Piëmonte | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Piëmonte

Ten zuiden van de regiohoofdstad Turijn, in het noordwesten van Italië, liggen de groene heuvels van Alba en Asti. Al eeuwenlang produceren ze hier wijn en voor veel wijnliefhebbers is Piëmonte de bakermat van de Italiaanse kwaliteitswijnen.

Koning Barolo

De koning van de wijn en de Wijn van de koning is de Barolo. Deze wijn wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif en behoort tot een van de 9 DOCG’s. Dat Barolo een echte grootheid is komt naar voren door zijn karakter: diepte, kracht, “bruin”en een bonk tannine die ervoor zorgen dat hij jaren houdbaar is. Dit wordt mede ondersteunt door het feit dat hij minimaal al 3 tot 5 jaar op eikenhouten vaten ligt voordat hij verkocht wordt.

Maar dat is lang niet alles!

Een jonger en iets eleganter broertje van de Barolo is de Barbaresco. De Godfather van deze wijnen in de streek is de beroemde wijnbouwer Angelo Gaja. De wijnen onder zijn naam behoren tot de top. Dankzij Signor Gaja is er voor de andere wijnen ook een enorme kwaliteitslag gemaakt. Vooral de Barbera druif die in Piëmonte in grote hoeveelheden wordt verbouwd, heeft hier zijn voordeel mee gedaan. De DOC Barbera d’alba, Barbera d’Asti en Barbera del Monferrato zijn een prima alternatief voor de eerder genoemde, dure, toppers van de Nebbiolo druif.

Rond de plaatsen Asti en Alba wordt verder ook de Dolcetto veel aangeplant. Letterlijk betekent het de kleine zoete. Zoet zijn de wijnen niet, wel fruitig. Bij goede Dolcetto’s zal men evengoed een stevige doch ronde structuur en een fluweelachtige smaak ontdekken. De wijnen zijn echter minder geschikt om te lageren dan de eerder genoemde druivenvariëteiten.    

In het stadje Alba is het, zeker in de maand Oktober, goed vertoeven. Het vormt namelijk het hart van de truffel- en wijnoogst. Samen met het heerlijke wild uit de regio is het geen straf om hier te verblijven…. 

Wit in Piëmonte

Ook voor witte wijnen heeft Piëmonte een grote variëteit. Het staat namelijk bekend om zijn eenvoudige (zoete) mousserende wijnen voor alle dag, tot grote, delicate droge wijn: Gavi di Gavi of Cortese di Gavi. De laatste benaming verwijst naar het druivenras Cortese en het productiegebiedje rond het plaatsje Gavi, in de provincie Alessandria in het zuidoosten van Piëmonte. Gavi is voor Italiaanse begrippen niet goedkoop, maar voor menigeen zijn prijs waard. Gavi wordt in Italië dikwijls als aperitief gedronken, dit komt doordat de wijn een pittige zuurgraad heeft. Verder kan de wijn ook uit de voeten met een aantal vissoorten. 

Feest van bubbels

Een feest van bubbels, fruitgeuren en frisse zoetigheid treft men vooral aan in de streek rond Asti. Asti Spumante is, met Champagne, Sekt, Vonkelwijn en Cava een internationale benaming voor mousserende wijnen. Spumante betekent niets anders dan schuimend ofwel mousserend. Maar anders dan bij onder andere Champagne en Cava is hier geen sprake van de méthode traditionelle (2e gisting op fles).

De feestelijke wijn wordt gewonnen uit de druivensoort moscato-bianco. Een alcoholgehalte van zeven tot negen procent en restsuiker van drie tot vijf procent zijn karakteristieken voor een ideale balans tussen zoetheid, elegantie en bubbels. Net als champagne wordt de fles afgesloten met een champagnekurk en een muselet. Het minder mousserende broertje van Asti Spumante is in Italië en sinds enkele jaren ook in Nederland erg populair: de moscato d’Asti. De parelende wijn met een nog iets lager alcoholgehalte (4,5 tot 6 procent) geurt en smaakt zeer druivig en heeft altijd een fijne zoetigheid. Met overige fruittonen als exotisch fruit, meloen en citrus maakt deze wijn zich zeer geliefd als begeleider van diverse dessert zoals vers fruit en allerlei nagerechten met cakes, sorbets en dergelijke. Vooral na zware hoofdgerechten voelt de moscato d’Asti licht verteerbaar en opwekkend.

Wanneer men het goed koud serveert komt het in de zomermaanden als aperitief ook zeer goed tot zijn recht. Een feest, zowel visueel als voor de smaakpupillen, wordt het zeker wanneer U de moscato d’Asti in een lang champagne glas serveert. In tegenstelling tot de Spumante word de moscato d’Asti niet afgesloten met een champagne kurk, maar gewoon met een stevige conische kurk!

Filter