Italiaanse jubileumwijnen: ongeëvenaard in hun klasse | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Italiaanse jubileumwijnen: ongeëvenaard in hun klasse

COMPOSIZIONE Giuseppe Verdi
€13,95
€10,95
48+ €10,62
144+ €9,77
Rode wijn
Vino rosso d'Italia 2018

Deze grote en krachtige 'Verdi' selectie is sterk en geconcentreerd. Het interessante in z'n neus zijn de zwart fluwelige aroma's van gestoofd fruit, pruim, kruiden, vanille en chocolade. Direct in het oog springen de donkere, paarsige tinten. De smaak is mooi open met behoorlijk wat Amarone trekjes. Niet verwonderlijk want de oeroude rassen worden in optimalr gezondheid geoogst. In een iets uitgedroogde toestand! Klassiek, breed smaakpallet. Stokken van maar liefst 30 jaar oud en de grand cru behandeling -40% op Frans eiken- zorgen onberispelijke klasse.

COMPOSIZIONE Gaetano Donizetti
€10,95
€8,49
48+ €8,24
144+ €7,58
Rode wijn
Vino rosso d'Italia 2018

Gezegend met een frisse en verkwikkende zuurgraad. De dubbele fermentatie 'net zoals bij een Ripasso' geeft 'm structuur en body. De schillen weken lang op het sap waardoor een sterke concentratie ontstaat. De aromatische eigenschappen samen met de zachte tannines zorgen
voor een smaak explosie. Gevarieerde smaak impressies van zoete kirsch, vijg, rozijntjes. De 15 jaar oude stokken en de strikte -20 % !- opvoeding op Frans eiken zorgen voor een stevige basis in deze klasse wijn. Buitengewoon interessant en geroemd om z'n harmonische tongstrelende klasse. Alc.14 %

Familie Storms: Alex Senior, Mia, Alex Junior Deze wijnen zijn een zintuiglijk Italiaans feest waarbij de smaakpapillen al meer dan 120 jaar de hoofdtoon aangeven. Sinds de oprichting in 1895 nog steeds in familie handen en dat van generatie op generatie….Fascinerend, als je bedenkt dat onlangs de 4e generatie het (wijn) stokje heeft over genomen. Daarom deze (wijn)ode aan de 3e generatie … Jubileumwijnen, die perfect passen in het 40 jarige jubileum van Alex en Mia Storms Maessen. Een compositie van smaaktonen samen gesmolten onder de naam ‘COMPOSIZIONE’

Wijn ode aan…..

De wijnstokken van de Negoamaro Gevoel,  passie en traditie, daar draait volgens Alex en Mia Storms alles om. Er bestaan gewoon geen betere hoofdingrediënten. Hierbij dringt zich, net zoals bij muziek, een intense beleving op en dat is niet zo verwonderlijk. Vooral, om muzieknoten om te zetten tot een welluidend geheel is een kunst, en dat geldt ook voor de smaaktonen in wijn. Immers generaties gingen eraan vooraf. Het resultaat: rode Italiaanse jubileum wijnen geïnspireerd op de muziek van 2 beroemde Italiaanse componisten. VERDI vanwege z’n toegankelijkheid en DONIZETTI vanwege z’n raadselachtige koppigheid in smaak en karakter. Getransformeerd tot een ode aan… Mia en Alex en bejubeld door hun zoon en het volledige Storms Wijnkopers team. Alom wereldwijde trouvailles uit nauwelijks bekende wijnstreken zijn hun grote specialiteit. Kortom: 1977 was hun huwelijksjaar en het geboorte jaar van een innige samenwerking van maar liefst 40 jaar. Reden volop om 2 creaties met een buitengewone prijs/ kwaliteitsverhouding aan u voor te stellen.

DE HERKOMST….klinkt als muziek in de oren…

De gedroogde druiven.. Italië strijdt met Frankrijk om de titel van ’s werelds mooiste en meest harmonische wijnland. Het is een paradijs voor autochtone druivensoorten die er tentoon gespreid worden. Composities behoren hier ‘net zoals bij muziek’ tot een uitdaging. Een paradijs voor levens-, muziek- en wijngenieters waarbij vooral de zeldzame TERROIR-WIJNEN het eerste levenslicht zien. De samensmelting van lucht, aarde, water en vuur symboliseert de unieke grondgesteldheden. Alom te proeven in kenmerkende ondertonen van de geselecteerde rode wijnen. Niet alleen een lust voor de smaakpapillen maar een voedingsbodem met een enorm kwaliteitspotentieel. Immers, deze 4 elementen smolten samen tot een oerknal en verdeelde zuid Italië in een lappendeken van interessante grondgesteldheden die bepalend zijn voor onze jubileum selectie  VINO DE COMPOSIZIONE.

REVOLUTIE…..verovert harten van Ripasso en Amarone wijnliefhebbers

De 'methode appasimento' wordt ook toegepast in Noor-Italie voor de Ripasso en Amarone Een ongekende revolutie is hier gaande. Zuid Italië zat lang in een isolement en de maffia zorgde meer voor zichzelf dan voor de arme wijnboeren. Maar nu gaat zuid Italië met zevenmijlslaarzen vooruit en is het een geduchte concurrent geworden voor de gevestigde wijn elite. Want het streven is om composities van wijnrassen van weleer te creëren in combinatie met grondgesteldheden die hun gelijke niet kennen. Zuid Italiaanse prestige wijnen, ook wel de ontdekking van het jaar genoemd, zijn hard op weg om de harten van de Ripasso en Amerone wijnliefhebbers te veroveren. Door ‘n iets langere hangmethode te hanteren neemt de concentratie aan aroma stoffen aanmerkelijk toe. Daarbij speelt de zeewind een doorslaggevende rol waardoor de druiven in optimale gezondheid geoogst kunnen worden. Het drogen van de druiven in tochtige schuren, de gebruikelijke methode in noord Italië, wordt hier eveneens toegepast. De  ‘metodo appassimento‘ : Deze zeer oude methode van wijn maken is eigenlijk per ongeluk ontstaan doordat een wijnmaker in Verona een fout maakte bij de bereiding van een zoete wijn. De wijn was opnieuw gaan gisten waardoor er een droge rode wijn ontstond. De druiven verliezen door dit natuurlijke droogproces maar liefst 30 % van hun vocht. Door het drogen worden de fruitsmaken intenser en de tannines in de schillen zachter. Na de gisting van de druiven ontstaan jubileumwijnen met een zeer hoge smaakintensiteit, veel zachte tannines, verkwikkend fris zuur en veel kleur. Verdi’s selectie met z’n alcohol van maar liefst 15 % wordt ook wel liefkozend de Amarone uit het zuiden genoemd. Overigens, voor de selectie Donizetti wordt gedurende de tweede gisting de most in contact gebracht met gedroogde schillen van Verdi. Een traditioneel gekoesterde methode waaruit ook de beroemde Ripasso’s geboren worden. Kortom, naar voorbeeld van ………en daarom zeker een proef op de tong waard!

INNOVERENDE MELANGE METHODE…

Mia en Alex volgen nauwgezet de innoverende melange methode voor het maken van deze rode wijnen: “agriculture raisonnée”, een manier van selectie waarbij respect voor de natuur één van de belangrijkste aandachtspunten is. Het beste druivenmateriaal wordt met de hand geplukt. De steeltjes worden verwijderd en het oogstgoed wordt zachtjes geperst. Daarna begint het daadwerkelijke wijn maken: het gisten van het sap in roestvrijstalen tanks. Wees gerust, slechts het beste is goed genoeg voor de top selecties COMPOSIZIONE… Daarbij is het goed te weten dat de Donizetti selectie afkomstig is van wijnstokken van 15 jaar en de Verdi selectie van stokken van maar liefst 30 jaar. Beide ondergaan bovendien een “Grand Cru” behandeling. De minutieuze gedeeltelijke opvoeding op Frans eiken behoort hierbij tot een vanzelfsprekendheid. De uiteindelijke assemblage verhouding is bij Verdi 30 % op eiken en bij Donizetti 20 %!  Zij maken de COMPOSIZIONE tot een ware smaakbelevenis.

TERROIR

Genieten in optima forma.. De lapjesdeken van grondgesteldheden bevat een palet van vele soorten druiven die speels over zuid Italië versnipperd liggen. Zo vinden wij er de stoere Primitivo, het geheim van de Malvasia Nera, maar ook de Negroamaro, die in harmonie samen leven. De volmaakte symfonie in COMPOSIZIONE van deze oeroude rassen zorgt ervoor dat de kwaliteit van de ene soort als het ware de tekorten van de andere opheft. De oogst vindt plaats op het meest ideale moment. Dit geeft enorme voordelen: elk soort kan afzonderlijk geoogst en gevinifieerd worden. Bovendien kan de oenoloog rekening houden met de specifiek gewenste karakter eigenschappen voor de beoogde ‘Gaetano Donizetti of Giuseppe Verdi’ jubileum selectie. De druivencompositie van de Composition ” Giuseppe Verdi” vraagt namelijk om een ander aanpak dan die van Composition “Gaetano Donizetti”. Zo moet Verdi  het Amarone karakter omarmen terwijl Donizetti de Ripasso smaakimpressies omarmt. Spannend, ook vanwege hun uitzonderlijke exquise smaak trekjes …. Laat u daarom verrassen: bestel vlug één doos en licht alvast een tipje van de sluier op want daar zit muziek in voor uw smaakpapillen. Gezellig proeven in Heythuysen of Nederweert kan natuurlijk ook..

TENSLOTTE DE INSPIRATORS

Tenslotte bespelen deze beroemde componisten de snaren van uw gevoelige smaakpapillen. Op de muziek van het drinklied uit ‘ La Traviata ‘ van Verdi. Ook Gaetano Donizetti draagt hierin z’n steentje bij met zijn liefdeslied ‘L’Elisir d’Amore’ waarin de wijn rijkelijk vloeit. Geschonken als liefdes elixer met als gevolg een eeuwige en langdurige liefde. U bent gewaarschuwd….

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Wijninfo 1-2017