Wijnbeoordelingen zijn schering en inslag. Als wijnconsument wordt u tegenwoordig geconfronteerd met Robert Parker punten, oogstverslagen, meest koopwaardige wijnen, medailleregens en natuurlijk zoiets als de zogenaamde omfiets wijnen. Ook de Storms familie kan zich hier niet aan onttrekken en verheugt zich daarom haar ontdekkingen aan een select aantal wijnliefhebbers te mogen voorstellen. Wijnboeren die hun sporen verdienen in de wijnhandel. Onderscheidend en gekoesterd en vooral uit de pas lopend vanwege hun rijping op fles. Traditioneel en daarom onderscheidend in leeftijd en in hun fluweel achtige karakter……
VALKUIL…CONSUMENT DRINKT WIJN TE JONG
Jaarlijks blijkt dit actueel in het meest gerenommeerde wijngebied ter wereld, Bordeaux. De jaarlijkse oogstverslagen en beoordelingen en primeur kunnen worden omschreven als een waar circus. De dominantie van de opkomende markten in dit spektakel zorgen ervoor dat er ongekend hoge prijzen worden betaald voor de gerenommeerde wijnhuizen. Vaak heeft dit een direct gevolg voor de overige wijnhuizen in de Bordeaux. De valkuil van deze marktbenadering is dat de wijnen op (te) jonge leeftijd worden beoordeeld. De ervaren inkoper zal een goed idee krijgen van het potentieel van de wijnen, maar niemand kan op dat moment de exacte levensverwachting en ontwikkeling van de wijn voorspellen. Met een levend product als wijn zijn immers de verrassingen de wereld nog niet uit! Denk bijvoorbeeld eens aan het oogstjaar 2002. Ruim 10 jaar na dato durf ik te stellen dat dit wijnjaar is ondergewaardeerd. Moeder natuur zorgde voor de nodige uitdagingen in dat jaar, wat uiteindelijk resulteerde in een hogere zuurgraad van de wijn: een van de basiscomponenten doorslaggevend voor een langere houdbaarheid, maar iets wat tijdens een primeur proeverij nog wel eens van ondergeschikt belang is. De (internationale) tendens is immers dat de wijn jong gedronken wordt en dat harde tannine en zuren daarom vermeden dienen te worden. Maar op de lange termijn zijn het juiste deze zuren die ervoor zorgen dat een wijn zich conserveert en zo een levendig karakter weet te behouden. Elegantie en verfijning worden dan de sleutelwoorden, mits de wijnboer een echte vakman is! Een proefondervindelijke bevestiging zal zeker plaatsvinden als men jaargang 2002 van het topchateau Ceron in het glas schenkt!
PATRICK’S MODELWIJNGAARD VAN CHAT CERON ZET SUCCUS FORMULE VOORT .…
Net voor de eeuwwisseling nam Patrick Léon (Voormalig wijnmaker van het Chậteau Mouton Rothschild, Clerc Millon, D’Armaillac en Opus One) het roer over en investeerde samen met zijn ambitieuze Italiaanse en Franse vrienden in château Ceron. De ‘helaas’ verwaarloosde wijngaarden werden rigoureus aanpakt waardoor er een modelwijngaard ontstond die nu de basis vormt van een perfecte grand cru. De vinificatie kreeg een nieuwe dimensie door de strenge regels die hij invoerde: zo laat mogelijk oogsten en alleen met de hand plukken; tijdens de oogst selecteren van alleen de beste en volrijpe druivensoorten; lange cuvaison (6 weken) en een rijping op gedeeltelijk nieuw eiken.
Zoals bij alle top Chậteaux die onder zijn supervisie staan is de vinificatie- mede dankzij de investeringen in zeer geavanceerde apparatuur- zo onder controle dat hier nauwelijks nog ruimte is voor kwaliteitsverbetering. Een van de belangrijkste oorzaken van Patrick’s succes ligt dan ook niet in het proces maar in de manier waarop hij de oogst selecteert. Uiterst zorgvuldig gaat hij te werk. Geen strootje, geen takje, geen modderkluitje zal de most vervuilen. Een optimale en 100 % gezonde oogst te verzamelen is voor Patrick Léon de basis voor topwijnen. Daarom zijn ook de geselecteerde oudere wijnstokken voorbestemd voor de Grand Enclos uit de Graves. Dat deze benadering topwijnen voorbrengt wordt jaarlijks bevestigd. De Grand Enclos 2002 & 2005 (een topjaar in Bordeaux overigens) zal u overtuigen dat er nog steeds een klassieke Bordeaux te vinden is voor een vriendelijke prijs!!!
KAF VAN HET KOREN SCHEIDEN
Lange termijnvisie is in de wijnwereld nu eenmaal noodzakelijk. Helaas kent de wijnwereld tegenwoordig snelle handelaren waarbij de liefde voor het vak uitblijft. Wijnen dienen bij hen een bepaalde omloopsnelheid te hebben. Voorraden worden hierbij zo veel mogelijk vermeden, oude voorraden zijn namelijk kostbaar. Niet alleen gaan zij de investering uit de weg en de zorg voor een langdurige rijping op fles maar geven de wijn ook niet de kans op optimale ontwikkeling. Dat er dan een Grand Cru gekocht wordt van bijvoorbeeld 2013 die helaas de eerste 13 jaar moet rijpen nemen zij voor lief. Op de loer ligt hier een smaakimpressie die eerder een tannine explosie is.
Daarom is ons familiebedrijf (waar de 4e generatie zijn intrede heeft gedaan) zo trots om naast de opkomende ster Grand Enclos du Chateau Ceron (zie proefpakket B) enkele fluweel zachte wijnen uit het topjaar 2005 te kunnen aanbieden. Ze zijn handig verpakt in proefpakket A en C. De uitgelezen kans om, o.a. 9 jaar na oogst, de echte kracht en kwaliteit van o.a. het memorabele jaar 2005 te ontdekken. Tevens biedt dit een buitkansje om uw kerstdiner te vergezellen met wijnen uit een gedenkwaardig jaar in optimale condities! DOEN