QUINTA DOS CURRAIS DOC beira interior, Portugal
Door de 4 inheemse druivensoorten verkrijgt de wijn een behoorlijke kracht. Zwarte pruimen, frambozen in combinatie met kruiden in zowel geur als smaak. Vol en zon doorstoofd .De wijn heeft een mooie houtopvoeding genoten wat nog meer tot uitdrukking komt als de wijn 2 tot 3 uur open staat…Deze Currais beira interior vraagt om stevige gerechten. (rundvlees gerechten, lamsvlees, stoofgerechten). *Mediterraans en natuur ook gerechten uit de Portugese keuken combineren erg goed.
*De mediterrane keuken is de keuken van het Middellandse Zeegebied en bestaat onder andere uit de tientallen verschillende keukens uit Spanje, Italië, Portugal en Griekenland en een deel van het zuiden van Frankrijk (zoals de Provençaalse keuken en de keuken van Roussillon).
Stoof van Lamsvlees met zuidvruchtenEen aromatische, Noord-Afrikaanse stoofschotel met heerlijke zuidvruchten en een verwarmend specerijenmengsel met gember en kaneel. De zoete honing vormt een tegenwicht voor de vurige harissa. Het gerecht heeft een voorbereiding van ½ uur. Bereiding van 2 uur. Totale tijd is 2 ½ uur.
- Verhit de olie in een grote, diepe braadpan en braad de blokjes vlees hierin rondom goudbruin. Schep ze opzij, voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze 5-10 min. onder regelmatig omscheppen tot hij mooi kleurt.
- Roer de saffraan door de hete bouillon en schenk deze in de braadpan. Roer de tomatenpuree, sinaasappelschil en specerijen erdoor. Breng dit aan de kook en laat het vlees afgedekt 1 1/2 uur op laag vuur stoven.
- Schep een kopje saus uit de pan, roer er de harissa en honing door en voeg dit weer toe aan de pan.
- Schep uitjes, dadels, abrikozen en kikkererwten door de stoofschotel. Laat deze onafgedekt nog 20 min. zachtjes pruttelen; roer af en toe door.
- Voeg zout en peper naar smaak toe. Strooi de walnoten erover en serveer het gerecht. Zet nog wat harissa op tafel voor wie van extra pittig houdt.
• U kunt dit gerecht voorbereiden t/m stap 4 en vervolgens laten afkoelen. Bewaar de stoofschotel tot gebruik in de koelkast of vries hem in. Voor gebruik (laten ontdooien en) op een laag vuur opwarmen tot hij heet is. Voeg eventueel nog een scheutje bouillon toe.
Een herfst / winter variatie op het gerecht…..
• In de herfst kunt u de uitjes, dadels en abrikozen vervangen door 2 eetl. rozijnen, een courgette in blokjes, een vleestomaat in stukken en een punt pompoen, geschild en in blokjes gesneden.