Wijnland

WijnlandItalië

De populariteit van Italiaanse producten heeft in ons land een enorme vlucht genomen. Niet voor niets, want auto’s, schoenen, olijfolie, mode en Slow Food zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Het product “wijn” vaart er ook wel bij, geen wijnland is namelijk zo divers in zijn wijnen. De variaties in stijl en het gebruik van meer dan 300 verschillende druivenrassen zijn hiervoor doorslaggevend.

1 - 6 van 6
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
8,49
6,75
48+ 6,54
144+ 6,02

Verrukkelijke, stuivende en knisperende wijn die de frisheid van de Verdicchio (100%) optimaal presenteert. Een gemakkelijke instap om de zo karakteristieke Verdicchio di Metelica te ontdekken. Florale tonen gaan samen met geurig rijp fruit als appel, nectarine en abrikoos. De mineraalachtige afdronk is delicaat met veel souplesse en lengte. Na enige flesontwikkeling zullen de typerende nootaroma's zich openbaren... Een opmerkelijke droge witte wijn voor een bijzonder gunstige prijs!

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
9,95
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09

Mooie klassieke witte wijn uit Piemonte die hartig en verfijnd is met veel fruit (citrus, witte perzik en frisse groene pruim) en een uitnodigend bloemig element, Vroeger stond de Arneis bekend als lastpak, maar tegenwoordig wordt deze druif ook wel de witte Nebbiolo of Barolo genoemd. Het belang en het nobele karakter wordt hier duidelijk mee aangegeven. Een wijn die op zichzelf al boeiend is, maar ook perfect met rauwe vis, verse kazen en typische Piemontese hapjes zoals vitello tonnato samengaat! Of voor bij het Limburgse goud (witte asperges) i.p.v. de welbekende Pinot Blanc

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
10,50
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09

San Vito komt voort uit de beste wijngaarden in de zone Serra Alta met optimale zonexposure. De oudere wijnstokken geven een complexe stijl met aangename aromatische aanzet. In de ragfijne smaak herkent U noten, rijpe vruchten (o.a. galiameloen) en de typische amandel touch. Intens rijk en perfect gestructureerd is de finale met licht gedroogde bloem- en kruidnuances. Door zijn fijnbesnaarde karakter een schitterende terraswijn en een charmeur bij lichte vissoorten, schaal- en schelpdieren.

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
12,95
9,75
48+ 9,45
144+ 8,70

Deze witte wijn, gemaakt van de Malvasia druif, is heerlijk geurend naar (witte) bloemen, perzik en citrus. Malvasia kent zijn oorsprong in Griekenland, maar wij zijn blij dat deze omarmd is door o.a. Fabulas uit de Abruzzo in Italië. Nabij het National Park Majella worden wijnen gecreëerd met veel oog voor precisie en met respect voor de natuur (o.a. biologisch en biodynamisch gecertificeerd).

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
12,95
9,75
48+ 9,45
144+ 8,70

Dat de Pecorino druif schitterende wijn voortbrengt begint bij de basis. De druif is namelijk al overheerlijk op zichzelf. De schapen (pecora in het Italiaans) hadden deze druiven als lievelingskostje als ze van weides wisselden. Hoogstwaarschijnlijk is de naam hier dan ook uit voortgekomen... Het vergistte druivensap is evenwel nog smakelijker! Deze biodynamische Fecerunt heeft een schitterend evenwicht tussen elegantie, verfrissing en een verleidelijk sappigheid. Verder veel rijp fruit (o.a. peer) en tonen van verse salie en munt.

Images
Stock
Zeer beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
14,99
12,95
48+ 12,56
144+ 11,55

Dat alle pijlen bij Lamelia gericht worden op zuiverheid van hun witte wijn blijkt uit het feit dat de DOCG tegenwoordig geen houtopvoeding meer ondergaat.... Dat ze toch iets exceptioneels en van grote klasse weten te creëren blijkt uit de gouden onderscheidingen (o.a. Gilbert &amp, Gaillard, Le marche Nel Bicchiere en Rosso the Winehunter). Dit resultaat kan alleen bereikt worden als de oudste stokken van de beste percelen met de kleinste opbrengst worden geselecteerd.

Historie

De geschiedenis van de wijn heeft het meeste te danken aan de ontwikkeling van de Italiaanse beschaving ten tijden van de Romaanse overheersing. Infrastructuur, watervoorziening, de kunst van enten en de uitbreiding van wijn als volksdrank hebben toen allen een flinke impuls gegeven. De Grieken zagen echter al veel eerder het nut van wijn in en begonnen in de 6e eeuw voor Christus al met het maken van wijn. “Entoria” noemde de kolonisten het nieuwe gebeid in het zuiden van Italië. Dit betekent niets anders als “Wijnland”. Dit is vervolgens in de loop van tijd voor heel Italië gaan gelden. 

Italiaanse wijnstreken

Op basis van het klimaat en de ligging van zeeën en bergen kun je Italië in vijf zones indelen. Tot de noordelijke zone behoren de Valle d’Aosta, Piemonte, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia en Veneto. Deze gebieden zijn als het ware de motor van de nationale economie. De wijngebieden zijn omsloten door de Dolomieten en de Alpen, die de koude noordenwind tegenhouden. De Apennijnen vormen de zuidelijke grens. Warme lucht komt ongehinderd vanuit de Atlantische zee binnenstromen. Hierdoor profiteert de wijnbouw van zachte winters en soms subtropische warmte. Neerslag is op de juiste momenten voldoende aanwezig. Van April tot Oktober kan het ook vaak mistig zijn. Vandaar dat hét rode druivenras van de streek Nebbiolo heet, letterlijk vertaald de “nevelige”.