Bestellijst laden
Kopke Colheita 2013
De Colheita's van het Portugese Porthuis Kopke zijn een van de meest bekende als het gaat om soorten port. Het zijn gerijpte Tawny's die minimaal 7 jaar op eikenhouten vaten hebben gerijpt en uit één oogstjaar komen. Door die houtrijping komt de port licht in contact met zuurstof. De port gaat oxideren, verliest een deel van zijn kleur en krijgt de geur en smaak van vanille, specerijen, rozijnen, vijgen en karamel. Heerlijk te combineren met chocolade of oud Hollandsche kazen. Drink de port zo tussen de 14 en 18 graden. De Kopke Colheita Port is na opening nog ca. 6 weken op dronk.
De kruidigheid is mooi verweven in het zoet van de port. De port is zoet doordat men tijdens de gisting pure wijnalcohol heet toegevoegd en de gisting daardoor is gestopt. De nog onvergiste suikers geven de port zijn heerlijke rijke en zoete smaak.
Heeft u een oudere Colheita/Vintage Port adviseren wij de fles 24 uur van te voren rechtop te zetten. Zo kan het bezinksel naar de bodem zakken. Vervolgens rustig uitschenken tot u bij het bezinksel bent.
Het oudste portwijnhuis sinds 1638.
Een reis in 1636 tussen Hamburg en Portugal is het begin van een lang verhaal: Nicolau Kopkë vestigt zich in Portugal als consul-generaal van de Hanze. Twee jaar later, in 1638, werden de eerste flessen wijn naar Noord-Europa verscheept.
De aankoop van een boerderij in de Douro, in 1781, markeert de overgang van een wijnaankoopbedrijf naar een grote producent. Port wordt geleidelijk de focus van het bedrijf en vertegenwoordigt al snel de hoofdactiviteit. Nicolau Kopkë & Co. is een voorbeeld voor innovatie en produceert en verzendt zijn wijnen binnen hetzelfde bedrijf.
In 1828 koos Cristiano Nicolau Kopkë, achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf Nicolau Kopkë en kleinzoon van Cristiano Kopke, tijdens de burgeroorlog de kant van de Liberale Partij, waardoor het bedrijf en de familie met de zaak werden verbonden. Deze toewijding aan het concept van sociale vooruitgang zal gedeeld worden door alle opeenvolgende generaties van de familie. In 1836 werd hij vereerd met de titel van Baron van Vilar en tien jaar later werd zijn neef Joaquim Augusto Kopke benoemd tot Baron van Massarelos. Twee eeuwen na de aankomst van de familie in Portugal werd hun inzet voor de ontwikkeling van het land beloond.
Quinta de São Luiz werd in 1922 overgenomen en is sindsdien de plek geworden waar alle DOC Douro-wijnen van Kopke worden geproduceerd.
De grote kenners van Douro-wijnen hebben dit landgoed altijd erkend als een van de belangrijkste in de regio, vanwege de kwaliteit van de bodem en de wijngaarden en vanwege de culturele tradities.
Jarenlang was het een van deze tradities om de stenen muren van de Quinta één keer per jaar wit te schilderen. Deze witte muren zijn stukjes geschiedenis die tot op de dag van vandaag worden gekoesterd en onderstrepen het Douro-landschap op unieke wijze.
In de komende eeuwen zal Kopke ernaar streven zijn erfgoed, dat generaties lang met passie is opgebouwd, te eren.
KOPKE (kopke1638.com)