EREPLAATS VOOR KLEIN AMBACHTELIJK FAMILIEBEDRIJF
Na zo'n 41 jaar dat ik mijn vak uitoefen ben ik nog steeds verliefd op de Duitse wijnen die op de oevers van de Rijn en Nahe verbouwd worden. Maar de liefde heeft zich nog verdiept omdat ik sindsdien hun vrouwelijke bekoring zoveel beter heb leren kennen. Het mag overdreven klinken, maar na 4 decennia proefondervindelijke ervaringen verdient speciaal een klein familiebedrijfje een ereplaats in mijn assortiment. Inderdaad, vrouwelijke elegantie ten top dat zijn de droge witte en rode wijnen van Johanninger uit de piepkleine wijngaard, Himmelgarten, Kieselberg, Kessler, Presenteberg. En dan hebben wij het nog niet gehad over de met mondjesmaat gecreëerde PN P PINOT NOIR, Tête de Cuvée en de Eclipe die hun weg vinden naar een steeds groeiende groep van wijnkenners. Stuk voor stuk ambachtelijk gemaakte Duitse kwaliteitswijnen zoals ze behoren te zijn. Ik hoop met deze speciale actie mijn proefondervindelijke ervaring met U te mogen delen.
Ze hebben in elk geval heel wat complimentjes geoogst: “...de meest verfijnde, meest delicate, mooiste witte wijnen ter wereld,”schreef mijn confrère uit Engeland in zijn proefnotities tijdens ons gezamenlijk bezoek aan Johanninger. En Hugh Johnsen schreef al in de vorige eeuw over de onberispelijke kwaliteit: “De grote oude wijne bleken goud van kleur, aromatisch geurend, met een fluweelzachte diepe smaak en speels als een bloem, kan men op een zomeravond onbeschroomd met muziek en poëzie vergelijken”
ONBERISPELIJKE KWALITEIT
Muziek ? inderdaad, het geheim van de opmerkelijk droge witte wijnen van Johanninger is de harmonie, de harmonieuze vermenging van natuurlijke suikers, fruitige zuren en essences van de druiven die de wijn frisheid, lichtheid en charme verlenen. Uitstekende voorbeelden van een sappige, verkwikkende en zuivere wijn met een aangenaam vleugje fruit in parfum en smaak. Heerlijk bij mosselen, visschotels en voorgerechten, maar even graag te genieten als aperitief. Uniek in karakter dankzij de liefdevolle zorg van de hoofdkeldermeester Jens Heinemeyer. Hij slaagt erin elegantie en finesse te creëren. Zijn wijnen zijn wat ze zijn, omdat ze worden verbouwd op percelen met unieke klimatologische omstandigheden en grondgesteldheden. “De bodem is de vader van de wijn, de wijnstok de moeder en het klimaat de lotsbestemming”, zegt de schrijver Stefan Adres. Als dat waar is, lijkt het vreemd dat juist Duitsland een aantal van de beste wijnen ter wereld voortbrengt. De wijngaarden die hier zijn aangeplant behoren immers tot de Noordelijkste ter wereld. Op zijn bezittingen in de Rheingau, Nahe en Rheinhessen is Jens Heinemeyer overgeleverd aan de grillen van het klimaat. Zullen de vroege uitlopers in mei door nachtvorst bevriezen? Zal een stortbui in juni de tere bloesems beschadigen? Zullen de korter wordende dagen van de herfst genoeg zon opleveren om de druiven op tijd te doen rijpen voor de oogst in oktober? Zelfs de grond levert problemen op. Leisteen, zandsteen, kalk: de grond van zijn wijngaarden zijn te schraal om er iets anders op te kunnen te verbouwen en sommige zijn zo steil dat je de behendigheid v an een berggeit moet bezitten om je staande te houden.
HARMONIEUZE VERMENGING
Gelukkig liggen de wijngaarden van het Wijngoed Johanninger uitstekend gesitueerd in een driehoek waar de wijngebieden de Nahe, Rheinhessen en de Rheingau zich ontmoeten in de beschutting van de diepe rivierdalen van de Rijn en de Nahe en de beboste heuvels, die de hellingen tegen de gure noordenwind beschermen. Een genot voor het oog is het als je uitkijkt over de drie wijngebieden. Daarom beschikt het wijngoed over een rijke variatie aan wijnen uit de drie gebieden. De rivieren de Nahe en de Rijn weerkaatsen de zonnewarmte naar de hellingen en vervullen ´s nachts de functie van warmtereservoir. Zelfs de stenige grond helpt door de warmte vast te houden, die ´s nachts de wijnstokken ten goede komt. En omdat de druiven hier langzamer rijpen dan die in de warmere, zuidelijker streken, krijgen de wijnstokken langer de tijd om voedingsstoffen aan de bodem te onttrekken en worden de zuren in de druiven langzamer omgezet, waardoor vooral de droge witte wijnen met een onovertroffen frisheid en elegantie uw smaakpapillen verwennen.
RIJKE VARIATIE
De zomerzon is zelden verzengend heet, zodat de druiven hun aroma bewaren en een minder hoog suikergehalte bevatten. Zo ontstaan op het wijngoed Johanninger absoluut eerlijke, droge wijnen die dankzij de diversiteit van het microklimaat in combinatie met uitzonderlijke grondgesteldheden absolute toppers voortbrengen. En omdat de druiven hier langzamer rijpen dan die in de warmere, zuidelijker streken, krijgen de wijnstokken langer de tijd om voedingsstoffen aan de bodem te onttrekken en worden de zuren in de druiven langzamer omgezet, waardoor vooral de droge witte wijnen met een onovertroffen frisheid en elegantie uw smaakpapillen verwennen.
DUIDELIJKE TRENDSETTERS
Het wijngoed Johanninger heeft naast de 4 traditionele Duitse druiven een viertal duidelijke trendsetters op de markt gebracht van sublieme kwaliteit. De edele traditionele Riesling ( Eclipe) is afgeleid van een wilde variëteit die in het dal van de Rijn groeit en levert voornamelijk wijnen
op met een frisse, fruitige smaak en een aan perziken herinnerend aroma. Van de eeuwenoude Huxelrebe worden volle, stoere wijnen gemaakt waarvan de Tête de Cuvée een typisch voorbeeld is: een droge wijn op topniveau. De Keselberg Muller Thurgau is een subtiel geurende wijn met een lichte muskaatsmaak die wijnschrijver Stuart Pigott beschreef als de meest krachtige van Duitsland. De druivensoort St. Laurent is nauw verwant aan de Pinot Noir en is een uitstekende kandidaat om hiermee de rosé liefhebbers extra in het zonnetje te zetten.
AFWISSELEND WIJNAANBOD
Samen met de nieuwe trendsetters variëteiten Pinot Gris , Pinot Blanc, Chardonnay , Pinot Noir, is het resultaat een buitengewoon afwisselend wijnaanbod. En ook hier heeft Johanninger zijn afkomst nooit verloochend en heeft hij vastgehouden aan de Duitse wijntraditie van weleer.De traditie van het maken van mooie, volle droge wijnen, waarin het karakter van de druif, de bodemgesteldheid en het micro-klimaat voor 100 % tot hun recht komen. Elke wijn is duidelijk herkenbaar en omdat ‘de eerste slok met het oog genomen wordt´ heeft het wijngoed Johanninger fles model en etiketten in overeenstemming gebracht met de hoge komaf. De stijl van het wijn maken is onveranderd goed gebleven. De etikketten zijn gemoderniseerd en ‘leesbaar´ geworden. Johanninger is ook met zijn ‘ouderwetse´ opvattingen over het maken van wijn duidelijk trendsetter geworden. Steeds meer wijnliefhebbers ontdekken hoe heerlijk de goede droge Duitse wijnen kunnen zijn.