Thracië kent een bijzondere plek in de wijngeschiedenis. De herkomst van de god Dionysus, een van de vele zonen van Zeus, kent hier zijn oorsprong.
In Thracië leerde hij de mensheid de kunst van het wijn maken. Zijn afbeelding staat daarom op de vondst van maar liefst 180 gouden phialae (wijnbekers). Tevens bewijst z’n nalatenschap dat, door klimatologische omstandigheden in combinatie met uitstekende grondgesteldheden, hier hoogstaande wijnen geoogst kunnen worden. De zelden aflatende ijver van Dionysus bracht ook leerlingen voort die alle windstreken voorzagen van het goddelijke vocht. Om het ambacht te verspreiden reisde hij dus wat af. De Romeinen leerden hem op den duur kennen als Bacchus. Eerder, uitverkoren was Dionysus .. dé ontdekker van de Thracië Valley ! Ongetwijfeld,het meest miskende wijngebied in Bulgarije. Hier ontdekte ik een (wijn) nalatenschap waar ik nauwelijks van had durven dromen.
Stimulans & ambitie
In een land waar veel zaken nog moeizaam lopen, is het een uitdaging om het kaf van het koren te scheiden. Aangenaam verrast was ik over de kwaliteit die ik bij een enkele wijnboer aantrof. In 1991 werd het staatsmonopolie afgeschaft, wat een revolutionaire kwaliteitsverbetering in gang zette. Op professionele wijze werd de wijnbouw aangepakt en er werd gretig gebruik gemaakt van de vele subsidies die verstrekt werden door de Europese Unie. De wijnbedrijven hebben zich daardoor snel kunnen aanpassen aan de moderne eisen. Uiteraard, met de blik op de exportmarkt, mag Bulgarije zich nu een geduchte concurrent noemen van o.a. Chili en Australië. Gerenommeerde wijnboeren uit Frankrijk en Italië waren bovendien behoorlijk verrast door de strategie ‘wijnen op Grand Cru niveau’ van enkele wijnboeren. Angelus Estate is hiervan een schoolvoorbeeld en mag zich daarom verheugen in een toenemende belangstelling. Niets werd hier aan het toeval overgelaten in dit jonge modelbedrijf uit 2007. Zelfs fermentatie bij zwaartekracht en minutieuze temperatuur controle behoren tot een vanzelfsprekendheid. Ook de opvoeding op maar liefst 2000 barriques beantwoorden aan de torenhoge ambitie. Kwaliteit, kwaliteit en nogmaals kwaliteit van het hoogste niveau.
’n Opkomende ster
Het paradepaardje ’Young Stallion ‘gedraagt zich als een volbloed jonge hengst en heeft daarom deze zeer toepasselijke naam. Onvoorwaardelijke liefde en energie symboliseren het nieuwe leven van deze opmerkelijke kwaliteitswijn. Altijd goed en geselecteerd uit de beste wijngaarden uit de omgeving van de dorpjes Chervenakovo en Banya. Uitstekend gesitueerd en daar geoogst waar microklimaten de veroorzakers zijn van de onberispelijke kwaliteit. Tijdig ontdekte ik deze opkomende ster die in kwaliteit in niets onder doet voor z’n Europese broeders en de wijnwereld op z’n grondvesten laat beven. Vooral de kwaliteiten spreken mij aan die telkens weer opnieuw worden bevestigd door onafhankelijke vakgenoten. Naast diverse internationale onderscheidingen gaven ook Sjoerd en Ronald de Groot van Perswijn aan de Stallion de ongekende score van maar liefst ✪✪✪✪(✪) 5 sterren. Dat Angelus Estate met de creatie Stallion nu al zo’n hoge ogen scoort belooft wat voor de toekomst, want bij volwassenheid van de wijngaarden kan de Stallion zich gaan voegen bij grootste van de wijnwereld !! Nu al staat de Stallion op eenzame hoogte in Bulgarije !!
Inheemse variëteit
De naam Melnik klinkt (nu) nog exotisch, maar ik durf te stellen dat binnen afzienbare tijd deze druivensoort in het wijnvocabulaire wordt opgenomen. Het levert namelijk interessante wijnen op met een geheel eigen karakter. Met gemak is deze wijn, afkomstig uit een single vineyard, een aanvulling om ook het authentieke Bulgarije te ontdekken. Een originele rode wijn van een ongekende en unieke klasse die ik samen met de twee kanjers van Angelus Estate handig heb verpakt in een proefdoos. Zonder meer, proefondervindelijke ontdekkingen…. Doen!