worden de nieuwe aankopen van de wat jongere wijnen uit de top jaargangen 2015 en 2016 met grote groei mogelijkheden gekarakteriseerd als un vin qui a de la jambe, dus een wijn die stevig op z’n benen staat. De humor is spontaan, maar het talent van de proever vergt jaren om tot ontwikkeling te komen. Ik was in ieder geval zeer verheugd over de zeer positieve reactie over de oudjes-zie www.storms.nl- en de onlangs jongere aangekochte Bordeaux wijnen uit mijn buffervoorraad. Daarnaast zagen zij het als een buitenkansje om via mijn webshop de reeds belegen Bordeaux als begeleider voor het aankomend kerstdiner nu alvast te reserveren. De verkoop kan namelijk slechts in volgorde van binnenkomst plaats vinden. Immers de voorraden zijn zeer beperkt …….