Naast wijnplezier voor alle dag, Cluster ‘Limited Edition’ op Grand Cru Niveau…
Echt slechte wijn? Die kom je steeds minder tegen. De moderne wijnbouwinzichten, de geperfectioneerde apparatuur en de investeringen in de massaproductie hebben van de wijn een technisch correct, maar zielloos landbouwproduct gemaakt, vaak met schroefdop, waarbij ontkurken niet meer nodig is. Er wordt zoveel geproduceerd dat er de laatste tijd zelfs een overschot is ontstaan. Maar waarachtig leuke, nog door de herkomst getypeerde wijnen die ook nog betaalbaar zijn? Die moet je zoeken… Alex Senior en Junior zijn daarom op stap geweest in in Bulgarije in de nauwelijks bekende Tracian Valley, daar waar nog de oeroude rassen Mavrud, Rubin, Gamza en de zeldzame witte druif Dimiat voorkomen.
Ontkurk wijn uit oeroude rassen
Onbekende druivensoorten die met uitsterven bedreigd worden, voelen zich thuis in de TracianValley. Bulgaarse wijnen die licht verteerbaar zijn, gemaakt door gewetensvolle en bekwame wijnboeren, ontdekten wij op het Domaine Boyar. Dus niet het soort dat dankzij speciale vinificatietechnieken (koude gisting, bepaalde aroma’s gevende gistsoorten, een overdosis aan nieuw hout) alleen bestemd lijkt te zijn om te imponeren op een blindproeverij.
Een wijn voor alledag is voor ons een rode, witte of rosé wijn die op elk moment van de dag gedronken kan worden en die daarbij aan tafel overeind blijft staan, uw huishoudbudget niet onredelijk zwaar belast en waarvan de witte wijn uitstekende zonnige lente avonden begeleidt. Vaak zijn zij afkomstig van een wijnland waar de lonen abnormaal laag zijn en waar de druiven nog handmatig geoogst kunnen worden met lage rendementen en bewerkt en onderhouden worden zonder gebruik te maken van kunstmest, onkruid en insecten verdelgende middelen. Een kans voor diegenen die houden van natuurzuivere en pure wijnen. En hiermee wil het Domaine Boyar zich profileren bij de Storms wijnliefhebbers.
Uitstekende kwaliteitswijnen (EKO) voor alle dag van de alom bekende druivensoorten Merlot, Chardonnay, Gewürztraminer maar ook van de oeroude rode rassen Mavrud, Rubin, Gamza en de zeldzame witte druif Dimiat. Naast de wijn voor alle dag kent het Domaine Boyar ook nog een hoogwaardige selectie van wijnen onder de naam Cluster die de smaakpapillen zullen doen sidderen. Pure natuurzuivere klasse volgens de grand cru methode.
Enorme Europese landbouwsubsidies
De toenemende belangstelling voor de Tracian Valley is voor een deel te danken aan de Europese landbouwsubsidies. Tot nu toe bedragen deze subsidies al ruim 100 miljoen euro die vooral zijn gestopt in aankoop van land, beplanting van de wijngaarden en de import van hoogwaardige technische installaties. Met het huidige tempo verwacht men dat tussen de plaatsen Karnobat en Sliven een enorm wijngaardareaal zal ontstaan van meer dan 1.000 hectare. De investeerders, veelal gerenommeerde en kapitaalkrachtige wijn-producenten, zien mogelijkheden om hier goede wijnen tegen relatief lage prijzen te produceren.
Buitenkansje voor lokale wijnboer
Buitenlandse interesse heeft het enthousiasme van de veel kleinere producenten en lokale producenten zoals Domaine Boyar aangewakkerd. Ook zij gaan investeren en zien het belang van een onberispelijke kwaliteit in De concurrentie positie is opmerkelijk gunstig door de lage grondkosten, en het arbeidsloon ligt op een veel lager niveau dan in de west Europese wijnlanden.
Een goede wijn begint immers bij een groot terroir, ‘grote’ druiven en het juiste plukmoment. Wanneer het basismateriaal perfect rijp is en zonder schade in zijn recipiënt belandt, is de rol van de wijndeskundige van doorslaggevend belang. Daar moet je van op aan kunnen om te komen tot het beoogde resultaat.
De wijndeskundigen Kapka Gueorguieva en Dimitar Panov zijn er trots op dat ze nu weer meetellen in de wereld van kwaliteitswijnen. Zij moeten er alleen voor zorgen dat de ‘techniek’ zo weinig mogelijk het druivenmateriaal beschadigt. Na het ontstelen en kneuzen, weken zij de rode druiven in inoxvaten. De gisting start onder een exacte temperatuur controle van het gistende sap, in inoxvaten van 5.000 tot 15.000 liter. Daarna wordt de most geperst in moderne horizontale persen. De speciale Cuvée van het Domaine Boyar de ‘Limited Cluster Selection’ rijpt in barriques van 225 liter en wordt onge- filterd op fles afgevuld. Hierdoor ontstaat er depot tijdens de rijpingsperiode op fles. Het afvullen direct vanuit de barriques draagt er zorg voor dat smaak- en aromasto en optimaal bewaard blijven. Men maakt jaarlijks gebruik van 40% nieuwe eiken vaten. Toch wil men in de clusterwijnen de absolute houtdominantie mijden en dat is te proeven… En dat zij de techniek ook voor de wijnen EKO Storms Huiswijn Selectie voor alle dag uitstekend weten om te zetten in kwaliteit is te proeven via:
PAKKET C € 29,70 € 22,50
UW VOORDEEL € 7,20
(Inh.: 6 flessen)
Het beoogde resultaat op het Domaine Boyar
Het karakter van deze ‘nieuwe’ selectie voor alle dag uit de racian Valley is erg ‘European like’ en in het geval van de Cluster selectie meer toegesneden op de smaak van de grand cru wijnliefhebber. Door het oogstvolume per hectare terug te brengen op het Domaine Boyar zijn de rode wijnen opmerkelijk in rijkdom gegroeid. Een lage productie is immers een voorwaarde voor kwaliteit. En dat weten ze op het Domaine Boyar als geen ander. Onze voorkeur werd ons wel heel makkelijk gemaakt. Een Franse wijn van dit niveau bijvoorbeeld, ligt in prijs zeker 30 tot 40% hoger. Daarom mag de ‘Limited Cluster Selection EKO’ zich zonder meer de topper noemen uit de racian Valley, die een vergelijking met Franse topwijnen glansrijk doorstaat. En wat de wijn voor alle dag betreft is er geen betere keuze dan de Domaine Boyar Eko Storms Cuvée Selectie, zeker gezien de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Waar koop je nu nog een kwaliteitswijn voor alle dag (rood, wit of rosé) voor de speciale introductie prijs:
van 4,95 voor
3,75