‘ Vrouwen in het zwart, soms op blote voeten. Wijnkruik of korf met druiven op het hoofd. Herders met kuddes schapen of geiten. Alleen mannen aan de bar. Haast vergeten, prachtig aangelegde wijngaarden ...’
Macedonië, wijnland in opkomst!
In Macedonië vond al enkele eeuwen vóór het ontstaan van onze jaartelling wijnbouw plaats. Dat bij veel Nederlanders niet bekend is dat dit ‘onbekende’ land karaktervolle wijnen voortbrengt, heeft te maken met de beladen historie. De onafhankelijke republiek Macedonië bestaat pas sinds 1991. De 13 grote staatsbedrijven die vóór de jaren 90 van de vorige eeuw het toenmalige Joegoslavië en een groot deel van de Balkan en Oost-Europa van wijn voorzagen, waren niet zozeer op kwaliteit maar bovenal op kwantiteit gericht. De bulkwijn kwam er in grote tanks aan en werd vaak ter plekke gebotteld. Toch had het systeem zo zijn voordeel: de ruim 25.000 families die destijds allemaal een klein stukje wijngaard toegekend hadden gekregen, waren door dit systeem in de gelegenheid om de wijngaarden goed te onderhouden. Daardoor kent het land enkele goed bewaarde wijngaarden van nauwelijks bekende druivensoorten als Vranec, Kadarka, Temjanika en Žilavka.
Familiebedrijf
Pivka is het wijnbedrijf dat in 2002 is opgericht door de gelijknamige familie, die bewust streeft naar zo authentiek mogelijke wijnen. De beste resultaten worden gecreëerd met inheemse druivenrassen die samen met de uitstekende omstandigheden de meest optimale combinatie vormen. De grondgesteldheden worden grotendeels gekenmerkt door diluviale bodems. De hete zomers krijgen verkoeling van de koude wind die ’s nachts door de vallei blaast: zonder die koele wind zouden de druiven verschrompelen en zou wijnbouw onmogelijk zijn. De handmatige oogst begint vervolgens midden september waarbij de lange herfst maatstaf is voor de uiteindelijke kwaliteit. De verlengde rijpingsperiode van de druiven draagt namelijk bij aan de hogere concentraties van suiker en zuur in de druiven, met als eindresultaat wijn met een intense kleur en een complex aroma. Concessies aan de traditionele smaken zijn hier uit den boze. Gemanipuleerde wijnen ‘op smaak gebracht voor het grote publiek’ zult u hier dan ook niet aantreffen. De hedendaagse vinificatietechnieken worden gebruikt om de natuurlijke kracht en het individuele karakter van de Vranec te versterken, zonder agressieve tannines. Dat resulteert in wijnen met bewaarmogelijkheden, een goede balans en structuur die nu al zacht genoeg zijn om de wijnliefhebber van het jonge fruit te kunnen laten genieten.
Een wijn om nooit meer te vergeten!
Alexander de Grote – nog altijd de beroemdste Macedoniër aller tijden – zal in vergetelheid raken als Macedonië de stappen blijft maken die ik onlangs beleefde tijdens onze proeverij. Een wijnland vol in ontwikkeling waarbij de eeuwenoude historie, de Slavische taal en de onbekende druivensoorten evenzovele mysterieuze elementen vormen. Karaktervol en van een onbetwiste, ouderwetse kwaliteit is de 100% Vranec. Een compositie onder de naam APHRODISIAK uit het oogstjaar 2021 mag er eveneens wezen. Harmonisch samengesmolten tot een kanjer van onberispelijke kwaliteit uit de Vranec, Cabernet en Merlot. Ik kan u verzekeren dat deze rode wijnen u zullen verrassen en menigeen zullen verbazen! Prachtige rode wijnen, met een rijke en stevige basis, die door hun zachte tannines en zwoele afdronk door een grote groep wijnliefhebbers ten volle gewaardeerd zullen worden. Met enige jaren flesontwikkeling zal het aroma zelfs complexer worden. Een aanrader voor elke wijnliefhebber!