Bestellijst laden
Gestelaer Wijngoed Wolf
Het volle en rijke karakter van deze biodynamische witte wijn wijkt enigszins af van het algemene karakter van Nederlandse wijnen. Een kleine aandeel Pinot Gris, wat verder samengaat met Souvignier Gris, Sauvignac, Johanitter, Cabernet Blanc en Solaris, zorgt hiervoor. Desondanks zeker nog elegant, De frisheid heeft echter plaatsgemaakt voor een bepaalde liefelijkheid in de vorm van rondheid en zachtheid! Opzienbarend is dat het lijkt of bij elke slok een nieuw fruitsoort wordt ontdekt die een druivensoort typeert. Zo wisselt steenfruit af met citrustonen en bepaalde kruidige, bloemige en mineralige aspecten! Een geweldige wijn om Wijngoed Wolf me te leren kennen
Wijngoed Wolf is gelegen op historische gronden van de Meierij van ’s-Hertogenbosch, vlakbij het dorp Sint-Michielsgestel. De wijngaard ligt op een eeuwenoude bolle akker die in de jaren een grondlaag gevormd heeft van humus, leem en verschillenden soorten zand. De zuidelijke ligging in Nederland garandeert een zacht klimaat met relatief veel zonuren en aanzienlijk minder regen dan andere delen van ons land. Dit maakt deze plek tot een uitstekende plek om mooie Nederlandse wijn te maken.Sinds 2016 werken Laura de Hollander en Bas Klerx er hard aan om op een natuurlijke wijze een goede Nederlandse wijn te produceren. De passie voor druiven verbouwen en wijn maken begon jaren eerder in de Provence. Na daar een wijnmakersopleiding te hebben gevolgd en bij verschillende wijngaarden te hebben gewerkt, hebben Bas en Laura de sprong naar de Lage Landen gewaagd om daar wijn te gaan maken. Na grondig onderzoek van de grond en de overige randvoorwaarden voor het verbouwen van druiven, zijn de juiste druiven variëteiten uitgezocht die goed gedijen op onze Gestelse snel opwarmende zanderige leem bodem. De eerste stokken waaronder Pinot Gris, Souvignier gris, Johaniter en Cabernet Cortis werden met de hand geplant in 2016. Daarna volgden nog Cabernet noir, Sauvignac, Cabernet Noir, Solaris en Pinot Noir. Er staan nu ongeveer 16.500 druivenplanten op 5 hectaren. De komende jaren wordt dit nog verder uitgebreid.Er is gekozen voor een mix aan de bekendere klassieke druivenrassen, zoals de Pinot Noir en Pinot Gris, en de nieuwe rassen die met name ontwikkeld zijn voor de noorderlijker gelegen landen. Een groot bijkomstig voordeel aan deze nieuwe rassen is dat deze rassen veel minder gevoelig zijn voor schimmelziekten en er dus veel minder of zelfs geen enkele manier van gewasbescherming hoeft plaats te vinden. Dit maakt het mogelijk om op een biologische wijze te werken waarbij de wijngaard kan bijdragen aan een betere diversiteit in de natuur. De namen van nieuwe rassen, zoals Johanitter, Souvignier Gris, Sauvignac en Cabernet Blanc zijn bij veel mensen nog niet bekend, maar deze druivenrassen doen uiteindelijk in de smaak van de wijn niet meer onder voor de klassieke rassen.De wijn wordt voor het grootste gedeelte ‘gemaakt’ in de wijngaard. Dat wil zeggen dat er veel aandacht uit gaat naar het verbouwen van een gezonde en krachtige druivenstok die mooie, smaakvolle en harmonieuze druiven schenkt. Na de eerste selectie van de druiven in de wijngaard, wordt een tweede selectie gemaakt voordat de witte druiven geperst worden en de blauwe druiven in een groot vat op schil vergist worden. Vanaf dat moment gaan de druiven hun gang met een eerste (alcoholische) vergisting en eventueel de tweede (malolactische) vergisting. Alle druiven op het wijngoed worden spontaan vergist. Dit gebeurt door het maken van giststarters (de zogenaamde “pied de cuve”) een aantal dagen voor de geplande oogstdatum. De rode wijn en een beperkt deel van de witte wijn krijgt een houtrijping om een verdere diepgang in de wijn te bewerkstelligen.