Voor u, de meer gevorderde wijnliefhebber, die niet van een ‘eenheidsworst’ houdt. U zult, bewust of onbewust, op zoek gaan naar witte wijnen die net iets meer te bieden hebben. Dat ‘net iets meer’zit hem in de grond en het micro-klimaat waarin de druiven groeien. Ook de confrere van mijn vader, gaja, wiens topwijnen uit Italie nogal prijzig zijn, ging op zoek. Hij voor z’n selectie beluga en mijn vader voor z’n selectie grand seigneur wit. Nog steeds, zo’n 14 jaar later, pluk ik er de vruchten van. De keuze was in 2004 een meesterzet!. Vooral gaja’s voormalige oenoloog kijkt hier graag op terug: onberispelijke kwaliteit geboren op en nabij de oevers van ’die schöne blaue donau’ is een succes story van Sergio Faleschine!
GAJA’S OENOLOOG….. ‘KLASSE EN RAFFINEMENT’
De man achter de ‘Grand Seigneur Sauvignon succes story selectie’ is niemand minder dan de voormalige oenoloog van Gaja, de veel bejubelde Italiaanse oenoloog Sergio Faleschine die een cult carrière wist uit te bouwen te Starmina aan de oevers van de Donau (en ver daar buiten) . Sergio’s klantenlijst leest als een who’s who, met tal van popsterren, pornosterren en zelfs de voormalige president van Amerika! Maar ondanks deze ogenschijnlijke glamour en glitter, blijft Sergio in eerste instantie een ‘wijnfanaat’ met duizenden ideeën en een enorme technische bagage. Castel Starmina is waarschijnlijk zijn ‘levensproject’. Meer dan tien jaar heeft hij gebroed op dit idee, honderden verschillende vinificaties zijn eraan voorafgegaan om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Tijdens deze zoektocht heeft hij een aantal antwoorden gevonden – maar ook een aantal mysteries ontmoet. De handmatig geoogste Sauvignon druiven voor de witte Grand Seigneur zijn hier een fascinerend proefondervindelijk voorbeeld van. Een waardige exponent voor het begrip ‘Terroirwijn’ pur- sang…en daarnaast een zuivere ECO wijn die z’n gelijke niet kent.
CREATIE OPMERKELIJK GEWILD ‘Terroirwijn’ pur- sang…
Opmerkelijk gewild zijn daarom de creaties van deze begenadigde vakman Sergio Faleschine. Hij weet precies wèlke druiven het beste gedijen op wèlke grond en in wèlk microklimaat. Je hoort hem dan ook zeggen: “Van druiven maak je de wijn; de grond en het microklimaat bepalen de kwaliteit”. Hij is een ‘wijnfanaat’ en createur van superieure kwaliteitswijnen en net zoals twee koks uit dezelfde ingrediënten totaal verschillende gerechten kunnen maken, zo kunnen in hetzelfde gebied met hetzelfde materiaal en onder dezelfde omstandigheden totaal verschillende wijnen ontstaan. En dáár gaat het mij om: om dié wijnen van dié wijnboeren er uit te pikken en om hiermee de bevestiging te krijgen, dat je met de bestaande relaties op de goede weg bent.’
Grand ….. is de Seigneur onder de S a u v i g n o n s
Inderdaad een heer onder de Sauvignons is het kleinste witte broertje van de Grand Seigneur familie : de ogenschijnlijke eenvoud van Grand verbergt de onderliggende complexiteit van een Grand Vin Blanc. Deze heer onder de witte wijnen demonstreert een verbazend ‘fris zuur’, maar weet in z’n neus en door z’n elegantie ook complexiteit ten toon te spreiden. De fraicheur van het fruit is verbazingwekkend en is ongetwijfeld één der kwaliteiten van de vier terroirs die de herenboer Sergio ervoor gebruikte. Een pluim voor eenieder die achter deze onverwachte schoonheid de Roemeense Donau vermoedt. Ik heb in ieder geval nog nooit een wijn van deze regio geproefd die eenzelfde raffinement en klasse uitstraalt voor zo’n aantrekkelijke prijs. Het is een droge witte wijn, die uitstekend past bij de specialiteiten van het seizoen, zoals vis, asperges etc… Ik verwacht dan ook dat hij het succes van de afgelopen jaren voortzet en dat de voortdurende kwaliteitsverbeteringen van de afgelopen 14 jaren veel waardering zullen oproepen. Een weerslag van mijn bevindingen vindt u in nevenstaande proefverslagen. Ook de ODE AAN de rode druivenrassen van weleer FETEASCA NEAGRA en de NEGRU DE DRAGASANI mag u niet missen en deze zijn zeker een proef op de tong waard. De wijnen afkomstig uit dit glooiende landschap ’an der schönen blauen Donau’ zullen uw smaakpapillen wellicht tot het uiterste drijven…..à la votre santé.