Pinot Noir is een veeleisende druif en komt eigenlijk alleen tot z'n recht als de wijnmaker zijn vak verstaat en hij de oogstopbrengsten beperkt houdt. Een echte Pinot Noir liefhebber en 'vakidioot' herken je dus voornamelijk aan zijn instapwijn. Als z'on wijn je al in extase weet te brengen dan weet je dat op iets bijzonders bent gestuit! Afkomstig van Jurakalk en Lössbodem en gerijpt voor 10 maanden op grote eiken vaten is dit mede de basis voor een bijzondere kennismaking met Ziereisen. De Bourgogne achtige kenmerken zijn opvallend, verfijnd en mooi gestructureerd. De elementen van rood fruit en lichte kruidigheid en gerookte tonen zijn zeer uitnodigend. Net is minder geconcentreerd als zijn grote broer Tschuppen, maar wel met dezelfde diepgang en harmonie
Harold Hamersma (score De Grote Hamersma): 9+
In Hugh Johnson's Pocket Wine Book 2022 wordt Ziereisen 'een buitengewoon goed wijndomein genoemd dat zich sterk maakt voor Landwein, met name van pinot noir.'. Ziereisen volgen we al een oogstjaar of tien. En iedere keer weer zijn we verbluft.
Zo ook nu. De eenvoudige editie, in hoeverre daarvan op dit niveau sprake van kan zijn. Bijna twee jaar op groot gebruikt eiken gerijpt, niet geklaard en ongefilterd. Is 'vanwege het niet aan de regeltjes houden' ook 'gedeclasseerd' tot Badischer Landwein. Maar wat een klasse. Fijnbesnaard, open, puur, kersenpittenbittertje, zachtkruidig. Gevaarlijk voor pinot noirverslavingsgevoeligen. Het enige waaraan deze wellicht moeten wennen is het prijskaartje. In Bourgogne koop je er net een lege fles voor.
https://storms.nl/nieuws/village-efringen-en-zijn-pinot-noir-%C3%A1-la-b...