sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Een beter milieu begint bij jezelf. “Dat vind ik ook echt” zegt de oenoloog

FRUCTUS Vinea Cura
€15,95
€12,95
Witte wijn
Limburgse wijn 2018

Gevinificeerd en gebotteld door Stan Beurskens. St. Martinus, Vijlen.
Beschermde en geografiische aanduiding Limburg.

FIRMUS Vinea Cura
€17,99
€14,99
Witte wijn
Limburgse wijn 2017

Gevinificeerd en gebotteld door Stan Beurskens. St. Martinus, Vijlen
Beschermde en geografische aanduiding Limburg.

POPULUS BARRIQUE Vinea Cura
€19,51
€16,50
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
Limburgse wijn 2018

Gevinificeerd en gebotteld door Stan Beurskens. St. Martinus, Vijlen.
Beschermde en geografiische aanduiding Limburg.

Ongekend wat een diepgang. En wat een verrassing, naast de druivensoorten Souvignier Gris hebben ze het ook aangedurfd om de wijn 9 maanden nieuw eiken (franse barriques) mee te geven! Klassieke basis die zeker niet onderdoet aan de bekende wijnen uit de gereputeerde wijnlanden. Wederom een bewijs dat ons land als klein wijnland groots kan zijn. Perfecte maatijd begeleider, maar ook schitterend op zichzelf!

Proost ! Stan Beurskens, directeur van de wijngaard St. Martinus in Vijlen, nipt van de 3 witte wijnen die hij speciaal voor zorgwijngaard Vinea Cura creëerde: de witte CUVÉE FRUCTUS: ‘Mooi vol’, goed gebalanceerd en toegankelijk droog’. En dan hebben wij het nog niet gehad over de FIRMUS met z’n zijde zachte smaak variatie, lichte muskaattoon, bloemige geur, fruitige smaak en verkwikkend zuurtje. Respectievelijk onderscheiden met één gouden en een zilveren plak in Oostenrijk! Vergeet daarnaast de experimentele POPULUS niet die een opvoeding ondergaat alsof het een Grand Cru is en slechts mondjes maat verstrekt kan worden.

Een bewuste keus

May, Emile van Heijningen zijn trots, samen met de 16 deelnemers, met de onderscheiding. Zonder meer het ontdekken waard, deze selecties waar 120 jaar van kruisingen en testen aan vooraf gingen. Bij de teelt van de druiven, ontstaan uit kruisingen tussen de Europese cultuurdruif ‘Vitis vinifere’ en de Amerikaanse wilde druivensoorten, nemen de risico’s op schimmels aanzienlijk af. Omdat ze ook twee weken eerder rijp zijn, doen ze het uitstekend in koudere regio’s. De witte Solaris, met als één van de vele voorouders een wilde druif uit Siberi rijpt zelfs drie weken eerder dan de traditionele, vroeg rijpende variëteiten. En de wijnen die ervan gemaakt worden, mogen er wezen.  Zij voelen zich hier thuis, de veredelde rassen Johanniter, Solaris en Souvignier Gris. Gekoesterd en verzorgd door zorgzame handen in de wijngaard ‘Vinea Cura’ van de familie van Heijningen. Daar waar cliënten, met een zorgvraag naar (arbeidsmatige) dagbesteding, op eigen niveau en naar eigen behoefte participeren in verschillende werkzaamheden die het bedrijf te bieden heeft. Denk daarbij aan de werkzaamheden in de wijngaard, het verzorgen van boerderijdieren en het bedienen van gasten op hun sfeervolle terras. Overigens toont de uitstekende zorg in de wijngaard ook aan waartoe zij in staat zijn. Een perceeltje werd zelfs gereserveerd voor hun superieure POPULUS selectie.

Zorgwijngaard uniek initiatief

Stan Beurskens, directeur van de wijngaard St. Martinus. Mede dankzij die kruisingsproductie is Stan Beurskens toonaangevend voor de Nederlandse wijnbouw. Hij experimenteert er duchtig op los met nieuwe rassen. Ook opvallend is zijn sociale betrokkenheid in het reilen en zeilen van de ‘zorgwijngaard’ in het Limburgse dorpje Beringe. Onlangs is het noeste werk zelfs bekroond met de: International Wine Challenge A.W.C. Vienna Gold 2019 en kwam de FIRMUS als beste SOUVIGNIER GRIS uit de test van Perswijn. May, Emile en Bram van Heijningen en zo’n 16 vaste deelnemers aan dagbesteding zijn er nog steeds een beetje beduusd van. Het was de oogst 2018  (uitzonderlijk goed oogstjaar in Nederland!!) die in koelwagens vervoerd werd naar de uitstekend ingerichte vinificatie kelders van het wijndomein St. Martinus in Vijlen. Oenoloog Stan Beurskens ontving kerngezond oogstmateriaal en dankzij dit samenwerkingsverband konden zij alsnog aantonen waartoe hun gouden handjes in staat zijn.

VINEA CURA ‘=wijngaard is de zorg’

Oogst in de 'zorgwijngaard' door 'n cliente samen met zoon Bram. Geïnterpreteerd kan dat worden op twee manieren: Er moet zorg aan de wijngaard besteed worden om deze productief te houden, maar de wijngaard biedt ook allerlei werkzaamheden voor zorgbehoevende deelnemers. In het Limburgse Beringe zien wij pas goed hoe een (zorg)wijngaard mooi samen kan gaan met zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Iedereen telt mee, iedereen hoort erbij. Zo zorgen zij samen met 16 cliënten en tal van vrijwilligers voor een nieuwe wijn revolutie. Tot in de puntjes verzorgd, grond, wijnrank en druiventros alsof hun leven ervan af hangt. Chapeau voor deze wijnboeren pur-sang waar ik mij maatschappelijk toe aangetrokken voel. Vandaar mijn bescheiden sociale bijdrage de ‘zorgwijngaard’ VINEA CURA tot een succes te maken.Maar eveneens u, als wijnliefhebber pur-sang, heeft de kans een steentje bij te dragen aan hun succes. Daarom heb ik nevenstaand proefpakket gevuld met de goed verzorgde wijnen van een uitstekende komaf….

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket B april/mei  '20
€101,82
€83,82

inhoud: 6 flessen witte wijn, 3 flessen per soort

ivm de grote vraag is helaas de Populus helemaal uitverkocht! Deze is weer in augustus beschikbaar.

Daarom is het pakket aangepast naar 3 flessen Fructus en 3 flessen Firmus.

Proefpakket C april/mei  '20
€69,70
€51,70

inhoud: 6 flessen rode wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket D april/mei  '20
€75,78
€56,80

inhoud: 6 flessen rode wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket A april/mei  '20
€58,35
€43,35

inhoud: 3 flessen witte wijn en 3 flessen rode wijn

De Alb Petro de Vaselo is helaas tijdelijk uitverkocht.

Daarom is het pakket aangepast naar 3 flessen Irsay Olivier en 3 flessen Pinot Noir van Lellei