In een adem wordt Barbaresco genoemd met Barolo. Beide afkomstig uit het toonaangevende gebied Piemonte en voor 100% gemaakt van de Nebbiolo druif. Bij het inschenken de zo kenmerkende lichtrode kleur. Meteen komen intense geuren van frambozen, bessen, viooltjes, vanille en kruiden los. In het glas treft u een volle, ronde en elegante smaak van rood fruit, specerijen, vanille en kruiden, met een genereuze fluwelige finale. De 24 maanden lange luxe opvoeding op het traditionele Slavonisch hout geven deze wijn z'n traditionele karakter. Iets frivoller dan de Barolo van Bosio, maar absolute klasse!
meer achtergrond informatie via: https://www.storms.nl/nieuws/piemonte-van-luca-bosio-afgestudeerd-de-oenologie
Grape variety: nebbiolo
Alcohol: 14,00% vol.
Total acidity: 5,40 g/l
Volatile acidity: 0,45 g/l
Vineyard:
Cultivation area: Neive and Barbaresco village
Vineyard altitude: 300/350 above sea level
Training system: guyot
Plants/hectar: 5000
Yield/hectar: 8 tons/ ha
Soil: clayey-calcareous soil
Vinification:
Skin contact period: 10 days
Vinification vats: stainless-steel
Ageing: 2 years in oak barrel and French Barriques followed by a short period In bottle.
Colour: garnet red
Tasting temperature: 18 degrees
The grapes come from the hill called ",",froi",", in the village of Neive. The fermentation is traditional but using native yeasts to characterize and make unique and inimitable wine made. The process occurs in stainless steel vats and lasts 8-12 days at controlled temperature (30-31 C). The aging is carried out for two years in large oak casks from Slavonia. Then comes the bottling and aging in bottle 6 months. In the glass, Barbaresco has a ruby red color and slight hints of vanilla evolved, intense berries and purple. The taste is warm, soft, full, harmonious and velvety, long finish.