In 2016 is Wijngoed Wolf opgericht door Laura de Hollander en Bas Klerx. Sindsdien werken ze iedere dag met passie en toewijding om topkwaliteit Nederlandse wijn te creëren. Zo kan het dat een jong bedrijf als Wolf zich nu al weet te onderscheiden van de rest in Nederland. Ze durven bijvoorbeeld, tijdens de vinificatie, te vertrouwen op de wilde gistculturen van de druiven zelf. Vanzelfsprekend is dat alleen mogelijk als de druiven in opperste gezondheid kunnen rijpen. Ook weten ze de oogstopbrengst te minimaliseren tot slechts 1 fles per wijnstok (daar waar het in Nederland veelal gebruikelijk is om 2 flessen per stok te oogsten). De beschikbare volumes zijn daardoor wel gering. Gelukkig is Storms onderdeel van hun zorgvuldige selectie van enkele externe verkooppunten in Nederland. De voortreffelijke wijnen kom je natuurlijk ook bij enkele sterrenrestaurants tegen. Onder gebruikelijke omstandigheden zouden we over Wijngoed Wolf niet onze loftrompet kunnen uitsteken…. Het geluk is dat moeder natuur ons in 2023 goed gezind is geweest en een voortreffelijk oogst heeft gebracht met een gezonde en dus goede beschikbaarheid!
De druiven en de wijngaarden
Het avontuur van Laura en Bas begon in de zonovergoten Provence, waar ze de kunst van het wijn maken leerden. Met de opgedane kennis en ervaring (en hun Franse oenoloog als mentor) waagden ze de sprong naar Nederland. Na uitgebreid onderzoek naar de ideale bodem en omstandigheden, kozen ze zorgvuldig druivenrassen als Souvignier Gris, Sauvignac, Johanniter, Cabernet Cortis maar ook Pinot Gris. Deze gedijen namelijk uitstekend op de snel opwarmende zanderige bodem in Sint-Michelsgestel. Deze nieuwe rassen zijn ook perfect voor het noordelijke klimaat, ze zijn immers minder gevoelig voor schimmelziekten. Dit betekent minder bestrijdingsmiddelen, en zo kunnen ze zorgdragen voor een gezondere en zelfs biodynamische teelt. Bas gelooft namelijk dat hun wijnen voor het grootste gedeelte ‘gemaakt’ worden in de wijngaard. Hierdoor wordt er veel aandacht geschonken aan het verbouwen van een gezonde en krachtige druivenstok die mooie, smaakvolle en harmonieuze druiven schenkt. De druiven groeien en rijpen dus in optimale omstandigheden, waarna ze zorgvuldig geselecteerd en handmatig geplukt worden om zo de beste kwaliteit te kunnen garanderen. Na de eerste selectie van de druiven in de wijngaard, vindt er zelfs nog een tweede selectie plaats voordat druiven geperst en vervolgens vergist worden. Vanaf dat moment gaan de druiven hun gang met een eerste (alcoholische) vergisting, waarna de tweede (malolactische) vergisting plaatsvindt. En dat allemaal door de super gezonde druiven met een spontane vergisting, dus zonder toevoeging van geselecteerde gisten.
Natuurlijke perfectie d.m.v. biodynamische landbouw
De filosofie van Wijngoed Wolf klinkt eenvoudig, maar is een erg arbeidsintensieve manier van wijn maken. Deze filosofie stelt dat de natuur één groot levend organisme is, waarbij alles in kosmisch verband met alles samenhangt. In de landbouw moet rekening worden gehouden met de stand van zon, maan en sterren. Die vervullen hun rol in dit levensproces. Uiteraard worden hier, net als in de biologische landbouw, geen chemische middelen gebruikt. Met kruidenpreparaten voor mest, planten en grond kunnen de kosmische krachten worden ondersteund, zo ook in de wijngaarden van Wijngoed Wolf. Dit allemaal met bewuste overgave aan de natuurwetten, geïnspireerd door de filosofie van Rudolf Steiner. Dit zorgt niet alleen voor gezonde druiven, maar draagt ook bij aan een rijke biodiversiteit. Het resultaat? Pure, integere en natuurlijke wijnen zonder enige toevoegingen. Wijngoed Wolf is trots op zijn biologische werkwijze. Deze wijnen, door de natuur gegeven, respectvol begeleid, liefdevol gemaakt en tongstrelend, hebben we handig verpakt in nevenstaand proefpakket. Hierbij willen we u erop attenderen dat we op de website een extra proefpakket hebben geplaatst voor een complete Wolf-ervaring. Naast een Sauvignac bevat het pakket 2 orange wijnen die de echte wijnliefhebber extra weten te verrassen.