De natuurzuiverste wijnen, biodynamische wijnbouw geïnspireerd op Rudolf Steiner | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De natuurzuiverste wijnen, biodynamische wijnbouw geïnspireerd op Rudolf Steiner

ALB DE PETRO VASELO
10,25
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Witte wijn
Recas 2020

Verkwikkend, springlevend en verrassend, samengesmolten tot een betoverende witte droge wijn. Superlatieven komen boven wanneer men hem in de mond neemt en proeft. Maar hoe is het toch mogelijk dat zo'n verkwikkende en niets vermoedende Italian Riesling niet eerder in het huwelijksbootje is gestapt met de Chardonnay. Weelderig is hij in z'n smaak variatie, geelgroen z'n kleur, en intense aroma's van o.a. perzik wisselen zich af met appel mango en ananas..

NEGRU DE PETRO VASELO
10,95
9,95
48+ 9,65
144+ 8,88
Rode wijn
Recas 2020

Intens dieprode kleur. De combinatie 85% Feteasca Negra + 15% Cabernet Sauvignon is zonder meer een perfecte samensmelting. De speelse tonen van zwart fruit en de opmerkelijke lichtkruidige afdronk laten je smaakpupillen niet onberoerd. De piepjonge Italiaanse wijnbouwer Marco is een meester in het wijn maken. Het verrijken van de grond op organische manier behoort tot zijn specialiteit. De braam van het etiket is herkenbaar, maar deze druivencombinatie presenteert een volle fruitmand als een hoorn des overvloeds.

ROSU DE PETRO VASELO
10,95
8,75
48+ 8,49
144+ 7,81
Rode wijn
Recas 2017

Full flavoured red wine of outstanding character. Dat kun je wel zeggen van deze fluweelzachte Cabernet Sauvignon. De uitgebalanceerde tannines doen eerder denken aan een Merlot van top niveau. Menig wijnkenner wordt door deze wijn op het verkeerde been gezet. Echt een buitenbeentje. Wellicht veroorzaakt door de uitzonderlijke ondergrond met sporen van ijzer, klei, leisteen... Het gevolg: boordevol uitgesproken aromatische verassingen. Kers, bes en vanille strelen subtiel het gehemelte.

Vogels beschermen de uitstekend gesitueerde wijngaard op de heuvels van ‘Petro Vaselo’ tegen schadelijke insecten. En gelooft u mij maar: in dit nauwelijks bekende wijngebied maakt men onder leiding van een gepassioneerde Italiaanse eigenaar rode en witte natuurzuivere wijnen van een superieure kwaliteit. Met bewuste overgave aan de natuurwetten, geïnspireerd door de filosofie van Rudolf Steiner.  Ervaren wijndeskundigen als Marco Feltrin en Nello Del Tio brengen deze ideeën in praktijk: zij vertrouwen op kosmische krachten bij het maken van hun Biologisch Dynamische wijnen. En zij maken loepzuivere, integere wijnen die ook “lekker”mogen zijn, met diepe smaken..

Basis levensfilosofie

Een levensfilosofie waarin wijnmaker Marcel Feltin zich kan vinden.. Wie Biologisch Dynamische landbouw wil bedrijven, maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Maar wijnmaker Marco Feltrin en eigenaar Nello Del Tio vinden hun inspiratie en zingeving in de antroposofie, de wereldbeschouwing van Rudolf Steiner. Deze filosofie stelt dat de natuur éen groot levend organisme is, waarbij alles in kosmisch verband met alles samenhangt. In de landbouw moet rekening worden gehouden met de stand van zon, maan en sterren. Die vervullen hun rol in dit levensproces. Uiteraard worden hier, net als in de biologische landbouw, geen chemische middelen gebruikt Met kruidenpreparaten voor mest, planten en grond kunnen de kosmische krachten worden ondersteund, zo ook in de wijngaarden van het domein ‘Petro Vaselo’.

Anders dan “normaal”

Ze zijn eigenwijze buitenbeentjes, de eigenaar en z’n compagnon- en waren dat zeker toen zij  ongeveer 19 jaar geleden begonnen, in 2002. En dat in het wereldwijde milieu van druk spuitende en kwistig suikerverwerkende wijnboeren! Zij begonnen met het omzetten van de wijngaarden volgens de “ecologische” werkwijze van de grondlegger van de antroposofie, Rudolf Steiner. Daarbij  zijn  kunstmest, insecticiden, pesticiden, chaptalisering (extra schepje suiker) en  SO² taboe. In de landbouw introduceerde Steiner begin vorige eeuw zuiver biologische kruidenpreparaten. Het gaat om dezelfde principes als in de gangbare biologische landbouw, maar er is meer. Zo is de Biologisch–Dynamische (BD) wijnbouw gestoeld op een holistische visie.

Aardse kracht …

Alles in het teken van Bio-dynamische wijnbouw Vertrouwen op harmonie en evenwicht  in de natuur, daar draait het om. Niet spuiten maar een diversiteit aan vogels en insecten toelaten ( zoals lieveheersbeestjes) die de wijngaarden ontdoen van schadelijke “indringers”. Zo verorbert bv. een mezenpaar 35 à 40 kilo rupsen per jaar! En dan heb ik nog niet gehad over de afgezaagde koeienhorens. Die worden gevuld met mest en gaan vervolgens een half jaar onder de grond. Daarna worden ze opgegraven en kan de half verteerde, geconcentreerde mest in kleine doses in het water worden  gestrooid. Het goedje wordt koemestpreparaat genoemd en wordt in de wijngaarden van het domein ‘Petro Vaselo’ gesproeid. De zuurgraad, de mineralisatie en de humificatie van de bodem worden hierdoor verhoogd terwijl de vruchtbaarheid positief beïnvloed wordt. In 2002 publiceerde het tijdschrift Science de resultaten van een langdurig Zwitsers onderzoek, waarin de gunstige werking van preparaten werd bevestigd. Een dergelijke zuiver biologische bewerking van de wijngaarden eist voortdurende aandacht en geeft zelden een hoog rendement. Maar het verlies aan kwantiteit geeft winst aan intensiteit. Interessant is dat er tussen de wijnstokken peuldragende gewassen zijn geplant. Ook klaver en gort, die in het voorjaar mee omgeploegd worden dragen zorg voor een heilzame ‘groenbemesting’. Onkruid verdelgende middelen zijn hierdoor overbodig!! De methode vervangt chemische middelen, die meer nuttige dan schadelijke insecten doden, en ook de waardevolle micro-organismen vernietigen. Dat kan ook voor de mens gevaarlijke gevolgen hebben.

Geen trendy wijn

De wijnvelden van Petro Vaselo Gelukkig maar dat er nog altijd gepassioneerde wijnboeren bestaan zoals Marco Feltrin en Nello Del Tio,die het natuurlijke evenwicht willen herstellen, zich niets aantrekken van trendy wijnen en die ondanks gereduceerde opbrengst en dankzij  respect voor de natuur gezonde wijnen produceren die puur zijn van smaak en bouquet. Want laten wij eerlijk zijn: of je nu gelooft in sterrenstand of kosmisch verband, uiteindelijk gaat het om de wijn. En die is onberispelijk van zuiverheid en kwaliteit, met  mysterieuze en onverwachte smaakaccenten. Vertrouw dat maar toe aan de twee heren, onverstoord gaan zij door met het verbeteren van kwaliteit en afwerking. Maak daarom kennis met een onberispelijke fluweelzachte rode kwaliteitswijn ’Rosu’  of met de dieprode ‘Negrude’ van Petro Vaselo’. Overigens, de verkwikkende witte droge creatie van de zeldzame Italian Riesling plus Chardonnay mag er ook wezen . Door de natuur gegeven, respectvol begeleid. Uit het land van Graaf Dracula maar vreedzaam, liefdevol gemaakt en keelstrelend. Handig verpakt in nevenstaand proefpakket..

Land: 

Proefpakket

4 producten
Proefpakket B oktober / november  '21
64,30
53,30

inhoud: 2 flessen witte wijn 4 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C oktober / november  '21
123,70
101,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Inmiddels zwaait de vierde generatie Carles de scepter over de wijnproductie van Château Panet, Clos la Rose en Clos Jacquemeau in de gemeente St. Christophe-des-Bardes. Wijndomeinen die tot de selecte Grand Cru St. Emilion- groep behoren. Het samenwerkingsverband met Jean-Philippe Fort  is een succes. Meesterlijk zijn de creaties waarin zijn hand duidelijk  herkenbaar is- ( o.a. Château Angélus, Château Valandraud,  Chateau Croix St. Georges (Pomerol), Pavie, Troplong Mondot !)

Proefpakket D oktober / november  '21
58,90
43,88

inhoud: 2 flessen witte wijn 4 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A oktober / november  '21
59,70
47,88

inhoud: 2 flessen witte wijn 4 flessen rode wijn, 2 flessen per soort