Toen in 1982 de eerste oogst onder supervisie van Philippe de Rothschild op een eind liep presenteerde zij samen met Robert Mondavi een nieuwe wijn. OPUS ONE. Aan de wieg van deze internationale succes story stond Pascal Marty, een top oenoloog uit de kweekvijver van de familie Rothschild. Zij waren onder de indruk, beschouwde hem als een absoluut top talent. Z’n leermeester Philippe overleed echter in januari 1989 en z’n leerling vervolgde zijn eigenzinnige ambitieuze weg. Vertrok naar Chili, creëerde daar een top wijn die z’n gelijke niet kent. GOUTE D’ARGENT, uit de beste wijngaarden, gecreëerd uit gezond druiven materiaal. Uniek in karakter: samen vergist met de rijst gistcultuur, waarover de pers laaiend enthousiast is ! Subtiel aanwezig in bouquet en afdronk…….Puur natuur, ook ‘dankzij’ het Japans gistcultuurtje die zorg draagt voor het minimaliseren van sulfiet in deze opmerkelijk kwaliteitswijnen. Een wijn om nooit meer te vergeten !!!
Sulfiet vrij...
Ambitieus en met het doel om het bijzondere Chileens terroir van o.a Leyda (granieten bodems) te combineren met de klassieke en vooruitstrevende Franse vinificatietechnieken en de duizenden jaren oude tradities van Japan heeft Pascal doen besluiten om in 2008 zijn eigen weg in te slaan. Goutte D’argent zou daarbij de wijnlijn worden die dit alles zou gaan onderstrepen. Dat dit onderdeel van zijn nieuw uitdaging het meeste geduld en tevens de meeste noeste arbeid heeft gekost was niet voorzien. Het geheim van sake werd niet zomaar prijs gegeven. Er zijn namelijk honderden rijstgistculturen waaruit bijvoorbeeld SAKE wordt gemaakt, maar er is slechts één (sake no7) die zorg kon dragen voor harmonische vergisting met wijn. En dat is zeer uitzonderlijk, benadrukt Pascal. Mijn beoogde doel is namelijk, handhaving van de karaktereigenschappen van de Sauvignon blanc en de Pinot Noir in combinatie met het subtiele vleugje sake(rijst) in geur en afdronk. En dat is gelukt, gezien de lovende recensies wereldwijd waaronder in de Guia Descorchardos van Pato Tapia, the best South American Wine Critic: 94 punten . Onontbeerlijk was hierbij het deskundig advies van één tōji (de Japanse vakman bij uitstek !) die samen met Pascal lid is van de Japan Sake & shochu Makers Association. Een specialist bij uitstek, maar bovenal ook een goede vriend die precies begreep wat Pascal bedoelde en voor ogen had. Immers het verkrijgen van de gistcultuur is een vak apart; nadat de rijst gepolijst is, moet die geweekt worden in water, anders knappen de korrels bij het stomen. Dat weken kan variëren van dertig seconde tot een hele dag. ‘Iedere seconde telt en heeft invloed op de smaak’ Aldus ontstaat een gist-rijst-cultuur die in het geval van Pascal voorbestemd is voor een wereld primeur. Het geheim wordt gekoesterd vertroeteld en uiteindelijk met open armen ontvangen. Goutte D’argent is geboren, en wordt ook wel ‘een vreemde eend in de bijt, genoemd. Veroorzaakt door het ‘ zilveren rijst druppel smaak effect‘. Naast z’n sublieme kwaliteit, mag ook wel een aardig bijverschijnsel aangetekend worden. De sake gist cultuur is niet bestand tegen sulfiet, dus sulfiet vrij ! substanties uit de natuur niet meegeteld…
Goutte d'argent / zilveren druppel
Is duidelijk een vreemde eend in de bijt met veel toekomst. De toekomst zal er trouwens voor Pascal Marty goed uitzien. Het is natuurlijke geen wijn voor de massa of zelfs maar voor de doorsnee wijnliefhebber. Dat is natuurlijk ook nooit de bedoeling geweest. Goutte d’Argent is een sophisticated wijn, die bestemd is voor de connaisseur. Het is bovendien een wijn, die volkomen vanuit een experimentele markstrategie wordt gemaakt. Mocht de ‘oude wijnwereld’ van Europa hiervoor open staan dan is het , de kip met de gouden ei. Uniek in smaak en karakter…Overigens, gedurfd scherpzinnig en eigenzinnig besloot hij ook die andere kwaliteitslijn af te stemmen op zijn opgedane ervaring als top oenoloog bij Philippe de Rothschild en Mondavi. Allen worden exclusief geïmporteerd door Alex Storms en zijn te vinden op www.storms.nl/wijnhuis/vina-marty ….