Village 'efringen' en zijn Pinot Noir á la Bourgogne... | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Village 'efringen' en zijn Pinot Noir á la Bourgogne...

PINOT NOIR ZIEREISEN
15,95
12,95
48+ 12,56
144+ 11,56
Rode wijn
Landwein Baden 2022

Pinot Noir is een veeleisende druif en komt eigenlijk alleen tot z'n recht als de wijnmaker zijn vak verstaat en hij de oogstopbrengsten beperkt houdt. Een echte Pinot Noir liefhebber en 'vakidioot' herken je dus voornamelijk aan zijn instapwijn. Als z'on wijn je al in extase weet te brengen dan weet je dat op iets bijzonders bent gestuit! Afkomstig van Jurakalk en Lössbodem en gerijpt voor 10 maanden op grote eiken vaten is dit mede de basis voor een bijzondere kennismaking met Ziereisen. De Bourgogne achtige kenmerken zijn opvallend, verfijnd en mooi gestructureerd.

TSCHUPPEN Spatburgunder ZIEREISEN
17,99
14,99
48+ 14,54
144+ 13,38
Rode wijn
Landwein Baden 2019

Eigengereid is de wijnmaker van Weingut Ziereissen zonder twijfel. Immers een Pinot Noir die eigenlijk van een einzellage afkomstig is en dan toch als landwein op de markt komt is eigenaardig! Voor de etiket drinkers dus wellicht een teleurstelling, maar degene die de wijn durven te ontkurken zullen aangenaam verrast worden door de traditionele kwaliteit. Een Pinot Noir (Spätburgunder) waar de basis zo natuurzuiver mogelijk is gehouden, de druiven worden met de hand geplukt en voor de gisting worden de in de wijngaard aanwezige (druifeigen) gisten gebruikt.

BOURGUEIL Les Brochoires
10,50
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Rode wijn
AOP Bourgueil (Touraine - Loire) 2019

Atypisch maar dan wel met een dusdanig interessant karakter dat hij tijdens ‘,International Challenge' een gouden plak in de wacht sleepte. Hints van fruit, bramen, bosbessen met zachte tannines en veel fraîcheur. Duidelijk kan men proeven dat hij is geoogst van de iets lichtere bodem. Hij komt tegemoet 'in alles', met een verrassend sappig opstootje. Gestructureerd ! Verleidelijke aroma's zorgen tenslotte voor een uitstekende finale. De wijn is soepel, fris, fruitig en heeft geen eikenhoutaroma's

Echte bewaarwijnen van Duitse bodem

[node:title] Terwijl wijnmaker Hans Peter Ziereisen door zijn wijngaarden met het uitzicht op het pittoreske Duitse wijndorpje Efringen wandelt, klinkt gezang van een veertigtal Roemeense en Poolse gastarbeiders. Wie goed luistert, hoort ook de jaarlijks terugkerende gesprekken over de oogst: “Het ziet er goed uit dit jaar”. Deze harde werkers in de wijngaard hebben gehoord van de hoge waardering voor het eindproduct, ze hebben het zelf geproefd en delen mee in de trots. Waar eerst nog vee rondliep, zijn nu wijngaarden te vinden. Nadat de uitslagen van een geologisch grondonderzoek zó positief waren, kon men zich nauwelijks voorstellen dat iemand niet eerder op het idee was gekomen om wijnstokken aan te planten. Het onderzoeksrapport wees niet alleen uit dat de samenstelling van de bodem,  maar ook het microklimaat gelijkenis vertoonden met die van de beste wijngaarden in de Bourgogne. De keuze voor Pinot Noir lag daarom voor de hand. Een temperamentvolle blauwe druif met een teer schilletje, zoals wij weten. Gevoelig voor onheil maar mits met alle zorg en respect behandeld, dé grondstof voor de meest delicate wijn. 

Stapje terug in de tijd

[node:title] Dat de  aanpak van Hans Peter Ziereisen anders is dan van veel collega’s is inmiddels duidelijk. En dan hebben we het niet alleen over passie.  Zijn filosofie over hoe een wijn te vinifiëren en op te voeden, staat in nogal wat opzichten lijnrecht tegenover de huidige ’moderne’ opvattingen. Die zijn steeds meer gericht op het maken van een technisch product zonder veel eigen karakter of ziel. Het respect voor de natuur moet volgens de wijnmaker terugkomen. Want de bodem is, zoals hij dat noemt, uitgeput en zo doordrenkt van onnatuurlijke stoffen, dat zelfs hardnekkig onkruid het er moeilijk mee heeft. Zijn selectie blijft beperkt tot wijnen van onder andere Pinot Noir die op milieuvriendelijke wijze worden verbouwd. Hij kiest daarbij voor puur traditioneel gemaakte wijnen, van oude stokken met een laag rendement. Zoals gezegd: uit technische wijnboeken is veel te leren maar niet alles. Daarom werkt  Ziereisen veel op intuïtie, met optimaal gebruik van de zintuigen. Zijn neus en tong bepalen uiteindelijk wanneer een wijn moet worden overgestoken, geklaard en gebotteld. Toevoeging van een beetje SO2 bij het oversteken of net voor de botteling staat niet in zijn boekje want alles moet ‘natuurlijk verantwoord zijn’. De tijdsduur van de houtrijping staat nooit vast en loopt per wijn van 12 tot 30 maanden. Er zijn zelfs wijnen die een nog langere rijping behoeven, zo tussen de 30 en 36 maanden. Voor deze lagering worden geen jonge maar uitsluitend oude vaten gebruikt. Waarom? De houttonen zijn gewoon niet nodig en zouden De kelders van Ziereisen! het subtiele smaakevenwicht kunnen verstoren. Wat wel gebeurt, is dat er een ragfijn rijpingsspel ontstaat met zuurstof van buiten het vat.  Ook in goed gesloten vaten verdampt jaarlijks 2 tot 5% van de inhoud. Daardoor ontstaat een vacuüm dat wordt aangevuld met verse lucht, met zuurstof of met wijn. Tot slot wordt de wijn gebotteld zonder tussenkomst van een filter, met hoogstens een eiwit-klaring. Deze botteling gebeurt op een Bourgogne-fles waarbij de natuurkurk de lading dekt. Ook deze kurk is bijzonder want de traditioneel lange kurk zit pal tegen de wijn aan, dit voorkomt vroegtijdige oxidatie..

Op dronk maar ook om te bewaren

Familie Hans Peter Ziereisen Bij Hans Peter Ziereisen worden, zoals u begrijpt, echte bewaarwijnen gemaakt. Eigenlijk net als vroeger, toen het nog normaal was een Pinot Noir tien jaar weg te leggen. De Duitse wijnmaker komt op voor deze traditie en slaagt er zelfs in bij de Zwitserse buren steeds meer zieltjes te winnen voor zijn Pinot Noir-selectie à la Bourgogne. Trouwens, in Nederland ook! Daarom raad ik u aan zo’n onweerstaanbaar flesje op uw bestellijstje te zetten, succes verzekerd. Gemakshalve, alvast voorgeselecteerd in nevenstaand proefpakket met begeleidende proefimpressies …

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket C  april / mei '23
88,88
71,78

inhoud:  6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D april / mei '23
119,70
95,38

inhoud:  2 flessen rode wijn en 4 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A  april / mei '23
56,78
44,80

inhoud:  4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B  april / mei '23
57,70
45,70

inhoud:  4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn, 2 flessen per soort