De regio Bordeaux wordt door wijnminnaars onmiddellijk geassocieerd met appellations als Médoc, St. Emillion en Pomerol. Misschien ook wel met Château Ausone, Château Margaux, Rothschild of Château Petrus, maar zeker niet met Clairet. Decennialang heeft Clairet in de schaduw gestaan van deze befaamde Bordeaux-wijnen. De laatste 15 jaar was het zelfs muisstil omdat de zomerse wijnen steeds lichter qua kleur en qua stijl werden. Alleen Spaanse wijnen kwamen nog enigszins in de buurt. Gelukkig hebben we de familie Robert weten te verleiden om terug te gaan naar de bron. Wel tegen de trend in, en met officieel geen Clairet de Bordeaux maar met een Coteaux d’Ensérune uit de Midi.
Een signatuur van kwaliteit
Deze nieuwe creatie is een prachtige en superieure kwaliteitswijn, en draagt de naam Grand Seigneur Fruit d’Eté. Hij veroverde eenvoudig een plekje in onze huiswijn Grand Seigneur, niet alleen vanwege zijn markante karakter, maar ook vanwege zijn vriendelijke prijs. En of je het nu een lichte rode wijn vindt of een buitengewoon goede rosé, deze opmerkelijke wijn dient licht gekoeld geserveerd te worden, onder het motto, liever een eersteklas onderscheidende gekoelde wijn op het zomerterras dan een matige commerciële wijn die louter de trend volgt. Kortom, een ware trouvaille.
Van druif tot clairet
Het zijn de speciale vinificatietechnieken die deze wijn, die noch rood, noch rosé is, zijn specifieke karakter geeft van een frisse, fruitige wijn met een volle structuur met nauwelijks tannines, afkomstig van de befaamde variëteiten Cinsault, Syrah en Grenache. Deze druiven dragen dus bij aan de uitzonderlijke kleur. Zoals u waarschijnlijk weet komt de kleur van een wijn uit de schil van de druif. Het sap en de pulp van bijna alle blauwe druiven is wit (of kleurloos). De most (het sap) van de wijnen wordt pas rood tijdens de ‘macération’ (het sap en de gekleurde schillen en pitjes weken gedurende 6 uur tot enkele dagen om zo kleur en smaakstoffen af te geven). Hoe langer de schillen en het sap met elkaar in contact zijn, hoe meer kleur en smaak de schillen en pitjes afgeven aan het sap. Het vervaardigen van deze ‘Clairet’, die qua kleur eigenlijk tussen een rode wijn en een rosé zit, begint als met rode wijn: de kuip wordt gevuld met geriste en gekneusde rode druiven. Maar daar stopt de vergelijking al. Monsieur Claude Robert voorkomt dat alcoholische gisting op gang komt door de temperatuur laag te houden, en laat de most (sap, schillen en pitjes) 12 à 24 uur ‘inweken’ Tijdens dit ‘inweken’ krijgt deze ‘Clairet’ van het Domaine Provenquière zijn prachtige volle kleur en smaak.
Aderlating zorgt voor onberispelijke kwaliteit
Vervolgens wordt er van de most 20% sap afgenomen, waarbij de schillen en de pitjes in de kuip achter worden gelaten. Dit ‘aftappen’ wordt ‘saignée’ genoemd (letterlijk vertaald: aderlating of bloeding). Het resterende sap wordt verder gevinifieerd als rode wijn, die hierdoor geconcentreerder wordt. Het afgetapte lichtrood gekleurde deel wordt vervolgens gevinifieerd als witte wijn, en na alcoholische gisting, die de suikers omzet in alcohol, ontstaat er een unieke lichtrode wijn waar ook de familie Robert zeer trots op is.
Visitekaartje
Een uitstekend visitekaartje voor wijnliefhebbers die eropuit zijn vrienden, kennissen en familie te verrassen met een bijzondere wijn. Samen met de witte succesnummers van Grand Seigneur handig verpakt in Proefpakket A.