Verbijsterende Duitse kwaliteitsvooruitgang schokt de wijnwereld!
Tegenwoordig hebben de wijnliefhebbers en -kenners de Duitse kwaliteitswijnen omarmd, helaas zijn er toch nog steeds wijndrinkers die niet de potentie van Duitsland hebben ontdekt…. Vreemd als men bedenkt dat de wijnmakers beschikken over een hoog opleidingsniveau wat ze ook nog eens weten te combineren met een ongekend enthousiasme.
Als men daarbij de unieke omstandigheden optelt die moeder natuur heeft gecreëerd, welke overigens niet makkelijk zijn, komt men tot een breed scala aan elegante wijnen die door het gematigde klimaat beschikken over een rijk scala aan aroma- en smaakstoffen. Zonder moeite kunnen de Duitse wijnen zich daarom staande houden tussen die van de absolute wereldtop. En dat is eigenlijk nooit anders geweest, aan het einde van de 19e eeuw waren de Duitse (witte) wijnen immers duurder dan de 1er grand crus uit Frankrijk!!! U bent gewaarschuwd….
Vrouwelijke elegantie ten top…..
Inderdaad, vrouwelijke elegantie ten top. Dat zijn de droge witte en rode wijnen van Johanninger uit o.a. het piepkleine wijngaardje, Himmelgarten. En dan hebben wij het nog niet gehad over de met mondjesmaat gecreëerde , Tête de Cuvée en de Pinot Noir die hun weg vinden naar een steeds groeiende groep wijnkenners. Stuk voor stuk ambachtelijk gemaakte terroir-wijnen. Pur sang….. Wij willen graag onze proefondervindelijke ervaring met U delen.
Het geheim van de opmerkelijk rode en witte wijnen van Johanninger schuilt ‘m in de vrouwelijke elegantie. De witte droge wijn is goud van kleur, aromatisch geurend, met een fluweelzachte diepe smaak en speels als een bloem. Een genot voor het oog is het als je vanaf het wijngoed Johanniger uitkijkt over de drie wijngebieden, Nahe, Rheinhessen en de Rheingau. Daarom beschikt het wijngoed over een rijke variatie aan wijnen uit de drie gebieden. De rivieren de Nahe en de Rijn weerkaatsen de zonnewarmte naar de hellingen en vervullen ’s nachts de functie van warmtereservoir. Zelfs de stenige grond helpt door de warmte vast te houden, die ’s nachts de wijnstokken ten goede komt.
De zomerzon is zelden verzengend heet, zodat de druiven hun aroma bewaren en een minder hoog suikergehalte bevatten. Zo ontstaan op het wijngoed Johanninger absoluut eerlijke, droge wijnen die dankzij de diversiteit van het microklimaat in combinatie met uitzonderlijke grondgesteldheden absolute toppers zijn. En omdat de druiven hier langzamer rijpen dan die in de warmere, zuidelijker streken, krijgen de wijnstokken langer de tijd om voedingsstoffen aan de bodem te onttrekken en worden de zuren in de druiven langzamer omgezet, waardoor vooral de droge witte wijnen met een onovertroffen frisheid en elegantie uw smaakpapillen in opperste extase brengen.
Uniek in karakter……………..
Uniek in karakter dankzij de liefdevolle zorg van de hoofdkeldermeester Jens Heinemeyer. Hij slaagt erin elegantie en finesse te creëren. Zijn wijnen zijn wat ze zijn, omdat ze worden verbouwd op percelen met unieke klimatologische omstandigheden en grondgesteldheden. “De bodem is de vader van de wijn, de wijnstok de moeder en het klimaat de lotsbestemming”, zegt de schrijver Stefan Adres. Als dat waar is, lijkt het vreemd dat juist Duitsland een aantal van de beste wijnen ter wereld voortbrengt. De wijngaarden die hier zijn aangeplant behoren immers tot de Noordelijkste ter wereld. Op zijn bezittingen in de Rheingau, Nahe en Rheinhessen is Jens Heinemeyer overgeleverd aan de grillen van het klimaat. Zullen de vroege uitlopers in mei door nachtvorst bevriezen ? Zal een stortbui in juni de tere bloesems beschadigen? Zullen de korter wordende dagen van de herfst genoeg zon opleveren om de druiven op tijd te doen rijpen voor de oogst in oktober ? Zelfs de grond levert problemen op . Leisteen, zandsteen, kalk: de grond van zijn wijngaarden zijn te schraal om er iets anders op te kunnen te verbouwen en sommige zijn zo steil dat je de behendigheid van een berggeit moet bezitten om je staande te houden.
Duitse wijntraditie van weleer…..
Nooit heeft Johanninger zijn afkomst verloochend en steeds heeft hij vastgehouden aan de Duitse wijntraditie van weleer. De traditie van het maken van mooie, volle droge wijnen, waarin het karakter van de druif , de bodemgesteldheid en het micro-klimaat voor 100 % tot hun recht komen. Elke wijn is duidelijk herkenbaar en omdat ‘de eerste slok met het oog genomen wordt’ heeft het wijngoed Johanninger fles model en etiketten in overeenstemming gebracht met de hoge komaf. De stijl van het wijn maken is onveranderd goed gebleven. De etikketten zijn gemoderniseerd en ‘leesbaar’ geworden. Johanninger is ook met zijn ‘ouderwetse’ opvattingen over het maken van wijn duidelijk trendsetter geworden. Steeds meer wijnliefhebbers ontdekken hoe heerlijk de goede droge witte en rode wijnen van Johanninger zijn.
En last but not least: als vlaggeschepen worden zij gepromoot via de proefpakketten. - zie hieronder - Attentie waardig is daarbij de laatste ontdekking bij het wijnhuis Johanniger…. Een Sauvignon Blanc die zal schitteren in de spotlights en waarvan ik U kan garanderen dat deze niet onder zal doen voor menige Sancerre of een Nieuw Zeelandse sauvignon uit Marlborough. Afkomstig uit een onverwachte hoek, maar ongekend groots!!!