Uitermate geschikt ter begeleiding van een gesoigneerd kerstdiner of zomaar als U iets te vieren heeft. Negen jaar gekoesterd in onze geklimatiseerde wijndépots. Een unicum en een uniek (koop)buitenkansje van hoog niveau.
Dat de eerste klap een daalder waard is, weten onze vaste opdrachtgevers die in het verleden intekenden op een nieuwe oogst. Ook voor het topjaar 2005 is deze openingszet zeer aantrekkelijk gebleken. Wel is het zaak dat U er snel bij bent. Door het geringe aanbod blijkt de jacht op de ´toppers’ van het voortreffelijk jaar 2005, 9 jaar na dato, een buitenkans…
Welnu, voor U heb ik zo’n 2005-er op de korrel: chậteau Toumilon uit de Graves.
De eigenaar, madame Marie-France Sevenet-Lateyron, is een van de gelukkige propriétaires, die de buitengewoon goede klimatologische condities volledig heeft weten te benutten. Van het eindresultaat is zij zelf ook enigszins verbluft. De 2005-ers zijn volgens haar zeggen de beste geworden, die zij ooit in haar leven heeft gemaakt.
Slechts een klein gedeelte van deze voortreffelijke, maar helaas kleine oogst, is voor de export beschikbaar gesteld. Wijnkopers Alex Storms heeft destijds bijna de gehele voorraad weten te bemachtigen, de rest van haar kroon-oogst is voor ‘les amis-francaises’.
Historie
Op een oude print, die dateert van 1783, is de Nederlandse wijnhandelaar Joseph Brannens te herkennen. In de 19e eeuw werd er al volop handel gedreven met Amerika. Een volstrekt unicum zeker voor die tijd. In 1807 vertrok een van zijn zonen naar Philadelphia met een lading barriques van Frans eiken gevuld met château Toumilon om de handelspartner van z’n vader te ontmoeten en te beleveren. In 1816 keerde hij terug met een schat aan ervaringen. Nog steeds is daarom dit château geen onbekende voor het nageslacht van oud emigranten uit Europa. Nakomelingen van de ‘happy few’ zijn nog steeds trouwe afnemers van deze unieke wijn.
Ligging en bodemgesteldheid:
Er zijn in de Graves grondgesteldheden aanwezig die duidelijk rode wijnen van superieure kwaliteit voortbrengen. Het gebied is gelegen rond Langon en Saint-Pierre de-Mons. Châteaux Toumilon en Petit Toumilon zijn hier een sprekend voorbeeld van. Op de warme, droge grindhoudende gronden aldaar ontstaat een volle rode wijn, die iets afwijkt van de andere Graves-wijnen. Zij lijken meer op de St. Emilions die afkomstig zijn uit het grensgebied met Pomerol, waar zich ook grindhoudende gronden bevinden. De wijngaarden zijn dusdanige gesitueerd, op de zuidelijke hellingen, dat ze optimaal gebruik maken van elke zonnestraal. De invloed van de rivier de Garonne spreekt voor zich. De drainage naar de nabij gelegen rivier is daarom net zo bepalend voor de kwaliteit als bijvoorbeeld in Pauillac of Margaux.
Vooral de eerste wijn Château Toumilon profiteert van de aanwezigheid van zeer oude stokken ooit aangeplant door de Nederlandse voorouders van madame Marie-France Sevenet-Lateyron. In de tweede wijn Chât. Petit Toumilon is het percentage oude stokken aanzienlijk minder waardoor deze wijn in lichter en vriendelijker is. Beide wijnen zijn onderscheiden door de Guide Hachette met eervolle vermelding.
RIJPING & VINIFICATIE
De oogst vindt handmatig plaats waarna de Cabernet, Merlot en de Cabernet Franc ontdaan worden van hun steeltjes. Hierna worden ze gesepareerd gekoeld tot 12˚ C. De Merlot verblijft 8 dagen in roestvrijstalen tanks en de Cabernet Sauvignon 6 dagen. De hierop volgende traditionele gisting vindt plaats bij een temperatuur van 28-30˚C gedurende plm drie weken. Na de 2e gisting steekt men de wijn over op nieuwe en gebruikte barriques van Frans eiken. Uiteindelijk vindt er een assemblage plaats, na een rijping van 12 à 18 maanden. De compositie , nieuw eiken (30 % !) en gebruikt eiken, resulteert in voortreffelijke wijnen die bewijst over een zeer goed bewaarpotentieel te beschikken.