Zo veel wijn werd er nog nooit eerder gedronken, juicht de wijnwereld. Een industriële revolutie op wijngebied. Volgens Dirk Lemaître, de auteur van het boek ‘De kracht van rode wijn en de medische wetenschap’, is wijn goed voor de gezondheid, indien met mate geconsumeerd. Sommige wijngebieden zijn echter ernstig vervuild! Gelukkig is er een tegenbeweging op komst …
Anekdote
De oude wijnkoper voelde zijn einde naderen. Hij riep zijn zoons, die de zaak moesten voortzetten, aan z’n ziekbed. ‘Jongens’, kreunde hij met zwakke stem, ik moet jullie een gewichtig geheim vertellen. ‘Wijn’…. hij verzamelde zijn laatste krachten om duidelijk te spreken, opdat geen detail van zijn belangrijke boodschap verloren zou gaan. ‘Wijn kan ook van….. druiven worden gemaakt zonder gebruik van pesticiden en uit de ongerepte aarde’. Toen blies hij de laatste adem uit, zijn zoons ontredderd achter latend. Van aardse druiven……
Boeren met een boodschap
Wijn gemaakt van autochtone kerngezonde druiven, hadden de gebroeders me geschreven zonder dat er ook maar enige onnatuurlijke oppep middeltjes aan toegevoegd worden. De gebroeders Tommaso en Federico Marrocchesi Marzi bestieren een van de oudste wijnhuizen, gesticht in 1865!, in de Chianti Classico. Zij behoren in Italie, maar ook elders in de wereld, tot de toenemende groep wijnboeren die proberen op natuurlijke en zuivere wijze zo goed mogelijk wijn te maken. Het zijn idealisten, die met hun manier van werken iets willen uitdrukken. Het zijn boeren met een boodschap waar ik mij bijzonder tot aangetrokken voel. Hun aanbevelings-schrijven ‘’De kern van gezonde druiven’’ dient dan ook een hoger doel …..
Maar welk doel precies ??
De anekdote over de oude wijnkoper biedt een aanknopingspunt. In die tijd, in het midden van de vorige eeuw, dronken de meeste mensen geen kwaliteitswijn. Dat konden ze niet betalen. In plaats daarvan dronken ze piquette en dergelijke, veelal geoogst op terroirs, besprenkeld met onkruidverdelgende middelen. Het was de tijd van de opkomende massaproductie waarbij slechts mondjesmaat met moeder aarde rekening gehouden werd. Het waren de eerste stapjes om het leefklimaat van insecten, vogels en van allerlei andere nuttige aardbewoners de wind uit de zeilen te nemen. Het was ook de tijd waar de voorouders van de gebroeders Marrocchesi Marzi instinctief besloten om hier niet aan deel te nemen. Gewoon uit respect voor de natuur speelden zij ‘toen al’ handig in op de elementen aarde, water, lucht en warmte. Natuurlijke plaagbestrijders werden ingezet, allerlei insecten en vogels, waarbij de een als het ware de schadelijke insecten verorberde en de ander voor de nuttige bestuiving zorg droeg. De mens, in dit geval, greep slechts in bij uiterste noodzaak. Het natuurlijke proces mag coûte que coûte niet verstoord worden en dat is volgens de gebroeders nog steeds de enige remedie tegen de industriële massaproductie. Aldus onstaan op dit fabelachtig mooie domein van generatie op generatie autenthieke Chianti Classico’s van het zuiverste ras. Voor wat betreft gezondheid en wijn zijn er aanwijzingen dat de Chianti Classico’s “BIBBIANO” het hoogste gehalte aan anthocyaninen en polyfenolzuren bevatten. De vechtersbaasjes, ‘afkomstig uit het oeroude ras Prugnolo Gentile’, moeten vechten om te overleven, en daardoor lijken de druiven extra veel beschermende stoffen te produceren. Zelfs de vraatzuchtige druifluis ‘de Phylloxera’ kreeg in 1880 geen grip op de wijngaarden. Alom bekend is het domein met z’n 100 % autochtone selectie die de smaakpapillen op hol doet slaan.
De directe afstammeling uit de tijd van weleer…
Druiven afkomstig uit exact dezelfde soort als de klassiekers ‘Vino Nobile di Montepulciano en Brunello’. Bijgevolg hebben de wijnen dezelfde duidelijk herkenbare karakters, zowel qua terroir als qua druivenras. Het fundamentele verschil met de ‘grote tegenhangers’ is blind geproefd minder duidelijk. De Classico’s van deze Italiaanse gebroeders zijn klassiek geschoeid. Qua gestructureerde stijl kunnen de wijnen van dit domein ‘BIBBIANO’ zonder meer aanleunen bij het smaak profiel van de ‘groten’.. Proefondervindelijk kun je dit zelf ook ervaren door nevenstaand proefpakket een kans te geven en te vergelijken met een Nobile of een Brunello. Ik ben benieuwd wat u ervan vindt……. à votre santé.