Pascal Marty, voormalig wijnmaker van Baron Philippe de Rothschild | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Pascal Marty, voormalig wijnmaker van Baron Philippe de Rothschild

GRAND SEIGNEUR MERLOT-CABERNET SAUVIGNON
6,75
5,49
48+ 5,33
144+ 4,90
Rode wijn
central valley 2019

Pascal Marty is de nieuwe man achter de successtory van Grand Seigneur. Hij volgt de Fransman Stephane Maique (voormalig oenoloog van St. Estephe, Chât Calon Ségur (grand cru) , Chât Meyney (cru bourgeois) en Château de Pez (cru bourgeois) op. Pascal Marty's erelijst is wellicht nog indrukwekkender. Gedurende liefst 14 jaar was hij de man achter het succes van de globalisering van het wereldberoemde wijnhuis Baron Philippe de Rothschild S.A.

PACHA Carmenere PASCAL MARTY
10,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
central valley 2019

Je ervaart de passie en liefde voor deze typische Chileense druivensoort al bij de kennismaking. Carménère op en top! Tonen van donkere bosvruchten, framboos en kersen vormen de basis. De diepgang komt van smaken als koffie, zwarte peper, vanille, chocolade en een perfecte houtdosering (acht maanden Frans eiken). De naam Pacha is te herleiden tot moeder aarde. Niet voor niets heeft deze biologische wijn een edele en natuurzuivere afkomst. Afkomstig van de hand van de ex -wijnmaker van Baron Philippe de Rothschild, ook maker van o.a Opus One.

MARIPOSA ALEGRE CARMENERE Grand Reserva Pascal Marty
13,99
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Rode wijn
Colchagua 2019

Ik opende de fles, proefde, was verkocht. Dit was een Carménère waarnaar ik had verlangd…, Er komen zoveel herinneringen naar boven bij het proeven van deze verrukkelijke wijn. Ik voel me direct gelukkig en word nog vrolijker door de ontwikkeling die zich voordoet bij het tweede glas. Wat een topdruif uit Chili en dan ook nog een absolute schoonheid! Een ideale mix van bramen, kersen, chocolade, tabak, koffie en kruidigheid en een intense en volle smaak. De romige en fluweelzachte afdronk verraadt een subtiele houtopvoeding op het beste Franse eiken gedurende acht maanden.

GOUTTE D'ARGENT Sauvignon Blanc PASCAL MARTY
16,95
12,95
48+ 12,56
144+ 11,56
Witte wijn
Leyda Valley 2022

Hét meesterwerk van Pascal Marty als het gaat om zijn witte wijnen. Dat we met een van de meeste bijzondere wijnen ter wereld te maken hebben is te danken aan het gebruik van het Japanse sakegist nr. 7. De ex- oenoloog van Baron Philippe de Rothschild is namelijk de enige niet -Japanner op de wereld die deze gistcultuur kan gebruiken. Dit vereiste pionierswerk met hoge eisen aan vakmanschap, inzicht en vooruitstrevendheid. Het resultaat is verbluffende topkwaliteit!!! Pure Sauvignon Blanc- elementen als citrus en geurende bloemen tonen zich in bouquet en smaak.

KALAK LEGENDARY Vina marty
27,50
23,95
48+ 23,23
144+ 21,37
Rode wijn
Colchagua 2019

Kalak is een van de nieuwste creaties van wijnhuis Viña Marty en wordt gemaakt van druiven uit valleien van Maipo Alto en en het zuidelijkere gelegen Maule. De combinatie van Carmenere, Cabernet Sauvignon en Syrah met een mespuntje Cabernet Franc maakt dit plaatje qua wijn helemaal compleet. De rijpingstijd ligt tussen de 12 en 16 maanden en geschiedt op zowel nieuwe als gebruikte vaten. Als de wijn daarna naar de fles overgebracht wordt, worden de dieprode kersen tinten zichtbaar. Zelfs een robijn rode gloed komt dan naar voren.

LOVE White Blend PASCAL MARTY
8,95
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20
Witte wijn
Casablanca 2021

Ook deze witte variant van LOVE is een ware hartendief. Een interessante blend van Chardonnay en Sauvignon Blanc, zij vullen elkaar perfect aan, net als bij een ideaal stel. Hierdoor heb je een mooie balans tussen de smaak, kleur en geur. Passiefruit, meloen, perzik, maar ook citrusfruit dartelen als jonge verliefden in het glas. De rijke en volle afdronk laat niettemin een volwassen indruk achter. Een energieke witte wijn die vol leven zit omdat er ziel en zaligheid in gestoken is!!

LOVE Red Blend PASCAL MARTY
8,95
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20
Rode wijn
central valley 2020

Een ware hartendief!!! Snel en eenvoudig zal de LOVE je weten te verleiden. De rode variant (gemaakt van Cabernet Sauvignon, Syrah en Carmenère) heeft een uitnodigend bouquet en een plezierige aanzet waarbij donkere bosvruchten de boventoon voeren. Een lichte kruidigheid zorgt voor een welkome pikanterie in een ronde, fluweelzachte afdronk. Een eerlijke rode wijn, die je op elk moment kunt openen en die je van ganser harte wilt delen met de personen die je liefhebt. Goede wijn verdient dit natuurlijk, maar zal hierdoor ook nog eens beter gaan smaken!.

CORAZON DEL INDIO PASCAL MARTY
16,50
12,95
48+ 12,56
144+ 11,56
Rode wijn
central valley 2019

Een unieke Premium Blend van Cabernet Sauvignon, Carménère en Syrah, gemaakt van druiven die geteeld zijn in de beste terroirs in Colchagua en Cachapoal. Het mooie van deze premium blend is dat je veel lagen in het bouquet kunt vinden. Elke druivenvariëteit is vertegenwoordigd, waardoor de wijn een grote verscheidenheid aan smaken en geuren kent. Van bramen, rode kersen en pruimen tot complexere zoete specerijen, drop, leerachtige en peperige tonen. De smaak is goed gestructureerd met de nodige sappigheid en rondheid. De afdronk is mede door de afgeronde tannines zacht en lang.

Jammer, voor Baron Philippe de Rothschild. Zeker als je weet, dat z’n wijnmaker bij uitstek in 2008 z’n eigen wijnlijn opzette. Opgedane Rothschild ervaringen van maar liefst 14 jaar kwamen hem hierbij zeer goed van pas. OPUS ONE, om maar een voorbeeld te noemen, kwam van zijn hand. Pascal Marty is een gedreven wijnmaker. Afgestudeerd in 1982 in Bordeaux en nu de drijvende kracht achter een nieuwe uitdaging. Zijn eigen passie LOVE, PACHA en MARIPOSA lijn zal de wijn wereld niet onberoerd laten. Overigens, z’n wereldprimeur GOUTTE D’ARGENT, een Sauvignon blanc vergist met sake gist is o.a. in Japan het neusje van de zalm. En dan heb ik het nog niet gehad over z’n nieuwe opmerkelijke rode creatie Grand Seigneur 2018.

PASCAL MARTY

Pascal Marty stond aan de wieg van Opus One Marty is nu eigenaar, regisseur en een zeer succesvolle Bordelaise wijnmaker in Chili. Hij stond in Californië aan de wieg van OPUS ONE, creëerde de eerste Chileense icoon wijn LOTA van Bodega Vina Cousino Macul.  Vervolgde z’n succesverhaal met Viña Almaviva en sloot uiteindelijk een joint venture af met Viña Concha y Toro in Maipo Valley. Kansen die hij aangreep om z’n beoogde modelwijngaarden zo’n 250 km van Santiago tot een succes te maken. Hij zette hoog in met z’n succesformule; daar waar de meeste groten in de wijnwereld eindigden, besloot hij in 2008 voort te gaan met 3 eigen kwaliteitslijnen…Gedurfd, scherpzinnig en eigenzinnig en met een tegendraadse mening. Sinds dat jaar gaat de kwaliteitscurve van zijn wijnen scherp omhoog. Zijn ster rijst ook snel….dat kun je ‘zonder overdrijving’ stellen en dat hij z’n leermeester naar de kroon steekt is een aardige bijkomstigheid.

GEHEIM

[node:title] Nadat Pascal aan het roer was gekomen, kreeg de vinificatie een nieuwe dimensie door de strenge regels die hij invoerde. Zo laat mogelijk oogsten en alleen met de hand plukken: tijdens de oogst selecteren en hiermee een voorselectie maken voor de beoogde 3 kwaliteitslijnen. Alleen de  beste en de volrijpe druiventrossen; lange cuvaison (6 weken); rijping, op gebruikt eiken – PACHA !- en op gedeeltelijk nieuw eiken– MARIPOSA !-  komen uitsluitend in aanmerking voor z’n paradepaardjes. Aan de absolute procescontrole tijdens de vinificatie ’opgedaan bij de Rothschild’ is nauwelijks meer ruimte voor verbetering. Investeringen in zeer geavanceerde apparatuur behoorden immers tot z’n hóógste prioriteit. Een van de belangrijkste oorzaken van Pascal’s succes ligt dan ook niet in dit proces maar in de manier waarop hij de oogsten selecteert. Uiterst zorgvuldig gaat hij te werk, geen strootje, geen takje, geen modderkluitje zal de most vervuilen. Optimale en 100 % gezonde oogst verzamelen is voor Pascal Marty de basis voor topwijnen. Dat hij de most inderdaad in hoge kwaliteitswijnen weet om te zetten, bewijzen de beoordelingscijfers. Alle Marty’s rode wijnen hebben de indrukwekkende weelde van rijp en geconcentreerd fruit. Ware en ongekende smaak explosies zijn eerder een must!

PARADEPAARDJES

[node:title] Van z’n wijnlijnen hebben vooral MARIPOSA ALEGRA en PACHA internationale faam verworven maar ook z’n top wijn CORAZON DEL INDIO, -ook wel de kleine Opus One genoemd-, staat inmiddels hoog op de kwaliteitsranglijst. Behalve Pascal Marty verdient ook z’n vriendenclubje, voorheen verbonden aan het Rothschild team, alle eer. Zij zijn degenen die hem met raad en daad terzijde stonden. Daarnaast is de LOVE de proef op de tong waard vanwege z’n prima prijs/kwaliteit verhouding. Het zijn hartendieven! Een witte droge Chileen van Chardonnay en Sauvignon druiven, een fruitige, complexe, zeer verkwikkende droge zomerwijn, terwijl de rode een compositie is van Cabernet Sauvignon, Carmenere en Syrah, en fluweel zacht van smaak is. Beide zijn bedacht door Pascal als instap wijn voor een select gezelschap van wijnliefhebbers die zomaar een huiswijn zoeken. Het etiket wordt gesierd met een hart. Kortom, love is in the air… in smaak en beleving. Overigens, heb ik ze samen met Pascal’s nieuwe rode Grand Seigneur 2018 selectie – op hoog niveau !- verpakt in proefpakket B….

RESISTENTE BORDEAUX STOKKEN UIT DE 19E EEUW

[node:title] De wijnproductie is pas rond 1850 echt goed op gang gekomen. Don Silvestre Ochagavia, de ‘vader ’van de Chileense wijnbouw, ontdekte dat Chili van heel Zuid Amerika het meest geschikt was voor de wijnbouw. Voordat de druifluis in Europa toesloeg, liet hij een aantal Franse wijnexperts overkomen en importeerde hij de oorspronkelijke niet geënte stokken. Deze oorspronkelijke Bordelaise stokken zijn de trots van Chili vanwege hun authenticiteit en vooral omdat zij karaktervolle rode en witte wijnen voortbrengen. Chili is ook een van de weinige landen ter wereld waar de nakomelingen van deze wijnstokken in de grond kunnen worden geplant zonder ze vooraf te enten. Dit heeft als voordeel dat de sapstroom gemakkelijker circuleert, waardoor de druiven meer voedingsstoffen uit de bodem zullen opnemen, hetgeen een gezonder gewas oplevert. Bovendien zijn de stokken veel sterker en kunnen gemakkelijk honderd jaar oud worden in tegenstelling tot b.v. in Europa, waar deze leeftijd eerder een uitzondering is. De gunstige ligging heeft Chili tot nu toe ook behoedt voor allerlei andere plagen. Men kan zonder meer stellen dat Chili hét eldorado is voor wijndeskundigen. Moeder natuur laat de productie van ecologische wijnen ruimschoots toe en daar maakt Pascal Marty handig gebruik van.

LIGGING WIJNGAARDEN

[node:title] Het werkgebied van Pascal ligt in het hart van de Chileense wijnbouw onder Santiago. Uit dit gebied, ook wel het Grand Cru gebied genoemd, komen z’n topselecties. PACHA= AARDE, volgens de overlevering waren het twee geliefden verenigd in de vorm van een berg die waken over hemel en aarde. Een toepasselijkere naam had het bijna niet kunnen zijn. De wijngaarden liggen tussen de kust en de lagere bergketens, parallel aan de Andes, de Cordillera de la Costa, en krijgen genoeg regenwater. De wijngaarden van MARIPOSA ALEGRE = VROLIJKE VLINDER daarentegen liggen in de hogere en drogere gebieden tussen beide bergketens in en moeten worden geïrrigeerd. Dit is geen probleem door de aanwezigheid van de eeuwige sneeuw in de Andes en een indrukwekkend stelsel van kanalen, stammend uit de tijd van de Inka’s. Het onderhoud van de wijngaarden gebeurt vaak nog handmatig. De druivenoogst voor wijnproductie vindt plaats in februari t/m april onder ideale omstandigheden. Het klimaat is droog en warm met nauwelijks regen in de zomer. De koele nachten zorgen voor een geleidelijk verloop van het rijpingsproces. Het unieke en uitzonderlijk gunstige klimaat in de valleien, waar de wijngaarden van Pascal zich bevinden, zorgt er voor dat planteziektes, schimmels, rot en schadelijke insecten nauwelijks een kans krijgen. Zijn wijngaarden hoeven dan ook niet met chemische middelen te worden bespoten. Zo schept moeder natuur samen met moeder aarde de perfecte basis voor gezonden wijnen. De wijngaarden van Pascal Marty liggen er perfect bij, elke vallei heeft er zo z’n eigen microklimaat, beïnvloed door de nabijheid van de Stille Oceaan. De koele bries vanuit de zee zorgt er bovendien voor dat er een verfrissende nachtelijke temperatuur ontstaat. Uitzonderlijk en bijzonder omdat hierdoor de smaak en aroma stoffen optimaal opgeslagen kunnen worden in de druiven. 

HET COMPLETE ASSORTIMENT (INCLUSIEF ICOONWIJNEN) IS TERUG TE VINDEN OP Viña Marty | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens

Wijndomein: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen