Een nieuwe ontdekking van Bulgaarse wijn
Bulgarije is het wijnland bij uitstek. Sinds de jaren 90 heeft Bulgaarse wijn de interesse getrokken van talloze buitenlandse investeerders uit gerenommeerde wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje.
Onze laatste ontdekking kwam van het wijnhuis Enira waar niemand minder dan Graf Stephan von Neipperg van het wereld beroemde Château Canon de Gaffelière uit Saint Emilion ( 1er grand cru classé) wijnen produceert van ongekende kwaliteit.
De nieuwe oogst van Enira is trouwens weer beschikbaar en menig wijnliefhebber zal zich (wederom) verbazen over de ongekende prijs/kwaliteitsverhouding van deze top cuvée. Dat het creëren van Bulgaarse topwijnen mogelijk is, bewees ook Michel Rolland van Le Bon Pasteur uit Pomerol.
Jarenlang heeft hij bij Domaine Boyar als flying winemaker o.a. z’n alternatieve “Grand Gru” creatie Cluster (EKO) begeleid. Nog steeds is de stijl -via proefpakket C- van deze meester hierin terug te proeven.
Naast deze icoonwijnen van Franse, Italiaanse en Spaanse investeerders kent Bulgarije een opkomende ster uit een nauwelijks bekende streek tussen de Bulgaarse en Griekse grens. Niemands land werd het toentertijd al genoemd en vormde de scheiding tussen het vrije Europa en het communistische regiem. Hier zwaait nu een Bulgaarse meester de scepter die er een absolute kwaliteitsdoorbraak bewerkstelligt. Een verrassing die ik U graag wil voorstellen....
No man's Land: ontstaan tijdens koude oorlog.....
De wijngaarden van Damianitza winery bevinden zich in zuidwest Bulgarije en zijn gevestigd in de Struma vallei. Een stukje Bulgarije waar de natuur wonder- schone en maagdelijke indrukken achterlaat.
Vanwege het ontbreken van menselijke en industriële activiteiten gedurende de laatste decennia is hier niets veranderd. Het is een paradijs vrij van vervuiling met heuvelachtige terreinen van vulkanische oorsprong, waar men stelt dat de wijnstokken gratis groeien en genieten van de zon...
Klimatologisch gezien heeft het hier veel weg van het mediterrane klimaat waarbij een verkoelende bries het zelden laat afweten. Kortom, optimale condities die aan de basis staan van een wijngebied in opkomst.
Helaas is dit ook het kleine stukje Bulgarije waar de vroegere wereld van socialisme en kapitalisme werd gescheiden. De primaire grens van Bulgarije en de belangrijkste grens met de zui- delijke buren bevindt zich hier en werd slechts gescheiden in een strook van nog geen 10 kilometer. Tijdens de koude oorlog probeerden velen langs deze weg het communisme te ontvluchten. Tegenwoordig worden er in dit vergeten stukje land tussen de staatsgrenzen hoogstaande kwaliteitswijnen geboren . Dat dit gebied herinneringen oproept mag dus voor zich spreken, maar dat er een beeldspraak is ontstaan die dit allesomvattende verhaal in enkele woorden samenvat verraste me ten zeerste. Metaforisch gezien staat het gebied nu bekend als NO MAN’S LAND!!
Bulgaarse ambities
Nu men de destructieve krachten van het communisme achter zich heeft gelaten ligt de focus puur op kwaliteit. Het verbaasde me dat de eigenaar Philip Harmandjiev zich zo snel heeft weten aan te passen aan de eisen van de moderne wijnwereld.
Ook hij kwam in 1998 in aanraking met het fenomeen van een typisch Bulgaars wijnbedrijf; verouderde apparatuur, hoge rendementen per hectare en de bijbehorende voorraad van middelmatige tot slechte kwaliteiten.
Grootschaligheid en uniformiteit waren immers troef omdat de vroegere exportmarkten, de Sovjetunie en de andere bondgenoten, veel wijn dronken van matige kwaliteiten. Herstructureren was dus noodzakelijk maar doet pijn, want de gedroomde sprong voorwaarts wordt voorafgegaan door enkele aan den lijve gevoelde, pijnlijke stappen....
Winemaker Selection
Tijdens ons bezoek bleek dat het herstructureren al enkele jaren geleden succesvol was afgerond. De wijngaarden en het domein zijn onder handen genomen en de hightech vinificatie werd ter hand genomen.
Ook werden de beste barriques van Frans eiken aangekocht en Ivo Todorov werd als wijnmaker aangenomen om de “nieuwe start” te begeleiden. De aangewezen persoon dacht Philip Harmandjiev. Ivo Todorov is afgestudeerd aan de universiteit van Sofia en juist hij erkent als geen enkel ander het kwaliteitspotentieel in zijn vaderland.
Na zijn ervaring als wijnmaker in Duitsland, Frankrijk, Italië, Australië en Nieuw Zeeland was dit de kans om terug te keren naar de basis en iets moois te beginnen. Hij verloor er zijn hart en is er uiteindelijk gebleven. Als senior winemaker bewaakt Ivo Todorov nu de opgebouwde reputatie.
Creatie ivo todorov
Dat hij nog steeds vol ambities zit bewees hij tijdens ons laatste bezoek toen we hem wisten te verleiden om een wijn te creëren die de verwende Nederlandse wijn- drinker moest kunnen bekoren.
We waarschuwden hem voor de verfijnde smaak die de Nederlandse wijndrinker heeft opgebouwd met zijn decennia lange ervaring met o.a. de toonaangevende Bordeaux wijnen. Maar ook de successen en de onge- kende goede prestaties van de hedendaagse Chileense en Argentijnse wijnen moest hij in acht nemen. Zo enthousiast als een klein kind maar met de precisie van een ware vakman ging hij aan de slag. Ter plekke kregen we enkele vatsamples te proeven van speciaal geselecteerde percelen. “Handmatig geoogst en afzonderlijk gevinificeerd”, vertelde Ivo met trots. “De karaktereigenschappen van de druiven komen dan het beste tot hun recht. Ook een tweede handmatige selectie van de druiven(trossen) heeft bijgedragen aan deze uitzonderlijke verfijning en concentratie” benadrukte hij.
Een droom!
Bij het afscheid nemen van het domein waanden we ons in een jongensdroom. Het kwaliteitspotentieel is een zeldzaamheid benadrukte Alex (sr). Het vergde echter een engelen geduld om het proces in alle rust af te wachten. Dat niets aan het toeval overgelaten werd bleek toen we uiteindelijk de rigoureuze selectie uit NO MAN’S LAND mochten proeven.
Met de herinneringen in mijn achterhoofd schoof ik aan bij mijn vader en zag hoe hij de fles ontkurkte. Om teleurstelling te voorkomen en emoties en partijdigheid uit te sluiten openden we enkele Bordeaux wijnen uit de topjaren 2009 en 2010. “Natuurlijk mogen “de piraten” uit de nieuwe wereld ook niet ontbreken” vertelde ik hem. Het uiteindelijke resultaat van deze proeverij mag duidelijk wezen. Onze dromen van destijds werden werkelijkheid!
Het resultaat.....
Een karaktervolle terroir wijn. Gemaakt van de Bordelaise druivensoorten Merlot en Cabernet Sauvignon. Van deze rode klasse wijn kreeg 75% een opvoeding ge- durende 10 maanden op Frans eiken om zich vervolgens geduldig op fles alsnog te ontwikkelen voor een periode van ruim een jaar. De sappigheid van de Merlot met deCabernetSauvignonalsruggengraatzorgenvooreensensationelesmaakerva- ring. De prijs is uiterst zacht en betaalbaar!
Icoonwijnen van autochtone druivensoorten niet vergeten.
Dat deze “bijvangst” onze aandacht volledig uit balans heeft gebracht mag blijken. NO MAN’S LAND zal echter vanzelfsprekend de verhoudingen in de wijnwereld hiermee op scherp zetten. Desalniettemin ben ik de wijnen afkomstig van inheemse druivenvariëteiten niet vergeten. Immers de typiciteit en het onderscheidend vermogen zijn nog steeds mijn belangrijkste selectiecriteria. Met trots kan ik U daarom ook tevens kennis laten maken met de 2 icoonwijnen van volstrekt onbekende druivensoorten uit Bulgarije.
Het proefpakket B zal daarom naast 2 flessen Wine Maker Selection gevuld worden met 4 rode wijnen van autochtone afkomst. Proefondervindelijk een must zeker als je weet dat ‘ter introductie’ er een korting op dit proefpakket verstrekt gaat worden van maar liefst €22,40.... Een must voor elke wijnliefhebber. Doen.....