Secrets of Europe | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Secrets of Europe

7 COLINE Feteasca Regala en Traminer VINARIA DIN VALE
9,75
7,50
48+ 7,28
144+ 6,69
Witte wijn
Bugeac Steppe 2023

Handmatig geoogst en getransformeerd tot een smaak explosie. Alle smaakelementen zitten op hun plek! De eigenschappen van de Feteasca Regala, groene appel en tropisch fruit, zijn goed te proeven. Heerlijk in combinatie met de subtiele kruidige impressies van de Traminer. Off-dry stijl worden zij gevinifieerd en samengesmolten tot 'n harmonisch geheel. Voortreffelijk, ook vanwege dat onbekende smaaktrekje. Coline wit wordt ook wel het Prinsesje genoemd onder de witte wijnen. Top!

Grand international Mondus Vini Wine Award 'Gold'

DOMENILLE DAVIDESCU Viorica en Pinot Grigio
12,95
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Witte wijn
Cahul, Zuid-Moldavie 2023

Fris, aromatisch, met het bouquet van perziken, rozen, gember en lente bloesem. Waarbij opgemerkt mag worden dat de inheemse druivensoort 'Viorico' er een extra schepje bovenop doet. De veroorzaker van een smaak variëteit die ongekend is. Opwindend, lekker, zeker door z'n onberispelijke eigenzinnigheid in smaak en karakter!

Grand international Mondus Vini Wine Award Gold'

7 COLINE Saperavi en Malbec VINARIA DIN VALE
9,95
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Rode wijn
Bugeac Steppe 2020

De Saperavi druif is afkomstig uit Georgië, maar juist in Moldavië blijkt men in de laatste jaren deze druivensoort getemd te krijgen. Zowel schil als vruchtvlees van deze druif is rood van kleur (teinturier) waardoor het niet gek is dat de wijn donker geschakeerd is. Verder staat de Saperavi bekend om z'n kracht en daarom is het zo bijzonder dat hij het samenspel zo goed aangaat met de Malbec... Buitengewoon is het dan ook dat de smaak bijna fluweelzacht uitvalt. Een bijzondere blend met zwarte bes, aardbei, kruiden, vanille en cacao en een rijpe sappige finale

DOMENILLE DAVIDESCU Feteasca Neagra en Malbec
12,95
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Rode wijn
Cahul, Zuid-Moldavie 2017

Feteasca Neagra en Malbec. Intense, zeer donkere kleur. Aroma's variëren van gestoofd rood fruit van pruimen en kersen, vanille en wat specerijen. Spicy en intens. Verrassend en veel persoonlijkheid. Subtiele tinten van bramen, zwarte bessen en viooltjes wisselen zich af. Verfijnd, terwijl de textuur van bramen en zwarte bessen zijdezacht aanwezig is. Een opvallende verschijning, uit een nauwelijks bekend wijnland, een ster!

Grand international Mondus Vini Wine Award Silver

DOMENILLE DAVIDESCU Rara Neagra en Saperavi
12,95
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Rode wijn
Cahul, Zuid-Moldavie 2019

Perfect huwelijk tussen Rara Neagra en de Saperavi druif, de 2 iconische druivensoorten van Moldavië. Magnifique afwisseling van fluweelzachte smaak elementen, waarbij de tonen van kersen, bramen en cassis met hints naar rode peper, leer en aardse bosbodem gedoceerd aanwezig zijn. De mond strelende tannines zijn dusdanig uitdagend dat er geen ontkomen aan is. Smaakpapillen raken er een beetje van uit hun doen, zo grandioos!

Grand international Mondus Vini Wine Award Gold

[node:title] Wanneer men, zoals ik, op reis is, ziet men op de meest onverwachte plekken wijnbouw. Wijnliefhebbers weten misschien wel waar Moldavië ligt, maar weten veelal niet dat het een belangrijke wijnproducent is. Het land was in het recente verleden afhankelijk van de export naar de voormalige Sovjet buren, maar dat is veranderd. De voorkeur gaat nu uit naar de Europese markt. Wijnstokken van rassen, die je nauwelijks nog tegenkomt, die unieke eigenschappen hebben worden hier gekoesterd. Al lang geloofde een kleine groep van wijndeskundigen wereldwijd in het natuurlijk potentieel van dit kleine onbekende wijnland. Zij hebben nu al gelijk gekregen.

Gedrurfd initiatief werpt vruchten af...

Wijngaarden van de familie Davidesco Moldavië is een klein land, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. Altijd een speelbal en onderhandelingsobject tussen grotere naties. In 1812 werd het Russisch; na de revolutie kreeg het land de status van Sovjetrepubliek. Pas in 1991, na het uiteenvallen van de Sovjetunie   werd Moldavië zelfstandig -uiteraard wel met de giftige erfenis van een halve eeuw bureaucratie, collectivisatie en corruptie. Maar….er kwam ook ruimte voor durf, privé-initiatieven en ondernemerszin.  Wijndeskundigen wereldwijd zagen het natuurlijk potentieel van het land. Toonaangevende journalisten zoals de Engelse wijnschrijvers Tom Steveson en Anthony Rose - Decanter Wine Magazine - en de Fransman Michele Piot werden uitgenodigd samen met Nederlandse, Belgische en Deense vakbroeders. Zij waren verrast over wat ze te proeven kregen. Een partnership werd gesmeed  en de meest getalenteerde Moldavische wijnmakers werden in 1992 uitgenodigd om gebruik te maken van Franse studiebeurzen. Dat die studie-expedities veel hebben opgeleverd blijkt na dertig jaar noeste arbeid onder andere uit de onberispelijke kwaliteitswijnen van het familie bedrijf  van Vladimir Davidescu. Zelfs een bekroning met een prestigieuze Italiaanse wijnprijs, viel hem ten deel.  Geen wonder dat deze opkomende wijnster pur sang kan rekenen op toenemende internationale belangstelling.

30 Jaar 'noeste arbeid'... Vladimir Davidescu

Vladimir en zijn gezin Deze gevierde wijnboer verricht baanbrekend werk aan de uiterste oostelijke rand van Europa. Daar werd al sinds  3000 jaar voor Christus wijn bereid. Ervaring genoeg dus maar in de Sovjet-tijd was véél produceren belangrijker dan kwaliteit. Als Moldavië wilde exporteren naar Europa, moest de kwaliteit wél omhoog. En dat gebeurde. Maar niet zonder slag of stoot. Want in 2014 sloot Moldavië een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie. Rusland, dat het land binnen zijn invloedssfeer wilde houden, nam wraak met een importheffing. Dat is het lot van landen die op de grenzen van de machtspolitiek liggen.  Niettemin, het kleine land met ongeveer 3.3 miljoen inwoners, het armste van Europa, opende z’n grenzen en ging de uitdaging aan. Nu omvat de wijnteelt maar liefst 20 % van de economische activiteiten en 200.000 mensen zijn werkzaam in deze branche! Er was en is volop ambitie om zich te onderscheiden met absolute top kwaliteiten. Een van de pioniers is een opkomende ster, zijn naam is Vladimir Davidescu. Hij is een getalenteerd oenoloog en perfectionist bovendien- geen slechte combinatie - hij grijpt zijn  kansen.

Werelderfgoed herbergt unieke wijngaarden

Wijnkelder van de familie Davidesco Op unieke en zeer geschikte grondgesteldheden in de ‘Lower Prut Vallei’ liggen de wijngaarden van Vladimir. Omringd door een waar paradijs voor vogels en planten. Het Beleu-meer wordt gevoed door de Donau en draagt zorg voor een uniek ecosysteem. Delen van het gebied zijn door de Unesco onderscheiden als werelderfgoed. Door de talrijke microklimaatjes zijn de akkers uitermate geschikt voor de wijnbouw, wijngaarden die gesitueerd zijn op de zuidelijke flanken van dit prachtig golvend landschap.  Er is zelfs een eigen bescherming in het leven geroepen. Naar Frans voorbeeld werd de geografische bescherming  ‘Cahul’ gecreëerd met o.a. strikt beperkte, handmatige oogstopbrengsten van slechts 30 hectoliter per hectare. De beroemde Bessarabische wijnroute, met de imposante heuvels in de omgeving van het dorp Slobozia Mare, is een lust voor het oog.  Het golvende landschap inspireerde Vladimir om enkele instapwijnen de toepasselijke naam ‘7 coline’, zeven heuvels, te geven. Met een opmerkelijke selectie uit autochtone oer-rassen van zijn Vinaria Winery. Het ontdekken absoluut waard. Geoogst, ‘net zoals Bordeaux en Toscane’ op de  45ste  breedtegraad !! De invloed van de Zwarte Zee mag er wezen, in combinatie met de meren, die zorg dragen voor een gematigd landklimaat, met het gehele jaar door geringe neerslag en warme zomers. In de maanden september en oktober daalt de temperatuur en kan vaak geoogst worden onder ideale klimatologische omstandigheden. Het aantal zonnige dagen is dan nog steeds behoorlijk groot. In de lange, warme zomerperiode kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 25/30 graden Celcius, in de winter daalt het kwik tot onder de nul.

Kerngezond biologische wijnen...

[node:title] Vladimir kan beschikken over uitstekend en kerngezond oogstmateriaal. De hieraan voorafgaande rigoureuze snoei en handmatige selectie in de wijngaard van de zeldzame rassen, dragen bij tot ongekende en karakteristieke wijnen. Met top selecties van de Feteasca Regalea, Saperavi, Viorco, Feteasca Neagra en met de selectie Rara Negra wil deze ambitieuze wijnboer de wijnwereld veroveren. En het is hem al aardig gelukt. Grote namen gingen hem hierin voor, haakten  echter af, bang verstrikt te raken in het oorlogsgeweld en corruptie. Nu en ook toen wist men al van de verborgen schatten van Moldavië. Ondernemerszin van de flying winemakers Jacques en Francois Lurton dreef hen naar dit veelbelovend wijnland. Zij werden verleid door het grote aanwezige kwaliteitspotentieel !  Helaas, staken pro-Russische separatisten er een stokje voor. Gelukkig, kijkt de democratisch gekozen regering nu naar het westen en creëert nieuwe kansen. Vladimir is er maar wat blij mee, overtuigd wijnen te creëren met een geheel eigen hoogstaand karakter. Net zoals zijn Europese confrères … maar dan wel kansrijker ‘dankzij’ het handelsakkoord met de E.U.  Overigens, onderscheidingen vielen hem al ten deel…  

Kroon op z'n werk

Proefondervindelijk, ervaringen van  z’n Europese confrères, bleven ook niet uit en eerden hem in 2019 met één zilveren en vier gouden medailles. Op  de Mundus Vini, de toon aangevende wijnbeurs in Italië, daar waar alle groten van de wijnwereld aanwezig waren !! De jury was lovend en vroeg zich af,na het overleggen van de beoogde exportprijzen, of zij zich niet vergisten. Waarschijnlijk, zo legde hij uit, heeft dat te maken met aanzienlijke verschillen in productiekosten. Immers,  competitieve collega wijnboeren hadden te maken met het armste land van Europa.. Productiekosten liggen gemiddeld 50 tot 60 % onder het EU gemiddelde ! Daarnaast wordt het succes ook bepaald door de rigoureuze handmatige selectie in de biologisch onderhouden wijngaarden voorafgaande aan een snoeimethode gericht op een kleine hoogstaande kwaliteitsoogst. Resultaat, een terechte beloning met deze prestigieuze Italiaanse prijs. De Winery Vinaria van de familie ‘Vladimir Davidescuis’ is er maar wat trots op en nodigt de Storms wijnliefhebbers uit ’n proef op de tong te nemen. Via proefpakket B en C kun je ze beter leren kennen en de proefondervindelijke ervaring…..

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen