Bestellijst laden
Italië
De populariteit van Italiaanse producten heeft in ons land een enorme vlucht genomen. Niet voor niets, want auto’s, schoenen, olijfolie, mode en Slow Food zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Het product “wijn” vaart er ook wel bij, geen wijnland is namelijk zo divers in zijn wijnen. De variaties in stijl en het gebruik van meer dan 300 verschillende druivenrassen zijn hiervoor doorslaggevend.
Leer, cassis, laurier en gedroogde bladeren (rozen en fijne tabak) dansen door het glas. Het is direct duidelijk dat we met een klassieke Chianti Classico te maken hebben. Het oudste familiebedrijf (sinds 1865) uit Siena bewijst dat het nog steeds topwijnen produceert. Volhardend doen ze dit op de authentieke manier. De Tenuta Bibbiano wordt daarom opgevoed op betoon/stenen vaten, waardoor de karakteristieke frisheid van de Sangiovese optimaal bewaard blijft. Door vlezigheid en vulling wordt de levendige frisheid mooi onderbouwd met diepgang en karakter.
Het is meteen feest als de wijn de mond beroert. Uw smaakpapillen worden in opperste extase gebracht door deze authentieke en goed gestructureerde Chianti Classico Riserva. De intens sappige sensatie is al prima verteerbaar, maar is ook een grote toekomst toebedeeld! In de lengte van de afdronk worden zeer krachtige, maar smaakvolle tannine meegedragen. Een zeldzaamheid en een sensatie waarbij de kenmerkende karakteristieken allemaal aan bod komen, Rijp donker fruit, leer, specerijen, thee, viooltjes maar ook cacao en laurier blijven je verleiden.
Teder en intens is de eerste indruk van deze Gran Selezione, maar snel blijkt dat er niet om de krachtige presentatie heen te komen is. Gelukkig worden de norse tannines verpakt in een flinke dosis sap, een fijnzoete concentratie en romige structuur. Hierdoor is de geconcentreerde afdronk magistraal!!! De expressie van Sangiovese met een klassieke houtopvoeding is dan snel te herkennen. Pruimen, kersenfruit, specerijen, leer, balsamico, viooltjes en kreupelhout zorgen voor een zeldzame dynamiek
93 points by Michaela Morris (decanter)
95 points Wine Spectator
Historie
De geschiedenis van de wijn heeft het meeste te danken aan de ontwikkeling van de Italiaanse beschaving ten tijden van de Romaanse overheersing. Infrastructuur, watervoorziening, de kunst van enten en de uitbreiding van wijn als volksdrank hebben toen allen een flinke impuls gegeven. De Grieken zagen echter al veel eerder het nut van wijn in en begonnen in de 6e eeuw voor Christus al met het maken van wijn. “Entoria” noemde de kolonisten het nieuwe gebeid in het zuiden van Italië. Dit betekent niets anders als “Wijnland”. Dit is vervolgens in de loop van tijd voor heel Italië gaan gelden.
Italiaanse wijnstreken
Op basis van het klimaat en de ligging van zeeën en bergen kun je Italië in vijf zones indelen. Tot de noordelijke zone behoren de Valle d’Aosta, Piemonte, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia en Veneto. Deze gebieden zijn als het ware de motor van de nationale economie. De wijngebieden zijn omsloten door de Dolomieten en de Alpen, die de koude noordenwind tegenhouden. De Apennijnen vormen de zuidelijke grens. Warme lucht komt ongehinderd vanuit de Atlantische zee binnenstromen. Hierdoor profiteert de wijnbouw van zachte winters en soms subtropische warmte. Neerslag is op de juiste momenten voldoende aanwezig. Van April tot Oktober kan het ook vaak mistig zijn. Vandaar dat hét rode druivenras van de streek Nebbiolo heet, letterlijk vertaald de “nevelige”.