Een vreemde eend in de bijt | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Een vreemde eend in de bijt

GOUTTE D'ARGENT Sauvignon Blanc PASCAL MARTY
16,95
12,95
48+ 12,56
144+ 11,56
Witte wijn
Leyda Valley 2020

Hét meesterwerk van Pascal Marty als het gaat om zijn witte wijnen. Dat we met een van de meeste bijzondere wijnen ter wereld te maken hebben is te danken aan het gebruik van het Japanse sakegist nr. 7. De ex- oenoloog van Baron Philippe de Rothschild is namelijk de enige niet -Japanner op de wereld die deze gistcultuur kan gebruiken. Dit vereiste pionierswerk met hoge eisen aan vakmanschap, inzicht en vooruitstrevendheid. Het resultaat is verbluffende topkwaliteit!!! Pure Sauvignon Blanc- elementen als citrus en geurende bloemen tonen zich in bouquet en smaak.

GOUTTE D'ARGENT PINOT NOIR Pascal Marty
16,95
13,95
48+ 13,53
144+ 12,45
Rode wijn
Leyda Valley 2020

Ook bij deze creatie staat de sake gist no7 aan de basis. In tegenstelling tot de Sauvignon blanc is hierbij de sakecultuur echter minder makkelijk te ontdekken…,. Dit komt doordat de tannine structuur van rode wijn de boventoon voert op de aromatische karakteristieken van deze gistcultuur. Enige flesrijping gaat hier verandering in brengen. Maar krijgt deze wijn er de kans voor? De kwaliteit is nu al voortreffelijk. In de geur en smaak veel kers en klein rood fruit waarbij de afdronk verfijnd en elegant is. Geen bourgogne stijl, maar wel klassiek en op eenzame hoogte!

LOVE White Blend PASCAL MARTY
8,95
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20
Witte wijn
Casablanca 2021

Ook deze witte variant van LOVE is een ware hartendief. Een interessante blend van Chardonnay en Sauvignon Blanc, zij vullen elkaar perfect aan, net als bij een ideaal stel. Hierdoor heb je een mooie balans tussen de smaak, kleur en geur. Passiefruit, meloen, perzik, maar ook citrusfruit dartelen als jonge verliefden in het glas. De rijke en volle afdronk laat niettemin een volwassen indruk achter. Een energieke witte wijn die vol leven zit omdat er ziel en zaligheid in gestoken is!!

Pascal Marty stond aan de wieg van Opus One Toen in 1982 de eerste oogst onder supervisie van Philippe de Rothschild op een eind liep presenteerde zij samen met Robert Mondavi een nieuwe wijn. OPUS ONE. Aan de wieg van deze internationale succes story stond Pascal Marty, een top oenoloog uit de kweekvijver van de familie Rothschild. Zij waren onder de indruk, beschouwde hem als een absoluut top talent. Z’n leermeester Philippe overleed echter in januari 1989 en z’n leerling vervolgde zijn eigenzinnige ambitieuze weg. Vertrok naar Chili, creëerde daar een top wijn die z’n gelijke niet kent. GOUTE D’ARGENT, uit de beste wijngaarden, gecreëerd uit gezond druiven materiaal. Uniek in karakter: samen vergist met de rijst gistcultuur, waarover de pers laaiend enthousiast is !  Subtiel aanwezig in bouquet en  afdronk…….Puur natuur, ook ‘dankzij’ het Japans gistcultuurtje die  zorg draagt voor het minimaliseren van sulfiet in deze opmerkelijk kwaliteitswijnen. Een wijn om nooit meer te vergeten !!!

Sulfiet vrij...

Leyda Valley Ambitieus en met het doel om het bijzondere Chileens terroir van o.a Leyda (granieten bodems) te combineren met de  klassieke en vooruitstrevende Franse vinificatietechnieken en de duizenden jaren oude  tradities van Japan heeft Pascal doen besluiten om in 2008 zijn eigen weg in te slaan. Goutte D’argent zou daarbij de  wijnlijn worden die dit alles  zou gaan  onderstrepen. Dat dit onderdeel van zijn nieuw uitdaging het meeste geduld en tevens de meeste noeste arbeid heeft gekost was niet voorzien. Het geheim van sake werd niet zomaar prijs gegeven. Er zijn namelijk honderden rijstgistculturen waaruit bijvoorbeeld SAKE wordt gemaakt, maar er is slechts één (sake no7) die zorg kon dragen voor harmonische vergisting met wijn. En dat is zeer uitzonderlijk, benadrukt Pascal. Mijn beoogde doel is namelijk, handhaving van de karaktereigenschappen van de Sauvignon blanc en de  Pinot  Noir in combinatie met het subtiele vleugje sake(rijst) in geur en afdronk. En dat is gelukt, gezien de lovende recensies wereldwijd waaronder in de  Guia Descorchardos van Pato Tapia, the best South American Wine Critic: 94 punten . Onontbeerlijk was hierbij het deskundig advies van één tōji (de Japanse vakman bij uitstek !) die samen met Pascal lid is van de Japan Sake & shochu Makers Association. Een specialist bij uitstek, maar bovenal ook een goede vriend die precies begreep wat Pascal bedoelde en voor ogen had. Immers het verkrijgen van de gistcultuur is  een vak  apart; nadat de rijst gepolijst is, moet die geweekt worden in water, anders knappen de korrels bij het stomen. Dat weken kan variëren van dertig seconde tot een hele dag. ‘Iedere seconde telt en heeft invloed op de smaak’ Aldus ontstaat een gist-rijst-cultuur die in het geval van Pascal voorbestemd is voor een wereld primeur. Het geheim wordt gekoesterd vertroeteld en uiteindelijk met open armen ontvangen. Goutte D’argent is geboren, en wordt ook wel ‘een vreemde eend in de bijt, genoemd. Veroorzaakt door het ‘ zilveren  rijst druppel smaak effect‘. Naast z’n sublieme kwaliteit, mag ook wel een aardig bijverschijnsel aangetekend worden. De sake gist cultuur  is niet bestand tegen sulfiet, dus sulfiet vrij ! substanties uit de natuur niet meegeteld…

Goutte d'argent / zilveren druppel

Leyda Vally Is duidelijk een vreemde eend in de bijt met veel toekomst. De toekomst zal er trouwens voor Pascal Marty goed uitzien. Het is natuurlijke geen wijn voor de massa of zelfs maar voor de doorsnee wijnliefhebber. Dat is natuurlijk ook nooit de bedoeling geweest. Goutte d’Argent is een sophisticated wijn, die bestemd is voor de connaisseur. Het is bovendien een wijn, die volkomen vanuit een experimentele markstrategie wordt gemaakt. Mocht de ‘oude wijnwereld’ van Europa hiervoor open staan dan is het , de kip met de gouden ei. Uniek in smaak en karakter…Overigens, gedurfd scherpzinnig en eigenzinnig besloot hij ook die andere kwaliteitslijn af te stemmen op zijn opgedane ervaring als top oenoloog bij Philippe de Rothschild en Mondavi. Allen worden exclusief geïmporteerd door Alex Storms en zijn te vinden op www.storms.nl/wijnhuis/vina-marty  ….

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen