Jammer, voor Baron Philippe de Rothschild. Zeker als je weet, dat z’n wijnmaker bij uitstek in 2008 z’n eigen wijnlijn opzette. Opgedane Rothschild ervaringen van maar liefst 14 jaar kwamen hem hierbij zeer goed van pas. OPUS ONE, om maar een voorbeeld te noemen, kwam van zijn hand. Pascal Marty is een gedreven wijnmaker. Afgestudeerd in 1982 in Bordeaux en nu de drijvende kracht achter een nieuwe uitdaging. Zijn eigen passie LOVE, PACHA en MARIPOSA lijn zal de wijn wereld niet onberoerd laten. Overigens, z’n wereldprimeur GOUTTE D’ARGENT, een Sauvignon blanc vergist met sake gist is o.a. in Japan het neusje van de zalm. En dan heb ik het nog niet gehad over z’n nieuwe opmerkelijke rode creatie Grand Seigneur 2018.
PASCAL MARTY
Marty is nu eigenaar, regisseur en een zeer succesvolle Bordelaise wijnmaker in Chili. Hij stond in Californië aan de wieg van OPUS ONE, creëerde de eerste Chileense icoon wijn LOTA van Bodega Vina Cousino Macul. Vervolgde z’n succesverhaal met Viña Almaviva en sloot uiteindelijk een joint venture af met Viña Concha y Toro in Maipo Valley. Kansen die hij aangreep om z’n beoogde modelwijngaarden zo’n 250 km van Santiago tot een succes te maken. Hij zette hoog in met z’n succesformule; daar waar de meeste groten in de wijnwereld eindigden, besloot hij in 2008 voort te gaan met 3 eigen kwaliteitslijnen…Gedurfd, scherpzinnig en eigenzinnig en met een tegendraadse mening. Sinds dat jaar gaat de kwaliteitscurve van zijn wijnen scherp omhoog. Zijn ster rijst ook snel….dat kun je ‘zonder overdrijving’ stellen en dat hij z’n leermeester naar de kroon steekt is een aardige bijkomstigheid.
GEHEIM
Nadat Pascal aan het roer was gekomen, kreeg de vinificatie een nieuwe dimensie door de strenge regels die hij invoerde. Zo laat mogelijk oogsten en alleen met de hand plukken: tijdens de oogst selecteren en hiermee een voorselectie maken voor de beoogde 3 kwaliteitslijnen. Alleen de beste en de volrijpe druiventrossen; lange cuvaison (6 weken); rijping, op gebruikt eiken – PACHA !- en op gedeeltelijk nieuw eiken– MARIPOSA !- komen uitsluitend in aanmerking voor z’n paradepaardjes. Aan de absolute procescontrole tijdens de vinificatie ’opgedaan bij de Rothschild’ is nauwelijks meer ruimte voor verbetering. Investeringen in zeer geavanceerde apparatuur behoorden immers tot z’n hóógste prioriteit. Een van de belangrijkste oorzaken van Pascal’s succes ligt dan ook niet in dit proces maar in de manier waarop hij de oogsten selecteert. Uiterst zorgvuldig gaat hij te werk, geen strootje, geen takje, geen modderkluitje zal de most vervuilen. Optimale en 100 % gezonde oogst verzamelen is voor Pascal Marty de basis voor topwijnen. Dat hij de most inderdaad in hoge kwaliteitswijnen weet om te zetten, bewijzen de beoordelingscijfers. Alle Marty’s rode wijnen hebben de indrukwekkende weelde van rijp en geconcentreerd fruit. Ware en ongekende smaak explosies zijn eerder een must!
PARADEPAARDJES
Van z’n wijnlijnen hebben vooral MARIPOSA ALEGRA en PACHA internationale faam verworven maar ook z’n top wijn CORAZON DEL INDIO, -ook wel de kleine Opus One genoemd-, staat inmiddels hoog op de kwaliteitsranglijst. Behalve Pascal Marty verdient ook z’n vriendenclubje, voorheen verbonden aan het Rothschild team, alle eer. Zij zijn degenen die hem met raad en daad terzijde stonden. Daarnaast is de LOVE de proef op de tong waard vanwege z’n prima prijs/kwaliteit verhouding. Het zijn hartendieven! Een witte droge Chileen van Chardonnay en Sauvignon druiven, een fruitige, complexe, zeer verkwikkende droge zomerwijn, terwijl de rode een compositie is van Cabernet Sauvignon, Carmenere en Syrah, en fluweel zacht van smaak is. Beide zijn bedacht door Pascal als instap wijn voor een select gezelschap van wijnliefhebbers die zomaar een huiswijn zoeken. Het etiket wordt gesierd met een hart. Kortom, love is in the air… in smaak en beleving. Overigens, heb ik ze samen met Pascal’s nieuwe rode Grand Seigneur 2018 selectie – op hoog niveau !- verpakt in proefpakket B….
RESISTENTE BORDEAUX STOKKEN UIT DE 19E EEUW
De wijnproductie is pas rond 1850 echt goed op gang gekomen. Don Silvestre Ochagavia, de ‘vader ’van de Chileense wijnbouw, ontdekte dat Chili van heel Zuid Amerika het meest geschikt was voor de wijnbouw. Voordat de druifluis in Europa toesloeg, liet hij een aantal Franse wijnexperts overkomen en importeerde hij de oorspronkelijke niet geënte stokken. Deze oorspronkelijke Bordelaise stokken zijn de trots van Chili vanwege hun authenticiteit en vooral omdat zij karaktervolle rode en witte wijnen voortbrengen. Chili is ook een van de weinige landen ter wereld waar de nakomelingen van deze wijnstokken in de grond kunnen worden geplant zonder ze vooraf te enten. Dit heeft als voordeel dat de sapstroom gemakkelijker circuleert, waardoor de druiven meer voedingsstoffen uit de bodem zullen opnemen, hetgeen een gezonder gewas oplevert. Bovendien zijn de stokken veel sterker en kunnen gemakkelijk honderd jaar oud worden in tegenstelling tot b.v. in Europa, waar deze leeftijd eerder een uitzondering is. De gunstige ligging heeft Chili tot nu toe ook behoedt voor allerlei andere plagen. Men kan zonder meer stellen dat Chili hét eldorado is voor wijndeskundigen. Moeder natuur laat de productie van ecologische wijnen ruimschoots toe en daar maakt Pascal Marty handig gebruik van.
LIGGING WIJNGAARDEN
Het werkgebied van Pascal ligt in het hart van de Chileense wijnbouw onder Santiago. Uit dit gebied, ook wel het Grand Cru gebied genoemd, komen z’n topselecties. PACHA= AARDE, volgens de overlevering waren het twee geliefden verenigd in de vorm van een berg die waken over hemel en aarde. Een toepasselijkere naam had het bijna niet kunnen zijn. De wijngaarden liggen tussen de kust en de lagere bergketens, parallel aan de Andes, de Cordillera de la Costa, en krijgen genoeg regenwater. De wijngaarden van MARIPOSA ALEGRE = VROLIJKE VLINDER daarentegen liggen in de hogere en drogere gebieden tussen beide bergketens in en moeten worden geïrrigeerd. Dit is geen probleem door de aanwezigheid van de eeuwige sneeuw in de Andes en een indrukwekkend stelsel van kanalen, stammend uit de tijd van de Inka’s. Het onderhoud van de wijngaarden gebeurt vaak nog handmatig. De druivenoogst voor wijnproductie vindt plaats in februari t/m april onder ideale omstandigheden. Het klimaat is droog en warm met nauwelijks regen in de zomer. De koele nachten zorgen voor een geleidelijk verloop van het rijpingsproces. Het unieke en uitzonderlijk gunstige klimaat in de valleien, waar de wijngaarden van Pascal zich bevinden, zorgt er voor dat planteziektes, schimmels, rot en schadelijke insecten nauwelijks een kans krijgen. Zijn wijngaarden hoeven dan ook niet met chemische middelen te worden bespoten. Zo schept moeder natuur samen met moeder aarde de perfecte basis voor gezonden wijnen. De wijngaarden van Pascal Marty liggen er perfect bij, elke vallei heeft er zo z’n eigen microklimaat, beïnvloed door de nabijheid van de Stille Oceaan. De koele bries vanuit de zee zorgt er bovendien voor dat er een verfrissende nachtelijke temperatuur ontstaat. Uitzonderlijk en bijzonder omdat hierdoor de smaak en aroma stoffen optimaal opgeslagen kunnen worden in de druiven.
HET COMPLETE ASSORTIMENT (INCLUSIEF ICOONWIJNEN) IS TERUG TE VINDEN OP Viña Marty | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens