GRAND SEIGNEUR PINOT GRIGIO, thracian Valley, Bulgarije
Deze (Grand Seigneur) pinot grigio druif is ook bekend uit de Elzas als pinot gris, in Italië gedijt de druif uitsluitend op de koele uitlopers van de Alpen en Dolomieten. Hier, nabij de Donau (Bulgarije) heeft de pinot grigio niet de kruidigheid en intensiteit waarom de druif elders bekend staat, wel levert de druif hier een plezierige allemansvriend ….. Heerlijk soepel met beperkte zuren, lichte kruidigheid en een aansprekende elegante smaak met voldoende frisheid. Aangenaam vol met een milde afdronk.
Heerlijk voor “gewoon “ zo of als aperitief en bij de borrel. Ook heerlijk te combineren met fijne salades van vis en gevogelte. Denk ook aan diverse sushi, lichte gele curry gerechten en diverse vegetarische gerechten….
WIJN & SPIJS TIP.... sommelier Maurice Born
Recept; Tempura van verse groenten…… voor 4 personen
Tempura is de klassiek Japans gerecht. Letterlijk is het gefrituurde groenten en/of vis dat in een beslag gedoopt is. De hapjes zijn snel klaar, heerlijk krokant van buiten en sappig van binnen. Tempura kan gemaakt worden met bijna alle soorten vis, vlees, groenten en zelfs vers fruit.
Ingrediënten die men zelf kan kiezen of uitbreiden.
- Wortels (bospeen) geschild en in stukjes van 5cm ongeveer
- Uien (gehalveerd en in een kwart gesneden. Losse uien blaadjes gebruiken)
- Bloemkool (in roosjes gesneden)
- Broccoli(in roosjes gesneden)
- Bleekselderij (licht geschild en in stukjes van 5 cm)
- Tricolore paprika (zaadlijst verwijderd en in 4 kantjes gesneden)
- Kleine Champignons (indien ze groot zijn halveren) schoon geborsteld
- Oesterzwammen (scheuren in de grote als de paprika)
- Courgette (wassen, halveren en in halve maandjes snijden. De halve maandjes op een plank leggen en met zout bestrooien. 15 min intrekken. Daarna licht afspoelen en droogmaken
- Aubergine (wassen, halveren en in halve maandjes snijden. De halve maandjes op een plank leggen en met zout bestrooien. 15 min intrekken. Daarnalicht afspoelen engoed droogmaken.
- Knolselderij (schil verwijderen en in plakjes snijden (vierkantje) verder behandelen als courgette
- Venkel (in losse blaadjes) snijden
- Aardappels (kleine en anders in partjes gesneden gaargekookt)
Als uitbreiding kan men ook stukjes vis (bijv. zalm, kabeljauw, forel, makreel) gebruiken.
1 zakje Japanse Tempura mix, verkrijgbaar bij de toko
3 tot 4 ltr plantaardige (BIO) olie
Bereidingswijze:
Verhit de plantaardige (BIO) olie in een wok tot ca. 175°C. Maak het tempurabeslag met het ijskoude water. Zie verpakking. Haal de groente door het beslag en laat in de olie glijden (niet te veel tegenlijk). Frituur de stukken afhankelijk van de soort groente in 1-3 minuten goudgeel en gaar. Evt. op smaak brengen met zout en peper.
Serveer met een eigengemaakte remoulade saus. Of samen met andere sauzen, (soja saus of een Japanse vissaus).