Centraal Europa. Verpletterend wijnpanorama. | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Centraal Europa. Verpletterend wijnpanorama.

LELLEI Irsai Olivér GARAMVARI
8,95
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20
Witte wijn
Balatonboglár 2019

Bij zo'n unieke druif horen verfijnde en aromatische smaakvariaties. Delicate bloemenaroma's gaan samen met de tonen van citrus en de krokante afdronk is opmerkelijk. De complexiteit van deze perfect gemaakt droge witte wijn zorgt tenslotte voor een smaak explosie met veel verfijning!!!

LELLEI Pinot Noir GARAMVARI
9,95
7,50
48+ 7,28
144+ 6,69
Rode wijn
Balatonboglár 2018

Op de flanken van de Mesek heuvel voelt deze Bourgogne druif zich thuis. Het krioelt er van wormen in de humus laag terwijl de onderlagen dooraderd zijn van basalt, leem, kalksteen met tufsteen. Onmiskenbaar is dit te proeven in het frisse zuur afgewisseld met een fluweel zachte afdronk. Vleugels krijgen de granaatappel, kersen en bessen hierdoor. De rode en zwarte vruchten voeren hierbij de boventoon in een absolute Bourgondische smaak impressie.

ALB DE PETRO VASELO
10,25
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Witte wijn
Recas 2019

Verkwikkend, springlevend en verrassend, samengesmolten tot een betoverende witte droge wijn. Superlatieven komen boven wanneer men hem in de mond neemt en proeft. Maar hoe is het toch mogelijk dat zo'n verkwikkende en niets vermoedende Italian Riesling niet eerder in het huwelijksbootje is gestapt met de Chardonnay. Weelderig is hij in z'n smaak variatie, geelgroen z'n kleur, en intense aroma's van o.a. perzik wisselen zich af met appel mango en ananas..

Garamvari Lellei Winery is synoniem voor kwaliteit 'Winery of the Year' Onderscheidenlijk profileren zich enthousiastelingen uit centraal Europa met een verpletterend wijnpanorama van kwaliteitswijnen via mijn webshop. Alleen al Bulgarije, waar ik onderhand al een reputatie mee heb opgebouwd, verdient volop aandacht. Een handje vol vrijwel onbekende druivensoorten als de RUBIN, MAVRUD, PAMID en MELNIK trekken de aandacht van wijnliefhebbers. Het doet me goed dat deze voorname wijnen hun weg hebben gevonden naar een select gezelschap. Inheemse soorten in Bulgarije moeten echter buigen voor de heerschappij van Franse variëteiten, die zonder meer ook ‘n klasse apart zijn. Proef maar eens de baby magnum van FOUR FRIENDS! Hiermee hebben zij onomwonden naar Médoc liefhebbers gelonkt en daar zijn zij glansrijk in geslaagd. Het andere uiterste wordt gevormd door Hongarije. Zij trekken zich helemaal niets aan van de heersende mode en slaan hun eigen weg in met nietszeggende druivensoorten. De zeldzame IRSAI OLIVER is hiervan zo’n typisch voorbeeld. In allerlei gedaanten komt ie voor en merkwaardig genoeg geeft ie z’n verfijnde aromatische smaakvariaties slechts prijs op enkele percelen ten zuiden van het Balatonmeer. Hier geoogst herkent men hem aan z’n vurige oorspronkelijke gedaante, waarlijk opwindend, aromatisch en droog, onvergelijkbaar met enige andere witte wijn van waar dan ook. Een van de vele vragen die onherroepelijk opkomen , is de connectie met Macedonië. De herontdekking van het stoere karakter van de VRANAC druif was zeer waardevol! Kroatië en Roemenië hebben   daarentegen een mengelmoes van Oost-Europese en internationale wijnstokken. Het interessante van Roemenië is dat daar de wieg heeft gestaan van o.a. de rassen FETEASCA NEAGRA en de NEGRU DE DRAGASANI en misschien zelfs van de WELSCHRIESLING. Een doolhof van plaatselijke specialiteiten waarvan waarlijk interessant genoemd mag worden mijn rode wijn Selectie Ode aan….en de wijnen van de Italiaanse investeerder PETRO VASELO. Geenszins met gebrek aan individualiteit zijn eveneens de wijngaarden uit Kroatië die beplant zijn met de rode PLAVAC MALI. Overigens scoort deze oorspronkelijk van Kroatië afkomstige druif hoge punten (of: gooit hoge ogen)in Californië en Zuid Italië onder de naam Zinfandel en Primitivo. Kortom, reden genoeg om eens ´n blik op Storms.nl te werpen…. Maar eerst ga ik iets vertellen over mijn nieuwe ontdekkingen in Hongarije.

Hongarije het andere uiterste

Baranyai Peter j. -de oeneloog- begeleid het 'wijn in wording proces' met opmerkelijke precisie. Internationale erkenning en bekroningen zijn volop aanwezig! Enigszins bereisd is de IRSAI OLIVÉR absoluut niet en daarom treft men ´m bijna uitsluitend in Hongarije aan. Het liefst daar waar hij het best gedijt en dat zijn de wijngaarden ten zuiden van het Balatonmeer. Toch heeft deze bijzondere Hongaarse druif nog amper furore kunnen maken. De eerste enthousiaste kennismaking wordt gefrustreerd door een te mondjes matige productie. Dat is heel jammer, want uit oogpunt van kwaliteit verdient ie het wel meer aandacht. Zo’n witte droge kwaliteitswijn verdient een ereplaatsje. Ik kan niet beweren dat ik deze wijn heb ontdekt. Daarvoor heeft de maker de voorbije dertien jaar te veel prijzen gewonnen en internationale roem geoogst. Maar in Nederland is het om eerder genoemde reden een nog onbekende witte wijn.

Garamvari Winery zilverreiger selectie

Garamvari Lellei Winery is synoniem voor kwaliteit 'Winery of the Year' Garamvari staat synoniem voor kwaliteit. Zozeer zelfs dat de eigenaar Miklos Gaspar een eervolle vermelding kreeg van ‘Winery of the Year” in 2006. Hier ging echter een hele geschiedenis aan vooraf, alvorens hij zich aan het wijnavontuur waagden. Stap voor stap, na de val van het communisme in 1989. Onderwijl zocht hij grond voor eigen wijngaarden. Daartoe onderzocht hij buitengewoon interessante microklimaten in alle uithoeken van Hongarije. Dat van één gebied viel hem op, ten zuiden van het grootste meer van Europa. Maar liefst 78 kilometer lang en door de aanwezigheid van deze grote plas water is het klimaat het hele jaar mild. Met zo’n 2000 uren per jaar zon en slechts regenval van 700 mm is het gebied uitermate geschikt voor wijnbouw. In 2003 is het dan zover en koopt hij de dan nog bijna verlaten, op de zuidelijke rand gelegen, wijngaarden van het Balatonmeer. Uniek gesitueerd en voorbestemd voor o.a. de verrukkelijke witte IRSAI OLIVÉR en de loepzuivere PINOT NOIR…...

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen