De wijnstreek Limoux, gesitueerd iets ten zuiden van Carcassonne, is bekend om zijn mousserende wijnen die óf als Blanquette de Limoux óf als Crémant de Limoux worden verkocht. De laatste jaren gebeurt er op wijngebied veel in Zuid-Frankrijk, dus ook in Limoux. Jonge, ambitieuze en goed opgeleide vignerons gingen zich hier vestigen. Een van hen was Michel Dervin uit de Champagne . Hoewel hij z’n eigen champagne produceert was hij ervan overtuigd dat met de aankoop van het Domaine Laurens in Limoux bewezen kon worden waartoe dit wijngebied in staat is. Volgens hem bezit dit wijndomein de potentie de allerbeste Méthode Traditionelle (eerder Méthode Champenoise genoemd) van Frankrijk voort te brengen waar menige confrère jaloers op mag zijn. Dat het gelijk aan zijn kant staat, bewees een uigebreide blindproeverij, waar de internationele “vins mousseaux o.a. proseco’s cava’s enz…” en champagnes door elkaar stonden. Het was namelijk zijn blanquette de Limoux Domaine de Laurens die met de hoogste eer ging strijken.
Michel Dervin vinifieert zijn druiven (Mauzac, Chardonnay, Chenin en Pinot Noir) modern en werkt met een pneumatische champagnepers. Volgens traditie rijpt de wijn daarna ongeveer 3 jaar. Het resultaat is een “méthode traditionelle ofwel champenoise”van uitzonderlijk hoog niveau. Heerlijk zijn het fruitparfum en de frisse toonzetting in zowel geur als smaak. In de mousse is duidelijk de hand van de meester aanwezig; uiterst verfijnd doet hij eerder aan een champagne denken terwijl de nasmaak mooi droog of demi-sec is.
Inmiddels is het Domaine overgenomen door Jacques Calvel. De mousserende wijnen komen nog steeds voort volgens de filosofie van Monsieur Dervin. De wereldwijde repuatie is daarom actualiteit, mede doordat de omstandigheden ideaal zijn. De hogere ligging van de wijngaarden (400-600 meter boven de zeespiegel), de koele wind en de bodem met een hoog kalkgehalte dragen bij aan de omgekende smaaksensatie.
Een aanrader om met de komende feestdagen de glazen mee te laten klinken.
een selectie uit de onderscheidingen van de afgelopen jaren:
Guide Hachette (2 stars) & coup de cœur ou étoiles
Les meilleurs vins à petits prix de Gerbelle & Maurange,
le guide de La Revue du Vin de France:
15/20 for our Blanquette and
15,5/20 for Cremant Les Graimenous
Concours Général Agricole de Paris : Silver Medal for Cremant Les Graimenous,
Concours Général Agricole de Paris Gold medal
Mention in "les vignobles qui montent"
Le Monde N° 188
"Nous avons adoré ce Clos des Demoiselles…, d'une pureté
irréprochable, présentant un équilibre très subtil"
Sélections mondiales de Montréal Gold and silver medals
Le Nouvel Observateur "Les 500 meilleurs vignerons français