Bestellijst laden
Grand Seigneur Fruit D'ete Clair Red
Mooie evenwichtige, robijnrode kleur met een lichte transparantie. Een fantastische rijke fruitige geur (aardbeien, frambozen, en kersen), met nuances van bloemen en kruiden (rozenblaadjes en kruidnagel). In de mond vol, sappig en met een mooie finesse. De smaakelementen van rode bessen, granaatappel en cranberry zijn goed in balans, en de lichte tannines en een zachte minerale ondertoon vergroten de complexiteit van de wijn. Een Clairet-style, die bekend staat om zijn frisse en fruitige karakter, met net iets meer structuur dan een rosé, maar minder dan een rode wijn.
Klasse wijnen uit het nauwelijks bekende Coteaux d'Ensérune (Languedoc)
Domaine de la Provenquière, daterend uit de 15e eeuw, was achtereenvolgens eigendom van Jean Provenquiere, de markies van Puisserguier en werd in zijn huidige staat getransformeerd door Paul Teissonière, raadslid van Napoleon III, die het vervolgens in 1860 verwierf. De familie Robert werd in 1954 eigenaar van Domaine de la Provenquière. Domaine de la Provenquière is, nu bijna 65 jaar later, uitgebloeid tot een oppervlakte van 155 hectare aan wijngaarden verdeeld over 3 gemeentes. De verschillende druivensoorten verzorgen een breed scala aan wijnen van Pays d'Oc in wit, rosé en rood. Domaine de la Provenquière is een mooi voorbeeld van jarenlange kennis en kunde in de wijnbouw. Met eigen tradities, een hart voor moeder natuur en zuivere wijnen.
Sinds 1994 zijn de kleinkinderen Brigitte en Claude aan het roer
Ze runnen het familiebedrijf op geheel eigen wijze met nog steeds als voornaamste doelstelling pure, traditionele kwaliteitswijnen produceren met respect voor de natuur en de lange geschiedenis van het wijnhuis. In 1994 gingen zij beiden een samenwerkingsverband aan met de top oenoloog François Pennequin. Afgestudeerd in 1992 in Toulouse ‘Diplôme National d’œnologue’ waar hij als jonge man van 25 jaar de supervisie had over een zestigtal caves coöperatives. In deze functie ontdekte hij het kwaliteitspotentieel van Dom. de la Provenquière. In 2002 werd hij werd benoemd tot ‘Œnologue Conseil Indépendant’ !! Dankzij de rigoureuze selecties in de wijngaarden, werden de wijnen van Château de la Provenquière bekroond met zeer hoge Franse onderscheidingen. Grondsoorten speelden hierbij een doorslaggevende rol. Juist omdat het domein zich uitstrekt over een drietal dorpjes - Puisserguier, Maureilhan en Capestang - met elk hun specifieke ondergrond, ontstonden er ongekende mogelijkheden. Tevens introduceerde François al in 1994, toen Brigitte en Claude het wijndomein overnamen van hun ouders, de nog steeds revolutionair beschouwde werkwijze waarbij insecticiden en chemische bestrijdingsmiddelen werden afgezworen en alleen natuurlijke compost en traditionele bestrijdingsmiddelen werden gebruikt.
Lange Geschiedenis
Domaine de la Provenquière ligt in het hart van de Languedoc en heeft een erg lange geschiedenis. Ook zeker interessant en voor wat meer achtergrond over het wijnhuis kunt u op hun persoonlijke website kijken: www.provenquiere.com Meer achtergrond is ook te lezen via http://www.storms.nl/chateau-de-la-provenquiere
Men kan deze exclusieve GRAND SEIGNEUR FRUIT D 'ETE rosé op 2 verschillende manieren presenteren en culinear inzetten. Gekoeld als rosé of serveren als lichte rode wijn (vanuit de kelder als schenktemperatuur).
Te combineren met: Koude voorgerechten zoals vitello tonato, BBQ gerechten, vegetarische salades, pasta schotels, maaltijdsalades met zowel vis, gevogelte en diverse soorten wit vlees, de exotische keuken.
WIJN & SPIJS TIP.... sommelier Maurice Born
Recept Vitello Tonato voor 4 personen
• 400-500 gram kalfsvlees (schoudermuis of uit de bil). Wat over is kan als snijvlees gebruikt worden.
• ½ wortel, gesneden
• 1–2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en gesneden
• ½ ui, gepeld en gehalveerd, ½ rode ui voor de garnering (dunne ½ ringen)
• 85 g tonijn uit blik (MSC gevangen, op olie)
• 1 el kappertjes, plus wat extra voor erbij
• 4 ansjovisfilets
• 75 g mayonaise
• 12 augurken, in plakjes, en eventueel kappertjes
• 1 klein zakje rucola. (Rucola wordt ook wel raket of raketsla genoemd. Ze heeft een bijzondere smaak, een soort kruising tussen het pittige van radijs en iets nootachtigs
Italianen gebruiken girello, schoudermuis, want die geeft dwars op de draad gesneden fijne plakjes met een dichte textuur. Gebraden varkenslende is een goed alternatief.
1 Doe het kalfvlees met de wortel, bleekselderij en ui in een pan, voeg een mespuntje zout toe. Giet er water bij tot alles onderstaat. Breng NET aan de kook en laat afgedekt 1 uur pruttelen; schuim het oppervlak af. Neem de pan van het vuur en laat alles volledig afkoelen, liefst een nacht; giet dan het water af.
2 Leg het vlees op een snijplank en snijd het in heel dunne plakjes dwars op de draad. Rangschik de plakjes op een schaal.
3 Mix de gekookte groenten, tonijn, kappertjes en ansjovis in de keukenmachine tot een gladde, dikke puree. Meng er de mayonaise plus wat zout en peper door. Bestrijk het vlees ermee en bestrooi met de plakjes augurk en eventueel de kappertjes. Garneer met rucola en rode ui. Serveer koud of op kamertemperatuur.
GRAND SEIGNEUR FRUIT D 'ETE rosé als lichte rode wijn......
Aanbevelingswaardig voor diegene die nu echt eens een koel glas rode zomerwijnen prefereren heel ligt koelen (15 minuten in de ijskast), of als men een kelder heeft, vanuit de kelder. Serveren bij : lauw warme salade met bijvoorbeeld biefstukreepjes, BBQ gerechten,, pastagerechten o.a. lasagne, gebraden of gegrild kalfsvlees (medaillons).
Dit gerecht is geïnspireerd is door Jamie Oliver.