Slowakije is een klein, rustig landje midden in Europa, waar niet zo gek lang geleden ook Tsjechië nog toe behoorde. In 1993 scheidden beide landen zich waardoor er een nauwelijks bekend en piepklein wijnlandje ontstond.
Slowakije mag zich verheugen in een toenemende wijnbelangstelling. Op de uitlopers van de zuidelijke hellingen van de Kleine Karpaten bevinden zich namelijk microklimaten die in staat zijn zeer goede kwaliteitswijnen voort te brengen. Toch werd hier ’ tijdens het stalinistisch regiem’ nauwelijks gebruik van gemaakt. Toen Alexander Dubček in Tsjecho/Slowakije in 1968 de deuren op een kiertje zette en het communisme met een menselijk gezicht probeerde te creëren, konden de opgewekte en optimistische gevoelens niet uitblijven. Vooral bij de wijnboeren die de voorkeur gaven aan kwaliteit boven industriële massa productie was de toekomstverwachting groot. Het experiment werd echter met bruut geweld neergeslagen tijdens de Praagse lente. Even was het oorlog! Pas 22 jaar later, na de geweldloze fluwelen revolutie in 1990, deed zich een nieuwe kans voor.
Nieuwe kans
Het gevolg was duidelijk: de kennis en kunde van enkele ambitieuze wijnboeren namen enorm toe. Net over de Oostenrijkse grens bevindt zich zo’n domein van zo’n opkomende ster uit Slowakije. Gepassioneerd en naar voorbeeld van zijn confrères uit Oostenrijk verovert hij de ene na de andere medaille. Het is de gedreven wijnboer ‘pur sang’ Peter Matysak uit het Slowaakse dorpje Pezinok, gelegen aan de voet van de Kleine Karpaten die de wijnwereld verovert. Hij transformeert de rode autochtone druif ‘Alibernet’ en de witte ‘Sauvignon’ tot een grensoverschrijdend succes. Hij was ook degene die de aandacht trok van talrijke wijnliefhebbers!
Oostenrijkers massaal de grens over
Overigens heeft deze toppositie ook gezorgd voor een run vanuit Oostenrijk. De schaduwzijde van te hoge prijsstellingen is daar volop voelbaar. De productie van dit soort traditionele wijnen houdt namelijk in: kleine opbrengst per hectare, het aankopen ‘op contractbasis’ van de beste druiven, investeren in apparatuur en voorraden, strenge selectie etc. En dat is nu precies wat de Slowaakse wijnboer Peter Matysak ook doet… Het kost geld, véél geld. Daar komt nog bij dat de vraag naar kwaliteitswijnen toeneemt. Kortom, hij wil wijnen creëren die zich door kwaliteit en karakter onderscheiden. Nooit goedkoop, maar wel aanzienlijk aantrekkelijker geprijsd in vergelijking met hun Oostenrijkse broeders. Kortom, equivalenten geoogst op de uitlopers van de Kleine Karpaten aan de overkant van de Oostenrijkse grens zijn uitstekende alternatieven. Deze wijnen zijn goed houdbaar. Je zou kunnen zeggen, zulke wijnen worden bijna niet meer gemaakt. Ze hebben veel raffinement, vervelen niet snel en je neemt er gemakkelijk een tweede glas of fles van! Maak daarom kennis met deze wijnen via nevenstaand proefpakket of loop binnen en neem de proef op de tong op vrijdag of zaterdag tijdens onze open proeverijen… Om nog even terug te komen op medailles. Hij won onlangs in Madrid ‘de gouden Bacchus’.