Italiaanse jubileumwijnen: ongeëvenaard in hun klasse | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Italiaanse jubileumwijnen: ongeëvenaard in hun klasse

COMPOSIZIONE Gaetano Donizetti
10,95
8,75
48+ 8,49
144+ 7,81
Rode wijn
Vino Rosso Puglia 2022

Gezegend met een frisse en verkwikkende zuurgraad. De dubbele fermentatie 'net zoals bij een Ripasso' geeft 'm structuur en body. De schillen weken lang in het sap waardoor een sterke concentratie ontstaat. De aromatische eigenschappen samen met de zachte tannines zorgen voor een smaakexplosie. Gevarieerde smaakimpressies van zoete kirsch, vijg, rozijntjes. De 15 jaar oude stokken en de strikte -20 % !- opvoeding op Frans eiken zorgen voor een stevige basis in deze klassewijn. Buitengewoon interessant en geroemd om z'n harmonische tongstrelende karakter.

COMPOSIZIONE Giuseppe Verdi
13,95
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Rode wijn
Vino Rosso Puglia 2022

Deze grote en krachtige 'Verdi' -selectie is sterk en geconcentreerd. Het interessante in z'n neus zijn de zwart fluwelige aroma's van gestoofd fruit, pruim, kruiden, vanille en chocolade. De kleur is intens met mysterieus donkere, paarsige tinten. De smaak is mooi open met behoorlijk wat Amarone- trekjes. Niet verwonderlijk want de oeroude rassen worden in optimale gezondheid geoogst. In een iets uitgedroogde toestand, intens dus! Klassiek, breed smaakpalet. Stokken van maar liefst 30 jaar oud en de grand cru- behandeling -40% op Frans eiken- zorgen voor onberispelijke klasse.

Sinds de oprichting in 1895 nog steeds in familiehanden en dat van generatie op generatie…. Fascinerend, als je bedenkt dat de 4e generatie het (wijn) stokje enkele jaren geleden reeds heeft over genomen. Daarom nu een (wijn)ode aan de 3e generatie! Jubileumwijnen die in 2017 al zijn geïntroduceerd tijdens het jubileum van Alex en Mia Storms Maessen, maar die sindsdien de harten van menig wijnliefhebber hebben veroverd en daarmee een vaste waarde in ons assortiment zijn geworden!!! Een compositie van smaaktonen, samen gesmolten onder de naam ‘COMPOSIZIONE’

Wijnpassie…..

De wijnstokken van de Negoamaro Gevoel,  passie en traditie, daar draait volgens Alex en Mia Storms alles om. Er bestaan gewoon geen betere hoofdingrediënten. Hierbij dringt zich, net zoals bij muziek, een intense beleving op en dat is niet zo verwonderlijk. Vooral, om muzieknoten om te zetten tot een welluidend geheel is een kunst, en dat geldt ook voor de smaaktonen in wijn. Het resultaat: rode Italiaanse jubileum wijnen, geïnspireerd op de muziek van 2 beroemde Italiaanse componisten. VERDI vanwege z’n toegankelijkheid en DONIZETTI vanwege z’n raadselachtige koppigheid. Getransformeerd tot  2 composities van superieure kwaliteit …

COMPOSIZIONE SELECTIE….. deze wijnen veroveren de harten van Ripasso en Amarone wijnliefhebbers.

De 'methode appasimento' wordt ook toegepast in Noor-Italie voor de Ripasso en Amarone Een ongekende revolutie is hier gaande. Zuid Italië zat lang in een isolement en de maffia zorgde meer voor zichzelf dan voor de arme wijnboeren. Maar nu gaat zuid Italië met zevenmijlslaarzen vooruit en is het een geduchte concurrent geworden voor de gevestigde wijn elite. Want het streven is om composities van wijnrassen van weleer te creëren in combinatie met grondgesteldheden die hun gelijke niet kennen. Zuid Italiaanse prestige wijnen zijn hard op weg om de harten van de Ripasso en Amerone wijnliefhebbers te veroveren.

Zeer oude methode van wijnbereiden

[node:title] Door ‘n iets langere hangmethode te hanteren neemt de concentratie aan aroma stoffen aanmerkelijk toe. Het drogen van de druiven in tochtige schuren, de gebruikelijke methode in noord Italië, wordt hier eveneens toegepast. De  ‘metodo appassimento‘ : deze zeer oude methode van wijn maken is eigenlijk per ongeluk ontstaan doordat een wijnmaker in Verona een fout maakte bij de bereiding van een zoete wijn. De wijn was opnieuw gaan gisten waardoor er een droge rode wijn ontstond. De druiven verliezen door dit natuurlijke droogproces maar liefst 30 % van hun vocht. Door het drogen worden de fruitsmaken intenser en de tannines in de schillen zachter. Na de gisting van de druiven ontstaan rode klasse wijnen die een vergelijking met de noordelijke Italiaanse broeders glansrijk doorstaan   ‘met een zeer hoge smaakintensiteit, veel zachte tannines, verkwikkend fris zuur en veel kleur. Verdi’s selectie met z’n alcohol van maar liefst 15 % wordt ook wel liefkozend de Amarone uit het zuiden genoemd. Overigens, voor de selectie Donizetti wordt gedurende de tweede gisting de most in contact gebracht met gedroogde schillen van Verdi. Een traditioneel gekoesterde methode waaruit ook de beroemde Ripasso’s geboren worden. Kortom, de selectie Donizetti vertoont duidelijk karkatereigenschappen die  eerder aan een uitstekende Ripasso doen denken ………en daarom zeker een proef op de tong waard!

Innoverende melange methode...

De gedroogde druiven.. Wees gerust, slechts het beste is goed genoeg voor de top selecties COMPOSIZIONE… Daarbij is het goed te weten dat de Donizetti selectie afkomstig is van wijnstokken van 15 jaar en de Verdi selectie van stokken van maar liefst 30 jaar oud. Beide ondergaan bovendien een “Grand Cru” behandeling. De minutieuze gedeeltelijke opvoeding op Frans eiken behoort hierbij tot een vanzelfsprekendheid. De uiteindelijke assemblage verhouding is bij Verdi 40 % op eiken en bij Donizetti 20 %!  Zij maken de COMPOSIZIONE tot een ware smaakbelevenis. Laat u daarom verrassen: bestel vlug een doos en licht alvast een tipje van de sluier op, want daar zit muziek in voor uw smaakpapillen.

De inspirators donizetti en verdi...

Tenslotte bespelen deze beroemde componisten de snaren van uw gevoelige smaakpapillen. Op de muziek van het drinklied uit ‘ La Traviata ‘ van Verdi. Ook Gaetano Donizetti draagt hierin z’n steentje bij met zijn liefdeslied ‘L’Elisir d’Amore’ waarin de wijn rijkelijk vloeit. Geschonken als liefdes elixer met als gevolg een eeuwige en langdurige liefde. U bent gewaarschuwd….

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen