Wijngebied

WijngebiedRioja

Rioja is één van de Spaanse klassieke wijngebieden en ontleent haar naam aan het riviertje Rio Oja welke in de Ebro uitmondt. Afgezien van Sherry is Rioja in Nederland de meest bekende wijn. In het Rioja gebied werd al voor de Romeinsetijd wijn verbouwd.

Traditionele vinificatie

De traditionele manier van vinificatie, die tegenwoordig nog maar zelden wordt toegepast, was dat men de druiventrossen met stelen en al in cementen kuipen (Lagos) stortte, waarna een gistingsproces in verschillende fases volgde. Daarbij werden de druiven krachtig geperst. De nu door grote bedrijven meer toegepaste methode deed zijn intrede na de dubbele ramp die wijnboeren in Bordeaux trof aan het einde van de 19e eeuw. Toen werden hun druivenstokken verwoest door meeldauw en druifluizen. Emigranten uit de Bordeaux, op vlucht voor de allesverwoestende druifluis, namen de methode om de wijn op kleine houten vaten te laten rijpen mee naar de Rioja..Tevens wordt sindsdien , de door Fransen ontwikkelde methoden, van ontstelen en het gebruik van barrique bordelaise in de Rioja gebruikt.

Fransen rijpen langer

Echter lang nadat de Fransen besloten hun wijnen korter op vat te laten rijpen, bleven de bodegas van Rioja trouw aan een jarenlange eikenhouten opvoeding. Dit geldt zowel voor de witte als de rode wijnen. Hierdoor hebben de wijnen het kenmerkende vanille-geurtje in de neus. Afgelopen decennia is het gebruik van hout gelukkig teruggedrongen waardoor er een iets lichtere , frissere en fruitgedomineerde wijn ontstaat

Goedkoop alternatief Bordeaux

Op zoek naar alternatieven voor de eeuwig te dure Bordeaux konden we hier in de jaren zeventig van de vorige eeuw met zijn allen terecht. In de tweede helft van de afgelopen eeuw werd hier op dezelfde manier wijn gemaakt als in de Bordeaux. Althans op eerste gezicht. Mede hierdoor heeft de Rioja zijn succes te danken en was hierdoor het eerste gebied dat in 1926 een officiële gecontroleerde herkomstbenaming (D.O.) kreeg.

Tegenwoordig is het samen met Priorat de enige die de hoogste klasse, de D.O.C. mag voeren. Deze sprong vooruit in zowel kwaliteit als bekendheid heeft ervoor gezorgd dat de meeste Rioja wijnen niet meer het goedkope alternatief op de (te) dure Bordeauxwijnen zijn, maar zelf ook aan de prijzige kant zijn. Desalniettemin is er op culinair gebied het nodige te ontdekken.

Grote diversiteit

Gegeven de grote diversiteit aan wijnen die in Rioja geproduceerd wordt, hebben de bodega’s oorspronkelijk verschillende soorten druiven en wijnen uit verschillende districten en steden met elkaar geblend, op zoek naar een blend die de respectievelijke kwaliteiten van elke druif en elke wijn versterkt. Dit is ongetwijfeld het meest bekende type Toch is het mogelijk om Rioja in te delen in drie delen die elk hun specifieke wijn produceren - Rioja Alta, Rioja Alavesa en de Rioja Baja.

Om te spreken van een ‘keuken van de Rioja’ is overdreven, maar deze streek biedt een reeks streekgerechten op basis van uitstekend lams- en varkensvlees, jonge geit en kruidige chorizo worst. Verse groenten zijn er in het seizoen in overvloed aanwezig. Veel wijnboeren verbouwen naast druiven, tarwe, aardappels en groenten. Gek is het daarom niet dat de befaamde wijnschrijver André Simon in zijn eerste artikel over de Rioja in feite enthousiaster was over de lekkere groenten dan over de wijnen. Het is namelijk een enorme belevenis om over de grote open markt van Logroño te wandelen, waar zoveel heerlijks ligt uitgestald…. 

1 - 4 van 4
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
24,95
19,95
48+ 19,35
144+ 17,80

Cuzcurrita is niet de meest bekende regio in Rioja, maar nu het klimaat aan het opwarmen is worden er indrukwekkende wijnen geproduceerd. Imponerend is Castillo Cuzcurrita waar een pure tempranillo wordt gemaakt die uitsluitend wordt opgevoed op de beste Franse barriques. Donker kersenrode kleur met zeer intense aroma's van rode en blauwe bessen en een lichte kruidige toets van het Franse eiken. De smaak herbergt klassieke frisheid waardoor er een verfijnde indruk ontstaat met tonen als bloemen, balsamico en rijp fruit . De tannines zijn verpakt in een zijdezachte en lange afdronk.

Images
Stock
Zeer beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
62,50
49,99
48+ 48,49
144+ 44,61

Een zeer exclusieve en prestigieuze witte wijn van Castillo Senerio De Cuzcurrita . De wijn wordt gemaakt van oude Viura druiven van meer dan 50 jaar oud die afkomstig zijn van de wijngaard met de naam Vallimedio. Deze ligt op een heuvel van maar liefst 650 meter hoogte boven de zeespiegel. De Viura druivenstokken voor deze biologische Blanca Del Castillo Senerio De Cuzcurrita groeien hier tussen de spelonken van de zandstenen rotsbanken, waar ze na meer dan 50 jaar diep geworteld zijn tussen de klei en leemgrond.

Images
Stock
Zeer beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
69,50
54,75
48+ 53,10
144+ 48,85

Castillo de Cuzcurrita is een van de weinige in het Rioja gebied (het westen) met een eigen kasteel, of eigenlijk is het meer een fort. Hoogst opmerkelijk, want binnen dit fort ligt een wijngaard die in 1982 is aangeplant zoals we die kennen in de Bourgogne (omheind als een clos) bestaande uit de inmiddels 40 jaar oude Tempranillo druiven.

Images
Stock
Zeer beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
149,00
134,99
48+ 130,94
144+ 120,46

Deze exceptionele wijn van Cuzcurrita wordt gemaakt van 100% Tempranillo druiven die handmadig geplukt worden. Ze zijn afkomstig van een zeer kleine en 70 jaar oude wijngaard op de berghelling van kasteel Cuzcurrita. Een single vinyard, een Grand Cru of 1er cru status zou normaliter op het etiket sieren als deze wijn elders werd geproduceerd... Dat het is iets uitzonderlijks is blijkt uit het gegeven dat deze wijn slechts 2 keer in geringe hoeveelheid gemaakt is na de jaargang 2000. Deze fenolische rijpheid werd alleen bereikt in 2013 en 2016.