In de wijngaard werken is per traditie een aangelegenheid van mannen. Een enkele vrouw zorgt voor de bekende uitzondering op de regel, dankzij grote persoonlijke kwaliteiten. De weduwe Cliquot heeft bijvoorbeeld het champagnemerk groot gemaakt. In een recenter verleden heeft de Italiaanse wijnmaakster Elisabetta Foradori de onverzettelijke strijd voor haar ‘bio-dynamisch’ kwaliteit bekroond gezien. Ook in het nauwelijks bekende Italiaanse wijngebied Molise woont "Una Grande Signora del Vino”, die binnen en buiten de wijnwereld bewondering en ontzag afdwingt met het nieuw leven inblazen van een bijna vergeten druivensoort. Zelden spreekt men over haar als ‘Signora’; zij wordt gewoon La Mama van de TINTILIA druif genoemd.
Als een vrouw verstand heeft van wijn, dan heeft ze er driedubbel verstand van, wordt beweerd. Voor zover dat waar is geldt deze uitspraak zeker voor Maria Concetta. Zij wijdt zich met hart en ziel aan de herintroductie van een vergeten rode druif: TINTILIA, uit de Molise. Zij is ook de vrouw die op een eigenzinnige manier leiding geeft aan wijnmakerij Tenimenti Grieco. In dit onbekende Italiaanse wijngebiedje zwaait zij de scepter over een opmerkelijke wijngaard die uitkijkt over de Adriatische zee , met uitzicht op de Tremiti-eilanden. Hier wordt de wijnstok beschermd en gekoesterd op een hoogte van tussen 200 tot 300 meter, op milddadig gesitueerde hellingen. Haar superieure selectie van ‘terroir’ mag er wezen, zij maakt ook optimaal gebruik van het gunstige microklimaat. De constant verkoelende Adriatische zeewind zorgt voor kerngezond druivenmateriaal.
De slechts vijf hectaren die geselecteerd zijn voor de TINTILIA- selectie, bestaan uit rotsachtige ondergrond, bedekt met een mengsel van klei, kalk en zandsteen. Het alom aanwezig lavagesteente is medebepalend voor het unieke karakter van deze (zeldzame) rode wijn. Een ‘non-conformistische’ wijn waarbij authenticiteit voorop staat! Dat komt omdat Maria meer doet dan alleen het beheer voeren over haar bezitting- wat al een ‘raison d’être’ zou zijn. Nee, voor haar komt het werken op het land op de eerste plaats. De buitengewone bezieling maakt haar voorbereidend werk op de hoger gelegen wijngaarden bijzonder, zo niet uniek. Alleen door dit permanente en intense streven naar perfectie kan zij een ‘terroirwijn’ brengen met grandeur. Immers wijn maken, hoe afhankelijk ook van weer en bodemgesteldheid, blijft voor het grootste deel mensenwerk.
Op de hellingen heeft Maria de beste struiken van dat oeroude ras als eerste al in 1993 opnieuw aangeplant na ’n tip van haar grootvader. Het oorspronkelijk ras ‘ TINTILIA’ verpieterde namelijk in een enkele verwaarloosde wijngaard op de helling. Het bemesten met kunstmest, zo vertelde haar grootvader, werd beschouwd als geldverspilling, zeker met grote schaapskudden in de omgeving. Dus werd besloten dat niet alleen de druif, maar ook de traditionele bemesting in ere hersteld moest worden. Mondjesmaat met de voedingsrijke keutels, dat wel want een wijnstok hoort te lijden. De stokken worden nu deskundig en uiterst streng gesnoeid om het rendement beperkt te houden en de kwaliteit van haar selectie ‘Tintilia del Molise’ te garanderen. Niet door statistieken of computerdata, maar door proeven bepaalt Maria de rijpheid van de druif, en pas als zij helemaal tevreden is wordt er geoogst. Zij is vaak iets later met oogsten dan anderen, dus komen er blozendgezonde en van sap barstende druiven in de manden, met exact de juiste zuurgraad.
Het filteren van de rode ‘Tintilia del Molise’ wordt tot een minimum beperkt. Men klaart de rode wijn het liefst met geslagen eiwit, want volgens grootvader is dit de beste methode om smaak en aroma te behouden. Zuiverheid, daar gaat het om en ‘de wijngaard moet de boodschap aan de wijn doorgeven’. Kortom, in 2018 ontstond dankzij handmatig geoogste druiven een puur biologische wijn. Aldus Maria Concetta, een vrouw die haar mannetje staat…Score IN PERSWIJN: zeer goed ! Een bekroning waarmee ons proefpanel (hoofdzakelijk) bestaande uit mannen, het volledig eens is…