Fruit d’été Een verkwikkende lichtrode wijn of is het een rosé … | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Fruit d’été Een verkwikkende lichtrode wijn of is het een rosé …

GRAND SEIGNEUR FRUIT D'ETE CLAIR RED
9,75
7,50
48+ 7,28
144+ 6,69
Rosé
IGP Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2023

Mooie evenwichtige, robijnrode kleur met een lichte transparantie. Een fantastische rijke fruitige geur (aardbeien, frambozen, en kersen), met nuances van bloemen en kruiden (rozenblaadjes en kruidnagel). In de mond vol, sappig en met een mooie finesse. De smaakelementen van rode bessen, granaatappel en cranberry zijn goed in balans, en de lichte tannines en een zachte minerale ondertoon vergroten de complexiteit van de wijn. Een Clairet-style, die bekend staat om zijn frisse en fruitige karakter, met net iets meer structuur dan een rosé, maar minder dan een rode wijn.

GRAND SEIGNEUR 'SAUVIGNON'
6,75
5,49
48+ 5,33
144+ 4,90
Witte wijn
AC Mehedinti--Starmina Terase Danubiene 2022

De creatie van Gaja's voormalige medewerker, de Italiaanse master of wine Fabio Albisetti uit Toscane, is wat bescheidener in oogstopbrengsten dan z'n Europese confrères, maar is daardoor voller in fruit en sappiger door de perfecte, rijpe druiven. Wat betreft de kwaliteit van de sauvignon is het, nog meer dan Westeuropese broeders, het perfectionisme van de wijnmaker dat de doorslag geeft. Fabio is de begenadigde vakman, die precies weet wèlke druiven het beste gedijen op wèlke grond en in wèlk microklimaat.

GRAND SEIGNEUR PINOT GRIGIO
6,75
5,49
48+ 5,33
144+ 4,90
Witte wijn
Danube Plain region 2022

Uit het noorden van Bulgarije komen de mooiste witte wijnen. Zo ook deze pinot grigio. Ik selecteerde voor u de bekendste en meest geliefde wijn uit dit gebied, waarvan de kruidige aroma's van de pinot gris karakteristiek zijn. De nabijheid van de Donau zorgt voor een microklimaat waardoor deze drinkbaar blijft met een zekere lichtvoetig verfijning in de afdronk. Kortom geen eenheidsworst, maar een droge witte wijn die behoorlijk afwijkt in smaak en geur van zijn soortgenoot uit de Elzas.

[node:title] De regio Bordeaux wordt door wijnminnaars onmiddellijk geassocieerd met appellations als Médoc, St. Emillion en Pomerol. Misschien ook wel met Château Ausone, Château Margaux, Rothschild of Château Petrus, maar zeker niet met Clairet. Decennialang heeft Clairet in de schaduw gestaan van deze befaamde Bordeaux-wijnen. De laatste 15 jaar was het zelfs muisstil omdat de zomerse wijnen steeds lichter qua kleur en qua stijl werden. Alleen Spaanse wijnen kwamen nog enigszins in de buurt. Gelukkig hebben we de familie Robert weten te verleiden om terug te gaan naar de bron. Wel tegen de trend in, en met officieel geen Clairet de Bordeaux maar met een Coteaux d’Ensérune uit de Midi.

Een signatuur van kwaliteit

Brigitte & Claude Deze nieuwe  creatie is een prachtige en superieure kwaliteitswijn, en draagt de naam Grand Seigneur Fruit d’Eté. Hij veroverde eenvoudig een plekje in onze huiswijn Grand Seigneur, niet alleen vanwege zijn markante karakter, maar ook vanwege zijn vriendelijke prijs. En of je het nu een lichte rode wijn vindt of een buitengewoon goede rosé, deze opmerkelijke wijn dient licht gekoeld geserveerd te worden, onder het motto, liever een eersteklas onderscheidende gekoelde wijn op het zomerterras dan een matige commerciële wijn die louter de trend volgt. Kortom, een ware trouvaille.

Van druif tot clairet

[node:title] Het zijn de speciale vinificatietechnieken die deze wijn, die noch rood, noch rosé is, zijn specifieke karakter geeft van een frisse, fruitige wijn met een volle structuur met nauwelijks  tannines, afkomstig van de befaamde variëteiten Cinsault, Syrah en Grenache. Deze druiven dragen dus bij aan de uitzonderlijke kleur. Zoals u waarschijnlijk weet komt de kleur van een wijn uit de schil van de druif. Het sap en de pulp van bijna alle blauwe druiven is wit (of kleurloos). De most (het sap) van de wijnen wordt pas rood tijdens de ‘macération’ (het sap en de gekleurde schillen en pitjes weken gedurende 6 uur tot enkele dagen om zo kleur en smaakstoffen af te geven). Hoe langer de schillen en het sap met elkaar in contact zijn, hoe meer kleur en smaak de schillen en pitjes afgeven aan het sap. Het vervaardigen van deze ‘Clairet’, die qua kleur eigenlijk tussen een rode wijn en een rosé zit, begint als met rode wijn: de kuip wordt gevuld met geriste en gekneusde rode druiven. Maar daar stopt de vergelijking al. Monsieur Claude Robert voorkomt dat alcoholische gisting op gang komt door de temperatuur laag te houden, en laat de most (sap, schillen en pitjes) 12 à 24 uur ‘inweken’ Tijdens dit ‘inweken’ krijgt deze ‘Clairet’ van het Domaine Provenquière  zijn prachtige volle kleur en smaak.

Aderlating zorgt voor onberispelijke kwaliteit

[node:title] Vervolgens wordt er van de most 20% sap afgenomen, waarbij de schillen en de pitjes in de kuip achter worden gelaten. Dit ‘aftappen’ wordt ‘saignée’ genoemd (letterlijk vertaald: aderlating of bloeding). Het resterende sap wordt verder gevinifieerd als rode wijn,  die hierdoor geconcentreerder wordt. Het afgetapte lichtrood gekleurde deel wordt vervolgens gevinifieerd als witte wijn, en na alcoholische gisting, die de suikers omzet in alcohol, ontstaat er een unieke lichtrode wijn waar ook de familie Robert zeer trots op is.

Visitekaartje

Een uitstekend visitekaartje voor wijnliefhebbers die eropuit zijn vrienden, kennissen en familie te verrassen met een bijzondere wijn. Samen met de witte succesnummers van Grand Seigneur handig verpakt in Proefpakket A.

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket  A augustus /september '24
46,50
36,96

inhoud:  2 flessen rose en 4 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket  B augustus /september '24
103,78
86,80

inhoud:  6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket  C augustus /september '24
72,00
56,80

inhoud:  6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket  D augustus /september '24
95,30
75,38

inhoud:  6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort