Médoc | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Médoc

Aan de linkeroever van de rivier Gironde ligt het wijnbouwgebied Médoc. Het is een langwerpige strook met wijngaarden die van de Atlantische oceaan tot aan de stad Bordeaux reikt.  Haut-Médoc levert de bekendste wijnen. Mede door de onderlaag van kiezel is er een goede afwatering en kan de cabernet sauvignon hier goed rijpen. Het andere district met een eigen appellation is Médoc. Qua kwaliteit kan hij het zuidelijke district niet aan. Dit komt omdat de bovengrond voornamelijk bestaat uit klei. Naast de district classificatie en classificatie van 1855 heet de Haut Medoc nog een classificatie naar gemeente. De gemeente Saitn-Estèphe, Paulliac, Saint Julien, Maurgaux, Listrac en Moulis zijn de enigste. De eerste 4 liggen direct aan de rivier en hebben de grootste reputatie, waarbij je het onderscheid kunt maken in karakter. Zo wordt in Pauillac verreweg het meeste cabernet sauvignon in de wijnen verwerkt (tot soms wel 90%) en kenmerkt de Margaux zich door een bepaalde zachtheid (mits gerijpt). Al deze wijnen zijn gebaat bij enkele jaren flesrijping.

Médoc gezichtsbepalend voor Bordeaux

Een belangrijk element is de kwaliteitsindeling van de Médoc die al sinds 1800 bestaat. Deze classificatie is ontstaan dankzij een verzoek van Napoléon III. In 1855 is ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Parijs de uiteindelijke classificatie gevormd. Deze classificatie geldt uisluitend voor de Médoc, Sauternes en één Graves. Als maatstaf nam men de prijzen van de wijn die een château gedurende de voorafgaande 100 jaar gemaakt had, evenals de condities en de grondsoorten van de wijngaard. De rangorde heeft een zekere waarde, maar een absolute waarde zou ik er niet aan toekennen. Sommige châteaux zouden namelijk een stapje terug moeten doen en andere verdienen een hogere indeling. 

Slecht een wijnhuis heeft het voor elkaar gekregen om te verschuiven in de rangvolgorde. Mouton-Rothschild werd in Juli 1973 gepromoveerd tot de hoogste klasse, (waartoe Lafite-Rothshild, Maurgaux, Latour en Haut Brion al vanaf het begin toe horen) de Premier Grand Crus Classés. De overige 4 klasse van hoog naar laag zijn de 2ieme, 3ieme, 4ieme en 5iems Grands Crus Classés. Naast deze officiële, erkende classificatie zijn er nog twee niet officiële. Deze zijn in het leven geroepen om de châteaux die destijds nog niet bestonden of niet waren opgenomen in de bestaande classificaties onder te verdelen in kwaliteitsklassen. Door de Kamer van Koophandel is daarom in 1932 de classificatie van de Crus Bourgeois ingesteld. Ook het Syndicaat werkt met een variant van de Crus Bourgeois. Beide classificatie kun je met een aantal uitzonderingen daar gelaten onder de classificatie van 1855 plaatsen. 

Dank aan Nederland

Als afsluiter een leuk Nederland getint weetje over de Médoc. Médoc is af te leiden van het Latijnse medio acquae wat betekent “in het midden van het water”. Tot in de zeventiende eeuw was de Médoc een drassig en moeilijk begaanbaar gebeid met veel moerassen. Door de kennis van de Hollanders is het gebeid drooggelegd en is de weg uiteindelijk vrij gemaakt voor wijngaarden!!

Filter
Médoc