Klein wijnlandje in het hart van Europa | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Klein wijnlandje in het hart van Europa

PREDICTION ALIBERNET Matysak
9,50
7,79
48+ 7,56
144+ 6,95
Rode wijn
2016

Alibernet heeft zijn oorsprong in Odessa (Oekra?ne). In 1950 kwam deze kruising tot stand door Cabernet Sauvignon te kruisen met Alicante Henri Bouschet (al een kruising tussen Grenache Noir en Petit Bouschet). In Slowakije is deze druivensoort omarmt en levert tegenwoordig originele, maar vooral complexe wijnen op, diepe kleur met de karakteristiekenvan een klassieke cabernet sauvignon zoals cassis, bramen en veenbessen. Een buitengewone smaak met een verfijnde elegante afdronk.

PREDICTION SAUVIGNON BLANC Matysak
7,95
6,50
48+ 6,30
144+ 5,80
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
2016

Bij uitstek een ouderwetse Sauvignon met bewaar potentieel. Elk onderdeel van rijpheid doordringend en herkenbaar getransformeerd tot wijn. Aroma's van alle stadia van het rijpingsproces van de Sauvignon druif zijn zorgvuldig opgeslagen. Goed herkenbaar zijn de toetsen van de buxus, paprika en vlier. Ook te proeven is passievrucht en kruisbes. Rijpheid manifesteert zich ook in een touch van de meloen. Kortom, een harmonieus geslaagde wijn die proefondervindelijk bewijst waartoe Slowakije in staat is. Zeer het proeven waard en een verrassende Sauvignon uit het kleinste wijnland van Europa.

PLAVAC MEDITERANO Badel 1862
12,95
9,95
48+ 9,65
144+ 8,88
Rode wijn
Vrhunsko Vino Hvar (Dalmatië) 2012

De vreugde en trost uit Kroatië (en Dalmatië in het bijzonder) leeft voort in de wijnen gemaakt van de plavac mali druif. Samen met de Ivan Dolac &amp, Ivan Dolac barrique behoort deze Plavac Mediterano tot de topwijnen van Kroatië! Granaat rood van kleur en een geur van rode bessen, gedroogde pruimen en fijne kruiden. De smaak is complex met een volle warme afdronk met een harmonisch samenspel van fruit en zoete specerijen. Het 'mediterrane gevoel' gebotteld in een fles wat natuurlijk schitterend aansluit bij (gegrild) rood vlees, wild en harde (oude) kazen.

Slowakije, Hart van Europa Slowakije is een klein, rustig landje midden in Europa, waar niet zo gek lang geleden ook Tsjechië nog toe behoorde. In 1993 scheidden beide landen zich waardoor er een nauwelijks bekend en piepklein wijnlandje ontstond.

Slowakije mag zich verheugen in een toenemende wijnbelangstelling. Op de uitlopers van de zuidelijke hellingen van de Kleine Karpaten bevinden zich namelijk microklimaten die in staat zijn zeer goede kwaliteitswijnen voort te brengen. Toch werd hier ’ tijdens het stalinistisch regiem’ nauwelijks gebruik van gemaakt. Toen Alexander Dubček in Tsjecho/Slowakije in 1968 de deuren op een kiertje zette en het communisme met een menselijk gezicht probeerde te creëren, konden de opgewekte en optimistische gevoelens niet uitblijven. Vooral bij de wijnboeren die de voorkeur gaven aan kwaliteit boven industriële massa productie was de toekomstverwachting groot. Het experiment werd echter met bruut geweld neergeslagen tijdens de Praagse lente. Even was het oorlog! Pas 22 jaar later, na de geweldloze fluwelen revolutie in 1990, deed zich een nieuwe kans voor.

Nieuwe kans

Peter Matysak Het gevolg was duidelijk: de kennis en kunde van enkele ambitieuze wijnboeren namen enorm toe. Net over de Oostenrijkse grens bevindt zich zo’n domein van zo’n opkomende ster uit Slowakije. Gepassioneerd en naar voorbeeld van zijn confrères uit Oostenrijk verovert hij de ene na de andere medaille. Het is de gedreven wijnboer ‘pur sang’ Peter Matysak uit het Slowaakse dorpje Pezinok, gelegen aan de voet van de Kleine Karpaten die de wijnwereld verovert. Hij transformeert de rode autochtone druif ‘Alibernet’ en de witte ‘Sauvignon’  tot een grensoverschrijdend succes. Hij was ook degene die de aandacht trok van talrijke wijnliefhebbers!

Oostenrijkers massaal de grens over

Vino Matysak Overigens heeft deze toppositie ook gezorgd voor een run vanuit Oostenrijk. De schaduwzijde van te hoge prijsstellingen is daar volop voelbaar. De productie van dit soort traditionele wijnen houdt namelijk in: kleine opbrengst per hectare, het aankopen ‘op contractbasis’ van de beste druiven, investeren in apparatuur en voorraden, strenge selectie etc. En dat is nu precies wat de Slowaakse wijnboer Peter Matysak ook doet… Het kost geld, véél geld. Daar komt nog bij dat de vraag naar kwaliteitswijnen toeneemt. Kortom, hij wil wijnen creëren die zich door kwaliteit en karakter onderscheiden. Nooit goedkoop, maar wel aanzienlijk aantrekkelijker geprijsd in vergelijking met hun Oostenrijkse broeders. Kortom, equivalenten geoogst op de uitlopers van de Kleine Karpaten aan de overkant van de Oostenrijkse grens zijn uitstekende alternatieven. Deze wijnen zijn goed houdbaar. Je zou kunnen zeggen, zulke wijnen worden bijna niet meer gemaakt. Ze hebben veel raffinement, vervelen niet snel en je neemt er gemakkelijk een tweede glas of fles van! Maak daarom kennis met deze wijnen via nevenstaand proefpakket of loop binnen en neem de proef op de tong op vrijdag of zaterdag tijdens onze open proeverijen… Om nog even terug te komen op medailles. Hij won onlangs in Madrid ‘de gouden Bacchus’.

Wijndomein: