Geen woorden voor!! Ontdekking: ‘n zeldzame Spaanse witte druivensoort Albarín | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Geen woorden voor!! Ontdekking: ‘n zeldzame Spaanse witte druivensoort Albarín

TAMPESTA Albarin Blanco
10,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
DO Tierra de León (Castilla y León) 2016

Trompetgeschal: de eerste introductie van de zeldzame Albarindruif in Nederland. Jarenlang heeft bodega Tampesta gewerkt om de wijnstok in ere te herstellen en het karakter van de druif te temmen. Door de opvoeding sur lie (gedurende drie maanden) hebben de pittige zuren plaats gemaakt voor een fluweelzacht en uiterst elegant karakter. Helder geel met een heerlijk bouquet van limoen, lychee, mint, vijgen en sinaasappel. Fris en evenwichtig in smaak met een verfijnde en delicate afdronk.

Wijnkoperij Alex Storms
13,75
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
DO Tierra de León (Castilla y León) 2016

Om te bewijzen waar de Albarin druif tot in staat is heeft Bodega Tampesta deze speciale selectie van de oudste stokken voor 25% opgevoed op nieuwe(!!!) Franse barriques (gedurende 2 maanden). Het voegt structuur en kracht toe zonder de verfijning te verliezen. Het resultaat is verbluffend! Heldere, diep strogele kleur met dikke tranen. Aroma's van peer, appelmoes, ananas en venkel waarbij de brioche/patisserie getuigen van een grand cru opvoeding. De smaak ik weelderig en rijk zonder in te boeten op de frissen toon die de Albarin zo eigen is. De afdronk is gracieus en complex.

GREGORIANO ROBLE Bodega Picos
10,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
DO Campo de Borja (Aragón) 2021

Het fruit stuift het glas uit met geurwolkjes pruimen, aardbei, een lichte granaatappel en goij bessen. De verfijning in smaak en afdronk vallen direct op (zeker als je weet dat het klimaat in Campo de Borja onbarmhartig kan zijn). De perfect gedoseerde houtinvloeden zijn verder een bewijs dat de drie broers het bedrijf van hun vader naar een niveau hoger hebben getild! Vol geconcentreerd en mooi zacht in karakter, een absolute aanrader!

Het uitspruitende oeroud ras Albarin mag zeker niet verward worden met de alom bekende Albarino. We proberen u altijd ruimschoots en zo optimaal mogelijk te informeren, zonder al te technisch te worden. Een hele uitdaging met alle informatie die voorhanden is. Een schat aan informatie staat bij ons opgeslagen in ons eigen brain, maar internet heeft ook zijn voordelen... Nu staan wij echter voor een dilemma, er is (te) weinig informatie bekend over mijn nieuwe ontdekking! De kennis die ik heb opgedaan  op de wijn academie en waarmee ik het prestigieuze diploma van vinoloog in de wacht heb gesleept, heeft mij niet kunnen helpen. Zelfs Alex Senior, die al meer dan een halve eeuw het vak uitoefent, was als door de bliksem getroffen. Zijn naslagwerk bevatte slechts mondjesmaat informatie. Gemis aan informatie waaraan zelfs de internetreus Google zich schuldig maakte. De dorst naar informatie kon gewoon niet gelest worden,  en daar zijn geen woorden voor. Vandaar ook dit summiere verslag over een oerras uit een ver verleden…… ‘Albarín’ een witte om nooit meer te vergeten, ‘n  klasse apart van bodega Tampesta !

WAT WETEN WE WEL…

De eigenaar Andre Marcos Santiago blies er een nieuw leven in.. Albarín is een witte inheemse druivensoort die uitsluitend in de regio Castillo y Léon voorkomt en bijna was uitgestorven. Door het initiatief van enkele lokale bodega’s in de regio (waaronder bodega Tampesta) wordt er nu hard gewerkt aan de terugkeer van dit oerras. De hoeveelheden zijn maar beperkt, omdat er slechts kleine percelen ter beschikking staan. Dit zorgt ervoor dat de productie en beschikbaarheid maar zeer gering is. Dat de Albarín meer aandacht verdient, omdat hij de potentie heeft om ’n grote witte wijn voort te brengen, wordt direct duidelijk na het proeven van de wonderlijke wijnen van Bodega Tampesta. -Verwar de Albarin trouwens NIET met de Albariño, qua namen lijken ze veel op elkaar maar genetisch dragen de druiven een compleet andere DNA met zich mee!- Dat de Albarín de juiste zorg krijgt bij bodega Tampesta blijkt uit een opvoeding sur lie en in het geval van Maneki ook door middel van een houtopvoeding op nieuw eiken!. De wijnen worden hierdoor breder, rijker en voller in smaak en stijl. Kortom, een proefondervindelijke ontdekking waard voor diegenen die houden van fluweel zachte droge witte wijnen die qua toegankelijkheid alom de kroonspannen. En zijn inderdaad geen woorden voor! Proef deze ‘ selecte witte wijnen’ van een bijna De witte wijnen van Tampesta worden opgevoed op nieuwe eiken houten vaten! verdwenen ras. Bodega Tampesta uit de regio Castillo y Léon is de trotse eigenaar van enkele van deze perceeltjes. De eigenaar André Marcos Santiago blies er nieuw leven in, wat uiteindelijk zelfs resulteerde in 2006 in een nieuwe ‘Denominacion de Origen’. Wellicht zit een nominatie op het wereld erfgoed ook wel in het verschiet. Voorlopig moet hij zich tevreden stellen met de jongste wettelijke bescherming voor deze unieke en zeldzame druivensoort TIERRA DE LEÓN ALBARÍN.