‘Grand Seigneur’ Sauvignon…Pure klasse… | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

‘Grand Seigneur’ Sauvignon…Pure klasse…

GRAND SEIGNEUR 'SAUVIGNON'
6,75
5,49
48+ 5,33
144+ 4,90
Witte wijn
AC Mehedinti--Starmina Terase Danubiene 2022

De creatie van Gaja's voormalige medewerker, de Italiaanse master of wine Fabio Albisetti uit Toscane, is wat bescheidener in oogstopbrengsten dan z'n Europese confrères, maar is daardoor voller in fruit en sappiger door de perfecte, rijpe druiven. Wat betreft de kwaliteit van de sauvignon is het, nog meer dan Westeuropese broeders, het perfectionisme van de wijnmaker dat de doorslag geeft. Fabio is de begenadigde vakman, die precies weet wèlke druiven het beste gedijen op wèlke grond en in wèlk microklimaat.

ODE AAN... feteasca neagra VINARTE
7,70
5,95
48+ 5,77
144+ 5,31
Rode wijn
AC Mehedinti--Starmina Terase Danubiene 2020

Ode aan de wijnen van weleer!! Karakteristieke rode wijn van onbekende maar zeer interessante druiven genaamd de feteasca neagra &amp, negru de dragasani. Bij de eerste ontmoeting komt een zeer verfijnde balans tussen fruitige en kruidige tonen je tegenmoet. Daarin is eenvoudig een rijk scala aan cassis, kersen en vlierbessen te ontdekken waarbij de specerijen en een typisch pepertje het geheel compleet maken! De mooie frisse afdronk die in de jonge jaren soepel en vriendelijk is zal complexer worden naarmate ze ouderen. Zeldzaam en om deze reden alleen al het ontdekken waard!

PIVKA VRANEC
7,25
5,95
48+ 5,77
144+ 5,31
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
Tikoes Wine Region 2020

De kwaliteit is moeilijk onder woorden te brengen van dit oeroude ras uit Macedonië. Het is een buitengewoon krachtige wijn in z'n jeugd. Eenmaal op leeftijd is het een uiterst elegante wijn met een bouquet waarvan je minuten lang kunt genieten, waarin je 'als in geen andere wijn' zo duidelijk de combinatie van grondgesteldheden en oude stokken proeft. Een klasse wijn die de naam draagt van de autochtone druif vranac is zeker het ontdekken waard. Z'n uitstekende prijs/kwaliteit spreekt voor zich.

Voor u, de meer gevorderde wijnliefhebber, die niet van een ‘eenheidsworst’ houdt. U zult, bewust of onbewust, op zoek gaan naar witte wijnen die net iets meer te bieden hebben. Dat ‘net iets meer’zit hem in de grond en het micro-klimaat waarin de druiven groeien. Ook de confrere van mijn vader, gaja, wiens topwijnen uit Italie nogal prijzig zijn, ging op zoek. Hij voor z’n selectie beluga en mijn vader voor z’n selectie grand seigneur wit. Nog steeds, zo’n 14 jaar later, pluk ik er de vruchten van. De keuze was in 2004 een meesterzet!. Vooral gaja’s voormalige oenoloog kijkt hier graag op terug: onberispelijke kwaliteit geboren op en nabij de oevers van ’die schöne blaue donau’ is een succes story van Sergio Faleschine!

GAJA’S OENOLOOG….. ‘KLASSE EN RAFFINEMENT’

Wijnhuis Starmina De man achter de ‘Grand Seigneur Sauvignon succes story selectie’ is niemand minder dan de voormalige oenoloog van Gaja, de veel bejubelde Italiaanse oenoloog Sergio Faleschine die een cult carrière wist uit te bouwen te Starmina aan de oevers van de Donau (en ver daar buiten) . Sergio’s klantenlijst leest als een who’s who, met tal van popsterren, pornosterren en zelfs de voormalige president van Amerika! Maar ondanks deze ogenschijnlijke glamour en glitter, blijft Sergio in eerste instantie een ‘wijnfanaat’ met duizenden ideeën en een enorme technische bagage. Castel Starmina is waarschijnlijk zijn ‘levensproject’. Meer dan tien jaar heeft hij gebroed op dit idee, honderden verschillende vinificaties zijn eraan voorafgegaan om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Tijdens deze zoektocht heeft hij een aantal antwoorden gevonden – maar ook een aantal mysteries ontmoet. De handmatig geoogste Sauvignon druiven voor de witte Grand Seigneur zijn hier een fascinerend proefondervindelijk voorbeeld van. Een waardige exponent voor het begrip ‘Terroirwijn’ pur- sang…en daarnaast een zuivere ECO wijn die z’n gelijke niet kent.

CREATIE OPMERKELIJK GEWILD ‘Terroirwijn’ pur- sang…

Sergio een begenadigd vakman.. Opmerkelijk gewild zijn daarom de creaties van deze begenadigde vakman Sergio Faleschine. Hij weet precies wèlke druiven het beste gedijen op wèlke grond en in wèlk microklimaat. Je hoort hem dan ook zeggen: “Van druiven maak je de wijn; de grond en het microklimaat bepalen de kwaliteit”. Hij is een ‘wijnfanaat’ en createur van superieure kwaliteitswijnen en net zoals twee koks uit dezelfde ingrediënten totaal verschillende gerechten kunnen maken, zo kunnen in hetzelfde gebied met hetzelfde materiaal en onder dezelfde omstandigheden totaal verschillende wijnen ontstaan. En dáár gaat het mij om: om dié wijnen van dié wijnboeren er uit te pikken en om hiermee de bevestiging te krijgen, dat je met de bestaande relaties op de goede weg bent.’

Grand ….. is de Seigneur onder de   S a u v i g n o n s

De ''wijnopslag'' van Starmina Inderdaad een heer onder de Sauvignons is het kleinste witte broertje van de Grand Seigneur familie : de ogenschijnlijke eenvoud van  Grand verbergt de onderliggende complexiteit van een Grand Vin Blanc. Deze heer onder de witte wijnen demonstreert een verbazend ‘fris zuur’, maar weet in z’n neus en door z’n elegantie ook complexiteit ten toon te spreiden. De fraicheur van het fruit is verbazingwekkend en is ongetwijfeld één der kwaliteiten van de vier terroirs die de herenboer Sergio ervoor gebruikte. Een pluim voor eenieder die achter deze onverwachte schoonheid de Roemeense Donau vermoedt. Ik heb in ieder geval nog nooit een wijn van deze regio geproefd die eenzelfde raffinement en klasse uitstraalt voor zo’n aantrekkelijke prijs. Het is een droge witte wijn, die uitstekend past bij de specialiteiten van het seizoen, zoals vis, asperges etc… Ik verwacht dan ook dat hij het succes van de afgelopen jaren voortzet en dat de voortdurende kwaliteitsverbeteringen van de afgelopen 14 jaren veel waardering zullen oproepen. Een weerslag van mijn bevindingen vindt u in nevenstaande proefverslagen. Ook de ODE AAN de rode druivenrassen van weleer FETEASCA NEAGRA en de NEGRU DE DRAGASANI mag u niet missen en deze zijn zeker een proef op de tong waard. De wijnen afkomstig uit dit glooiende landschap ’an der schönen blauen Donau’ zullen uw smaakpapillen wellicht tot het uiterste drijven…..à la votre santé.

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen