Wijnhuis

WijnhuisWeingut Ziereisen

De wijnmakers zijn Edeltraud en Hanspeter Ziereisen met Ida en Johann. Hanspeter – aanvankelijk een geschoolde timmerman, daarna een wijnmaker – richtte de wijnmakerij in 1991 op en leidde deze vervolgens samen met Edeltraud naar de huidige omvang van 21 hectare. Een perfecte combinatie, want ze houden allebei van wijnen die aanspreken door hun eigenheid, maar ook heel leuk zijn om te drinken. Ida en Johann ondersteunen nu actief in het bedrijf en op evenementen - en we hopen natuurlijk dat ze ooit in onze voetsporen zullen treden. En omdat ze niet alles zelf kunnen, zijn er veel helpers die ons kunnen helpen. 
Tijd en vakmanschap zijn de twee concepten die ons werk het meest bepalen - en de belangrijkste factoren voor de kwaliteit van onze wijnen.
“Kwaliteit komt uit de wijngaard” is een waarheid, maar wel één die wij voor de volle 100 procent onderschrijven. Om wijnen te creëren zoals wij ze ons voorstellen - herkenbaar, karaktervol, onderscheidend, maar toch heel plezierig om te drinken - heb je geen getreuzel in kelderwerk nodig, maar vooral veel intuïtie, ervaring en (hand)werk. In de wijngaard werken we dicht bij de natuur en duurzaam. Om de individualiteit van onze wijnen te ondersteunen, fermenteren we ze zonder uitzondering spontaan, onthouden we ons van technische interventies in de kelder, geven we ze de rijpingstijd die ze nodig hebben en bottelen we het merendeel ervan zonder filtratie.

Onze wijngaarden bevinden zich meestal in de Efringer Ölberg. Twee belangrijke criteria kenmerken deze locatie: De bodem is gemaakt van Jura-kalksteen - vergelijkbaar met die van Bourgondië - met variërende diktes van löss- en ijzergehalte. Deze bodem geeft de wijnen een zekere koelte en finesse. De tweede troef is het klimaat dat wordt bepaald door de Bourgondische Poort, aangezien Efringen-Kirchen direct tegenover de inlaatpoort tussen de Vogezen en de Jura ligt. Als gevolg hiervan waait mediterrane lucht het Boven-Rijndal in en zijn de neerslagniveaus aanzienlijk lager dan in de rest van het Markgräfler Land. Onze wijngaarden zijn voornamelijk beplant met Pinot Noir en Gutedel, terwijl andere gebieden Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat, Gewürztraminer en Syrah bevatten.

 

1 - 3 van 3
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
14,50
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77

Pinot Noir is een veeleisende druif en komt eigenlijk alleen tot z'n recht als de wijnmaker zijn vak verstaat en hij de oogstopbrengsten beperkt houdt. Een echte Pinot Noir liefhebber en 'vakidioot' herken je dus voornamelijk aan zijn instapwijn. Als z'on wijn je al in extase weet te brengen dan weet je dat op iets bijzonders bent gestuit! Afkomstig van Jurakalk en Lössbodem en gerijpt voor 10 maanden op grote eiken vaten is dit mede de basis voor een bijzondere kennismaking met Ziereisen. De Bourgogne achtige kenmerken zijn opvallend, verfijnd en mooi gestructureerd.

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
17,50
13,75
48+ 13,33
144+ 12,27

Wijn met een verhaal. Ziereisen vertelt het graag door de kwaliteit van deze Pinot Noir te laten spreken. Uw smaakpapillen zullen aan het glas gekluisterd worden, wat een wijn! Deze Pinot Noir ademt verfijning met tonen van kersen en subtiele geroosterde nootjes. Rokerigheid en kruidigheid completeren het smaakpalet, ondersteund door levendige zuren en een edele tanninestructuur. Dankzij handmatige druivenpluk, spontane gisting, 20 maanden rijping op gebruikte eiken vaten en botteling zonder filtratie of klaring biedt deze wijn indrukwekkende diepgang en een lange, verrassende afdronk.

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
20,95
16,95
48+ 16,44
144+ 15,12

Eigengereid is de wijnmaker van Weingut Ziereissen zonder twijfel. Immers een Pinot Noir die eigenlijk van een einzellage afkomstig is en dan toch als landwein op de markt komt is eigenaardig! Voor de etiket drinkers dus wellicht een teleurstelling, maar degene die de wijn durven te ontkurken zullen aangenaam verrast worden door de traditionele kwaliteit. Een Pinot Noir (Spätburgunder) waar de basis zo natuurzuiver mogelijk is gehouden, de druiven worden met de hand geplukt en voor de gisting worden de in de wijngaard aanwezige (druifeigen) gisten gebruikt.