Wijngebied

WijngebiedPiëmonte

Ten zuiden van de regiohoofdstad Turijn, in het noordwesten van Italië, liggen de groene heuvels van Alba en Asti. Al eeuwenlang produceren ze hier wijn en voor veel wijnliefhebbers is Piëmonte de bakermat van de Italiaanse kwaliteitswijnen.

Koning Barolo

De koning van de wijn en de Wijn van de koning is de Barolo. Deze wijn wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif en behoort tot een van de 9 DOCG’s. Dat Barolo een echte grootheid is komt naar voren door zijn karakter: diepte, kracht, “bruin”en een bonk tannine die ervoor zorgen dat hij jaren houdbaar is. Dit wordt mede ondersteunt door het feit dat hij minimaal al 3 tot 5 jaar op eikenhouten vaten ligt voordat hij verkocht wordt.

Maar dat is lang niet alles!

Een jonger en iets eleganter broertje van de Barolo is de Barbaresco. De Godfather van deze wijnen in de streek is de beroemde wijnbouwer Angelo Gaja. De wijnen onder zijn naam behoren tot de top. Dankzij Signor Gaja is er voor de andere wijnen ook een enorme kwaliteitslag gemaakt. Vooral de Barbera druif die in Piëmonte in grote hoeveelheden wordt verbouwd, heeft hier zijn voordeel mee gedaan. De DOC Barbera d’alba, Barbera d’Asti en Barbera del Monferrato zijn een prima alternatief voor de eerder genoemde, dure, toppers van de Nebbiolo druif.

Rond de plaatsen Asti en Alba wordt verder ook de Dolcetto veel aangeplant. Letterlijk betekent het de kleine zoete. Zoet zijn de wijnen niet, wel fruitig. Bij goede Dolcetto’s zal men evengoed een stevige doch ronde structuur en een fluweelachtige smaak ontdekken. De wijnen zijn echter minder geschikt om te lageren dan de eerder genoemde druivenvariëteiten.    

In het stadje Alba is het, zeker in de maand Oktober, goed vertoeven. Het vormt namelijk het hart van de truffel- en wijnoogst. Samen met het heerlijke wild uit de regio is het geen straf om hier te verblijven…. 

Wit in Piëmonte

Ook voor witte wijnen heeft Piëmonte een grote variëteit. Het staat namelijk bekend om zijn eenvoudige (zoete) mousserende wijnen voor alle dag, tot grote, delicate droge wijn: Gavi di Gavi of Cortese di Gavi. De laatste benaming verwijst naar het druivenras Cortese en het productiegebiedje rond het plaatsje Gavi, in de provincie Alessandria in het zuidoosten van Piëmonte. Gavi is voor Italiaanse begrippen niet goedkoop, maar voor menigeen zijn prijs waard. Gavi wordt in Italië dikwijls als aperitief gedronken, dit komt doordat de wijn een pittige zuurgraad heeft. Verder kan de wijn ook uit de voeten met een aantal vissoorten. 

Feest van bubbels

Een feest van bubbels, fruitgeuren en frisse zoetigheid treft men vooral aan in de streek rond Asti. Asti Spumante is, met Champagne, Sekt, Vonkelwijn en Cava een internationale benaming voor mousserende wijnen. Spumante betekent niets anders dan schuimend ofwel mousserend. Maar anders dan bij onder andere Champagne en Cava is hier geen sprake van de méthode traditionelle (2e gisting op fles).

De feestelijke wijn wordt gewonnen uit de druivensoort moscato-bianco. Een alcoholgehalte van zeven tot negen procent en restsuiker van drie tot vijf procent zijn karakteristieken voor een ideale balans tussen zoetheid, elegantie en bubbels. Net als champagne wordt de fles afgesloten met een champagnekurk en een muselet. Het minder mousserende broertje van Asti Spumante is in Italië en sinds enkele jaren ook in Nederland erg populair: de moscato d’Asti. De parelende wijn met een nog iets lager alcoholgehalte (4,5 tot 6 procent) geurt en smaakt zeer druivig en heeft altijd een fijne zoetigheid. Met overige fruittonen als exotisch fruit, meloen en citrus maakt deze wijn zich zeer geliefd als begeleider van diverse dessert zoals vers fruit en allerlei nagerechten met cakes, sorbets en dergelijke. Vooral na zware hoofdgerechten voelt de moscato d’Asti licht verteerbaar en opwekkend.

Wanneer men het goed koud serveert komt het in de zomermaanden als aperitief ook zeer goed tot zijn recht. Een feest, zowel visueel als voor de smaakpupillen, wordt het zeker wanneer U de moscato d’Asti in een lang champagne glas serveert. In tegenstelling tot de Spumante word de moscato d’Asti niet afgesloten met een champagne kurk, maar gewoon met een stevige conische kurk!

1 - 6 van 6
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
6,75
5,49
48+ 5,32
144+ 4,89

Een witte, licht mousserende dessert- of zomerwijn, die zijn druivige afkomst niet verloochent: het is één en al Muscaatdruif die je ruikt én proeft. Afkomstig uit het noorden van Italië, uit de streek van Piemonte. De wijn heeft het plezierige, lage alcoholpercentage van 4,5 % (is tevens een verrassend lekker aperitief.) Alternatief voor de (te) dure en modieuze Mioscato d'asti

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
9,50
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09

Genoemd naar de gelijknamige rode Dolcetto druif en op voorbeeldige wijze gevinifieerd. De kleur is dieprood, de smaak is geconcentreerd en het parfum zit barstensvol fruit met tonen van rijpe frambozen en bosbessen. De frisse finale heeft een milde kruidigheid en elegante tannines in de afdronk. De wijngaard Campo Ferro is fijn maar betrekkelijk klein, dus deze frivole rode wijn is maar beperkt beschikbaar. Voor liefhebbers van elegante wijnen en bij uitstek een rode zomerwijn

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
10,95
9,75
48+ 9,45
144+ 8,70

Het gebied Alba staat bekend om superieure wijnen. De wijngaarden en het terroir die aan de basis staan van deze wijn behoren tot de elite van deze streek. Daarom is het niet gek dat deBarbera Egidio, die met hun soort rijpingspotentieel (plusminus 10 jaar), een zeldzaamheid is. Een grand cru- behandeling is dus vanzelfsprekend, met natuurlijk een opvoeding van 18 maanden op barriques van Frans eiken. Intens zwartfruitige wijn met een hint gebrande koffie. Sappig en fris ondanks een indrukkende alcoholgehalte.

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
11,75
9,95
48+ 9,65
144+ 8,87

De geboorteplaats van deze uitstekende Nebbiolo zijn de steile rots hellingen van Langhe. Na de vergisting wordt de wijn overgestoken op eiken vaten. Deze vaten, van wisselende grootte, kunnen enorme proporties aannemen. De beste zijn voorbestemd voor de Nebbiolo D 'alba en zijn gemaakt van Allier eiken. Tijdens het rijpen ontdoet de wijn zich van een dikke laag bezinksel en verliest hij zijn hardheid, hetgeen niet wegneemt dat vooral de beste wijnen gebaat zijn bij een ontwikkeling op fles om soepel te worden. Karakteristieke fraaie neus van cacao, tabak, kers en een likje aardbei.

Images
Stock
Beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
19,95
16,75
48+ 16,24
144+ 14,94

In een adem wordt Barbaresco genoemd met Barolo. Beide afkomstig uit het toonaangevende gebied Piemonte en voor 100% gemaakt van de Nebbiolo druif. Bij het inschenken de zo kenmerkende lichtrode kleur. Meteen komen intense geuren van frambozen, bessen, viooltjes, vanille en kruiden los. In het glas treft u een volle, ronde en elegante smaak van rood fruit, specerijen, vanille en kruiden, met een genereuze fluwelige finale. De 24 maanden lange luxe opvoeding op het traditionele Slavonisch hout geven deze wijn z'n traditionele karakter.

Images
Stock
Beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
22,95
19,95
48+ 19,35
144+ 17,80

De koning onder de wijnen, en dat voor nog geen 20 euro!! Er is veel veranderd in Piemonte. Barolo is drinkbaar en vooral betaalbaar geworden, zonder in te boeten op z'n koninklijke allure. Een fantastisch karakter met tonen van rozenblaadjes, zoete rode bessen en kruiden. Harmonieus &amp, verfijnd, bij iedere slok weer een nieuwe ontdekking. Voor ons de koningin(in) onder de Barolo's, zeker op gebied van prijs/kwaliteitsverhouding! Bedoeld om langzaam van te genieten, bij gegrild of gestoofd vlees, wild of een rijke risotto dan wel pasta, met verse (zwarte) truffel.