NIERSTEINER ROSENBERG, RIESLING, TROCKEN, Rheinhessen, Duitsland
Een prachtige pure riesling neus: zuiver fris, strak droog met een kruidig zuurtje. In de mond is het fluweelzacht waarbij het fris zoetje en het alcoholpercentage goed in balans zijn. De gevarieerde afdronk onthullen tonen van citrus, witte peper en varens die zich blijven afwisselen! Deze smaakrijke riesling doet het culinair uitstekend. Voorgerechten en hoofdgerechten van zowel vis als gevogelte, Sushi, oosterse gerechten met curry’s of saffraan.
WIJN & SPIJS TIP.... sommelier Maurice Born
Recept; Pilav van kipfilet met saffraan voor 4 personen
Marineer de stukken kip ongeveer 1 ½ uur in een mengsel van yoghurt, sap van ½ citroen en kaneel. Week de saffraandraadjes in de kippenbouillon.
Smelt de boter in een grote pan met deksel op laag vuur, giet er 2 eetlepel olie in, doe de rijst erbij en roer tot alle korrels met een glanzend filmpje bedekt zijn. Giet de saffraan-kippenbouillon in de pan, doe de kardemompitten, de geraspte schil en het sap van 1 citroen erbij, breng het zaakje aan de kook, leg een deksel op de pan en zet het gas heel laag. Een warmhoudplaatje komt hier goed van pas. Laat de rijst 10 tot 15 minuten koken, tot alle vloeistof is opgenomen en de rijst gaar is.
Laat terwijl de rijst kookt de stukjes kip in een zeef uitlekken. Bak ze vervolgens in een hete pan met de laatste paar lepels olie. Doe dat in porties, zodat de stukjes kip snel bruin bakken in plaats van traag gaar stoven.
De saffraan kan indien niet voorradig vervangen worden door kurkuma poeder.