Bestellijst laden
Fecerunt Pecorino Agricola Fabulas
Dat de Pecorino druif schitterende wijn voortbrengt begint bij de basis. De druif is namelijk al overheerlijk op zichzelf. De schapen (pecora in het Italiaans) hadden deze druiven als lievelingskostje als ze van weides wisselden. Hoogstwaarschijnlijk is de naam hier dan ook uit voortgekomen... Het vergistte druivensap is evenwel nog smakelijker! Deze biodynamische Fecerunt heeft een schitterend evenwicht tussen elegantie, verfrissing en een verleidelijk sappigheid. Verder veel rijp fruit (o.a. peer) en tonen van verse salie en munt. Een uitmuntende afdronk laat ons realiseren hoe gelukkig we ons kunnen prijzen dat dit pre- phylloxera druivenras in ere hersteld wordt. De Pecorino was namelijk bijna uitgestorven aangezien hij de afgelopen decennia plaats moest maken voor de meer productieve Trebbiano
Meer achtergrondinformatie via, https://storms.nl/nieuws/fabulas-maakt-gebruik-van-natuurlijke-insectenv...
Harold Hamersma (score De Grote Hamersma): 9-
De oorsprong van de pecorino-druif is onbekend, maar zeker is dat de schapen 'm heerlijk vinden - vandaar de naam. Voor de phylloxera-hausse was pecorino was wijdverbreid in de Abruzzen. Later moest hij plaats maken voor andere druiven zoals trebbiano. Zonde, hier proef je wat pecorino kan doen. Energiek en fris, met de zilte romigheid van een Zeeuwse creuse. Dan spetterende citroen, in een jasje vol mineraalpailletten. Die schapen hadden het goed bekeken.
BRONZE MEDAILLE WIJN GEKKEN
De wijngaarden van wijnmakerij FABULAS bevinden zich in de gemeente Pretoro (602 m boven zeeniveau) in het Majella National Park, waar u echt de invloed kunt voelen van het bergmassief dat zijn naam aan het park geeft, ook al is het maar 35 km verderop vinden we de Adriatische Zee.
Het klimaat wordt daarom gekenmerkt door sterke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht en dit draagt bij aan het verhogen van de algemene kwaliteit van de druiven: toename van het suikergehalte, vermindering van de zuurafbraak, betere fenolische samenstelling van de druiven en toename van hun aromatische eigenschappen.
We hebben onlangs de BIODIVERSITY FRIEND-certificering ontvangen die de impact van landbouwpraktijken op het grondgebied evalueert: we beheren onze wijngaarden volgens de agronomische normen van DEMETER, die tot doel hebben de voortdurende verbetering van de kwaliteit van de druiven te combineren met de bescherming van het milieu, de vruchtbaarheid van het land en de gezondheid van de werknemers.
Gisten komen in de natuur bijna overal voor, zelfs op bloemen en fruit in het algemeen. Degenen die de most fermenteren, bereiken de druivenschil via natuurlijke vectoren zoals insecten, wind en regen. We produceren wijnen door te werken aan de selectie van inheemse gisten rechtstreeks uit het ecosysteem van de wijngaard, geïntegreerd met de biodiversiteit van ons grondgebied. We introduceren gisten geselecteerd uit het stuifmeel van de plaatselijke flora in onze kelder, vooral uit kamille en sulla, om ervoor te zorgen dat ze de spontane fermentaties beïnvloeden.
Gist speelt een belangrijke rol omdat het zich niet beperkt tot de productie van ethylalcohol en CO2, maar de wijn verrijkt met secundaire producten, een uitdrukking van het gebied zelf.